Trots trafikkaoset: Kostnadsfri färja är inte aktuellt

 

Arkivbild: Trafikverkets färja Frida trafikerar Ekeröleden.

Sedan tidigare finns beslut att färjan blir avgiftsfri vid driftstopp av någon av broarna ut till Mälaröarna. Nu höjs allt fler röster för att färjan ska vara kostnadsfri hela tiden, tills trafiksituationen blir mindre ansträngd. Men det verkar inte bli aktuellt.

Den senaste tidens turbulens kring både Tappströmsbron och Nockebybron har gjort att Trafikverket, tillsammans med kommunen, tagit beslutet att hålla både Tappströmsbron och Nockebybron stängda för sjötrafik tills problemen är färdigutredda. I dagarna väntas besked om av förbudet mot sjötrafik ska förlängas eller ej.

Röster höjs för avgiftsfri färja

Det enda alternativet att kunna lämna öarna utan att ta broarna är att ta Ekeröleden över vattnet till Slagsta.

Färjan drivs av Trafikverket på uppdrag av kommunen, och ett avtal mellan kommunen och Trafikverket reglerar trafiken på färjan men det är kommunen som är huvudman och ansvarig. Enligt en överenskommelse parterna emellan blir färjeleden avgiftsfri vid problem med broarna. Men nu höjs allt fler röster för att färjan ska vara avgiftsfri hela tiden.

Daniel Cannervik, kommunikatör E4 Förbifart Stockholm har tidigare sagt till MälaröNytt:

– Ekeröleden är inte kostnadsfri hela tiden eftersom det finns en fast förbindelse mellan Mälaröarna och fastlandet, även om den periodvis är ansträngd. Det är en principfråga och Trafikverket måste behandla alla lika över hela landet.

Annons för Musikmästarna

Kommunal väg ett hinder

Det finns dock exempel på färjor som är kostnadsfria trots att det finns landförbindelse: Orust och Uddevalla-Lysekil är några av dessa.

Då ser det ju inte lika ut för hela landet?

– En annan aspekt är att Ekeröledens anslutande vägnät inte ingår i det allmänna statliga vägnätet. De statliga vägfärjor som i dag är avgiftsfria är en förlängning av det allmänna statliga vägnätet, som att vägen fortsätter över vattnet. Så är inte fallet med Ekeröleden. På Ekerösidan är vägen kommunal och i Botkyrka har Ekerö kommun rådighet över färjeläget, säger Daniel Cannervik.

Fokus på vägarna

Att kommunen skulle betala för Trafikverkets problem med broarna genom att göra färjan avgiftsfri är inte aktuellt enligt Kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S). I dagsläget finns heller inte någon aktiv diskussion om att kräva det av Trafikverket.

– Frågan har lyfts till och från genom åren, men en avgiftsfri färja skulle också innebära att fler väljer den vägen, vilket i sin tur skulle öka köerna där istället. Så nu fokuserar vi på framkomligheten på vägarna, säger hon.

 
Föregående
Föregående

Fortfarande bara två färjor i rusningstrafik

Nästa
Nästa

Söndagsporträttet Freja Edholm Borchies: ”Jag brukar säga att jag leker light-bonde”