Stort tryck att visa sin konst

 

Galleri Granit är en konstvägg för lokala konstnärer. Foto: Therese Roxström

Sedan i våras har Mälaröarna ett nytt konstkoncept. Det är i form av en öppen konstvägg på biblioteket i Stenhamra och här kan den som skapar ställa ut sin konst. För besökarna innebär det en chans att få uppleva konst från lokalsamhället. En win-win för konsten helt enkelt.


2024-09-27

Text: Helén Bjurberg

Färgsprakande motiv lyser upp den gråa väggen. Kajsa Bergstöm från Lovön är den som står för färgprakten. Hon är en av de lokala konstnärer som tagit chansen att ställa ut på det nya konstväggen som finns i Stenhamra.

Utställningslokal Galleri Granit på biblioteket i Stenhamra har funnits länge. Nyheten för i år är en öppen konstvägg där utställare turas om att visa upp sina verk. Kultursamordnare på kommunen, Miranda Renberg, beskriver det som en plats där konstnärer kan få lyfta sitt skapande och prova på utställningsformatet.

– Vi såg att det bubblar, många skapar här ute på öarna och vill ha en plats att visa upp sin konst på. Vi har velat skapa en enkel väg till utställning där utställningsperioderna kan ligga tätt.   

Stort tryck

Alla som skapar, vare det sig är hemma på kammaren, i skolan eller professionellt kan söka till galleriet för att visa sin konst här. Ansökan gör man på bibliotekets hemsida. Galleriet erbjuder utställningsytan, men utställarna ansvarar själva för hängning, marknadsföring och nedplockning. Miranda förklarar att trycket har varit stort.

– Många vill visa upp sina verk och galleriet är fullbokat till och med sommaren 2025, vilket är jättekul, säger hon.

Känsla av sammanhang

Det nya galleriet är inte bara till glädje för konstnärerna. Besökarna får också chansen att uppleva konst från lokalsamhället, och Miranda hoppas att det ska inspirera och ge en känsla av sammanhang

– Det är jättefina utställningar som förtjänar uppmärksamhet, jag hoppas att utställningarna ska få många besökare, säger hon.

Galleriet har tidigare visat utställningar med konstnärerna Malin Karlsson, Hans Christiansson och Elvira Safarova. Nuvarande utställning är slut den 27/9 och nästa konstnär att ställa ut, från och med den 7 oktober är Anneli Sjögren.

Konstverk av Kajsa Bergström

Konstverk av Kajsa Bergström.

Kommande utställningar på Galleri Granit:

Annelie Sjögren:  7 oktober - 1 november

Mattias Pettersson:  11 november - 7 december

Skå skola: 16 december - 11 januari

Viktoria Mullo:  19 januari - 14 februari

Johan Lauren 31 mars – 25 april

Annika Blomberg 5 maj – 30 maj

Galleri Granit. Foto: Therese Roxström.

 
Föregående
Föregående

De startade succépodd från pojkrummet på Ekerö

Nästa
Nästa

”Att tro är att hoppas på något. Inte att veta”