De startade succépodd från pojkrummet på Ekerö

 

Från vänster: Lukas Bryggman, John Edstrand och Malek Benbouzid. Foto: Joakim Hall.

Bland massiv konkurrens och utan vare sig erfarenhet eller kunskap startade Ekerökompisarna en podcast om fotboll. Två år senare har de 140 000 lyssnare i månaden och räknas till en av de etablerade fotbollspoddarna.

Det känns overkligt, vi lever vår dröm, säger Lukas, en av grundarna till podden Fotboll är fotboll.


2024-09-28

Text: Helen Bjurberg

Det började som ett skämt mellan barndomskompisarna tillika fotbollsnördarna Lukas Bryggman, 24, och John Edstrand, 25, från Ekerö.

– Eftersom vi ändå pratade fotboll mest hela dagarna så vi skojade om att vi lika gärna kunde spela in våra samtal och lägga ut som en podd, säger John.

Men när skämtet väl marinerats en stund kändes det inte helt fel, så till slut bestämde de sig för att testa att spela in några avsnitt med kompisen Victor och se om det fanns något intresse bland folk att lyssna.

De köpte utrustning som de riggade upp i Lukas pojkrum på Ekerö. För att spara pengar delade de på en mikrofon alla tre, och sedan körde de. Som första gäst bjöd de in fotbollsprofilen och tränaren Malek Benbouzid som också var Lukas gamla fotbollstränare från Skå IK.

Malek såg potentialen med podden direkt och hoppade på projektet för att med sitt kontaktnät hjälpa killarna att växa.

– Det är något med killarna som jag inte kan sätta fingret på. Deras driv ihop med sättet de interagerar med sina gäster, det blir fin kemi, konstaterar han.

Bred målgrupp och egen nisch

Det var enormt mycket jobb första tiden. Att lära sig tackla nervositeten inte minst.

– När Bojan Djordjic var gäst hade vi inte hållit på särskilt länge, då var jag så nervös att jag skakade, säger Lukas och skrattar vid minnet.

Men också att lära sig ljud, klippning och samtalsteknik. När inte tiden eller energin räckte till för Victor valde han till de andras stora sorg att hoppa av. Men han hann dela med sig av sina kunskaper inom redigering och klippning som de använder sig av än idag.  

John och Lukas kämpade vidare och det gav resultat. Sponsring från Ekeröföretagen Medarbetarna med Anders Göransson i spetsen gjorde så att killarna stegvis kunde köpa in ordentlig utrustning och fler mikrofoner. Och med stora fotbollsprofiler som gäster började podden sakta men säkert att växa.

Världsprofiler åkte till Ekerö

Länge fortsatte de att spela in från Johns pojkrum.  Fotbollsspelare och profiler i världsklass gjorde uppoffringen att ta sig ut till Ekerö för att vara med. Men i gengäld bjöds de på fina samtal där de fick chansen att utveckla sina tankar och visa vilka de verkligen var.

Det var också här killarna hittade sin nisch i ett hav av konkurrerande poddar. Att trots sitt namn ”Fotboll är fotboll” involvera så mycket mer än fotboll i samtalen visade sig vara ett vinnande koncept.

– Vi insåg att vi inte ville prata om de senaste resultaten eller vad den och den spelaren gjorde för rätt eller fel, utan vem människan bakom resultaten är, förklarar Lukas.

De räds inte heller ämnen som ohälsa eller utanförskap. Och vill också rikta sig till alla - både unga och gamla, kvinnor och män.

Belöning att få träffa sina idoler

Två gånger i veckan kommer nya avsnitt ut och även om det går snabbare att producera dem nu än i början lägger killarna fortfarande ner väldigt mycket tid på podden och det är inte helt enkelt att parera med andra jobb och sysselsättningar. Men att det är värt det är de överens om.

– Vi ser det som en investering, drömmen är att kunna ägna sig åt det här på heltid framöver, och vi tror att vi är där inom ett år, säger John och de andra håller med.

Tar det längre tid är det heller inte hela världen.

–  Ibland är det tillräcklig belöning att bara få träffa sina idoler, säger Lukas och skrattar.

I december har de haft podden i två år och når en räckvidd på cirka 140 000 lyssnare varje månad, men siffrorna fortsätter ticka uppåt och idag räknas de till en av de viktigaste fotbollspoddarna i Sverige.

Lukas Bryggman och John Edstrand med fotbollsspelaren Taha Ali som spelar i Malmö FF.

Framtidsvisioner och utlandsdrömmar

Sedan en tid tillbaka har de flyttat in i en nyrenoverad studio på Kungsholmen och har börjat drömma om att podden ska kunna växa även utomlands. Tillsammans har de breda språkkunskaper och Maleks kontaktnät sträcker sig långt över Sveriges gränser.

Planerna finns också på att utveckla konceptet med videomaterial och evenemang.

– Vi har pratat om att arrangera samhällsmatcher och stötta fotbollsprojekt i fattiga länder, säger Lukas.

Väljer samarbeten med omsorg

Att bygga ett varumärke med bra värdegrund är viktigt för dem. De är eftertänksamma med vilka samarbeten de gör och vill att det de gör ska ha betydelse i längden.

– Många väljer att samarbeta med spelbolag, men vi vill gynna bra grejer, säger Malek och får medhåll av de andra.

Med den inställningen, en stor dos ödmjukhet och ett steg i taget tar de sig långsamt framåt. Var det slutar återstår att se. Men ibland stannar de upp för att påminna sig om hur långt de kommit på knappa två år.

– Det här är så mycket mer än vad vi någonsin förväntade oss när vi började. Då handlade det mest om att skapa minnen tillsammans och ha roligt, säger John och tar en paus innan han fyller i.

– Fast det är faktiskt fortfarande det viktigaste!

 
Föregående
Föregående

Söndagsporträttet Angelica Carlsson: ”Jag har låst upp en och annan handboja från en sänggavel”

Nästa
Nästa

Stort tryck att visa sin konst