Söndagsporträttet Freja Edholm Borchies: ”Jag brukar säga att jag leker light-bonde”

 

Kreatören och konstnären Freja driver solrosfält och vintagebutik.

Text: Maria Forslund

Hon är den modellande light-bonden från Stavsund som lever med ena foten i gummistövel och den andra i högklackat. Med inspiration från barndomens solrosfält på Gotland och längtan efter ett böljande gult Toscana-fält driver Freja Edholm Borchies sitt alldeles egna självplock av just solrosor.

Det är en tidig förmiddag i mitten av augusti och på fältet vid Stavsund på Ekerö har solrosor äntligen börjat titta fram. Utanför ett tiny house som står intill odlingen har Freja dukat upp en korg med te som serveras i vackra keramikmuggar.

- De är sena i år, solrosorna, men alltid lika vackra och ståtliga när de kommer, säger hon och spanar ut över fältet.

Det är andra säsongen som hon odlar. Förra året kom solrosorna tidigare och var betydligt flera. Om det är hennes envetna motstånd mot att använda bekämpningsmedel eller hennes icke-gröna fingrar som gör att det ser annorlunda ut i år vet hon inte.

- Jag testar mig fram, men visst hade det varit härligt om fältet böljat så där som de kan göra i Toscana, men det kanske kommer.

Det var ett solrosfält från barndomens Gotland som etsat sig fast och sedan blev verklighet när hon och maken, skådespelaren Rafael Edholm, flyttade ut till Ekerö för ganska exakt fyra år sedan.

- Det var under pandemin och vi kände att vi inte ville att våra barn skulle växa upp i stan. Ingen av oss har någon koppling till Mälaröarna men så dök det rätta huset upp.

Huset är den gamla köksdelen på Stavsunds slott. Där bor familjen med två döttrar och blandrashunden Folke. Folke har ganska nyligen hoppat ut från ett fönster på andra våningen och skadat höger framben som nu är stelopererat. Det bekommer honom inte, han springer glatt runt och nosar.

- Jag kände att jag ville göra något härute på öarna också, inte bara åka in till stan för att jobba. Och så dök det där minnet av solrosfältet på Gotland upp som jag tyckte så mycket om när jag var liten. Men jag har egentligen inga gröna fingrar alls, jag brukar säga att jag leker light-bonde.

Fältet där hon odlar sina blommor arrenderar hon av en bonde i närheten. När hon inte rensar ogräs eller fyller på det lilla huset intill där hon driver vintagebutik livnär hon sig på en rad olika saker och kallar sig själv för kreatör och konstnär.

- Jag har egentligen svårt att säga vad jag gör för jag gör så mycket. Jag antar att det är min rastlöshet som driver mig, men varför begränsa sig, säger hon och ler.

Freja slog igenom som modell i programmet Top Model när hon gick andra året på gymnasiet. Sedan dess har modellandet följt henne och hon gillar balansen av att ena dagen gå i gummistövlar bland sina solrosor och andra dagen bli fixad inför en plåtning.

På listan över andra saker hon också gör finns sysselsättning som konstnär, regiassistent på Dramaten och yogalärare.

- Det finns ju så många sätt att vara kreativ på och mitt skapande tar sig olika uttryck. Det är också mitt sätt att hela tiden lära mig mer om mig själv.

Det finns ingen typisk kund på hennes självplock och vintage-butik utan det är både lokala besökare samt de som kommer utifrån. Eftersom hela idéen handlar om självplock och en obemannad butik behöver Freja också kunna lita på att alla gör rätt för sig.

- Och det gör mina kunder, det har aldrig varit något problem med att något försvunnit. Man väljer det man vill ha i butiken och betalar för det och för varje solros man plockar skickar man en slant via swish.

Freja levererar också solrosor till lokala butiker och olika fester och arrangemang samt har planer på att kanske börja odla majs, så småningom. Det viktiga är att det ska vara så minimalt med arbete som möjligt samt inte storskaligt.

- Det finns ett stort intresse för det här lite mer vilda och det som inte är så tillrättalagt.

När Freja själv får välja favoritställe på öarna blir det Rosenhill som bara ligger ett stenkast från hennes hem och fältet med blommorna.

- Det är superhärligt där. Det finns så mycket att göra. Jag tycker om sådana ställen. Det är nog också det som gör att jag även har min vintage-butik här, att man inte bara ska kunna plocka solrosor utan även kunna botanisera i den lilla butiken om man vill.

I butiken finns det som hon själv vill ha och tycker om. Det är en blandning av vintage, böcker, egengjorda salvor, vaser och förra sommaren hade hon också ett litet café. Hittills har hon inte tagit tag i cafébiten ännu, men det hindrar inte besökaren från att göra det som Freja själv gjort under intervjun, att plocka med sin egen picknickkorg.

- Det är lustfyllt att vara här, så man sitter nog gärna kvar en stund och njuter.

 
Föregående
Föregående

Trots trafikkaoset: Kostnadsfri färja är inte aktuellt

Nästa
Nästa

Trafikverket svarar på frågor om Tappströmsbron – men inte på varför färjan inte är avgiftsfri