Söndagsporträttet Susanna Stensdotter:

 

“Jag drömmer om en ö-överskridande kulturförening”

Susanna Stensdotter är ordförande i Mälaröarnas Riksteaterförening.

Text: Maria Forslund

Hon är fotbollsmorsan som drömde om en skådespelarkarriär men var för feg för att söka in till scenskolan. Nu har hon lagt bollen på hyllan men förverkligat drömmen om teater. Både genom att skådespela samt som ny ordförande för relativt nystartade Mälaröarnas Riksteaterförening.

– Det behövs mer ö-överskridande kultur här ute, säger Susanna Stensdotter.


Riksteatern når varje år närmare en halv miljon människor över hela landet. Många förknippar ordet Riksteater med någon form av teaterpjäs på scen med publik men här vill Susanna Stensdotter som är relativt ny ordförande i Mälaröarnas Riksteaterförening betona att det handlar om all form av scenkonst.

– Ja, men verkligen. Det kan vara nycirkus, dans, barnteater och såklart den där bilden som många har av en klassisk teaterpjäs.

Scenkonst till alla öar

Mälaröarnas Riksteaterförening såg dagens ljus för ungefär ett år sedan och har, enligt Susanna, fått fin respons från både invånare, det lokala näringslivet och kommunen.

– Jag tror att alla ser och förstår att vår förening kan bidra till att det händer ännu mer härute. Det är fint när vi kan samskapa och det behöver vi bli ännu bättre på. Det gäller inte bara kulturen men vår förening längtar efter att bli en ö-överskridande förening så att vi får ut scenkonsten överallt på våra öar.

Under flera år var Susanna ordförande i Ekerö IK:s fotbollssektion. Det var sonens spelande som fick henne att engagera sig trots att hon egentligen aldrig varit en sportande människa.

– Och inte heller någon föreningsmänniska, men det blev så självklart där och då att engagera sig. Utan engagerade föräldrar blir det liksom inte så mycket fotboll.

Mångfald behövs

I en lokal scenkonstförening, som Mälaröarnas Riksteaterförening, ser det annorlunda ut. Nu krävs aktiva medlemmar på ett helt annat sätt, något som Susanna tror kommer att trilla in allteftersom.

– Vi är ett gäng eldsjälar och idésprutor i föreningen. Eller förresten, just nu ska jag nog säga att vi består av ett gäng där de allra flesta, men inte alla är, kulturtanter, säger hon och skrattar.

– Men vi behöver mångfald i föreningen och en hel drös nya medlemmar som kan vara våra fötter och ben. Idéer i all ära men det behövs de som håller ihop och gör det praktiska också.

Tog tag i drömmen som vuxen

Susannas teaterintresse har alltid funnits med henne. Hon har sedan hon var liten närt drömmen om att bli skådespelare men inte tagit tag i den.

– Jag vågade inte söka till scenskolan, jag var så rädd för att få ett nej. Däremot har jag åtnjutit teater i alla former under hela livet.

Istället blev det en civilingenjörsutbildning och många år på Ericsson, varav flera utomlands. Men så hamnade hon, under en middag för några år sedan, bredvid en regissör som uppmuntrade henne att söka en roll i en Jonas Gardell-pjäs som skulle sättas upp på Ormteatern i Haninge. Hon sökte. Och fick rollen.

– Då fick jag en nytändning och det här är inte så särskilt många år sedan.

Söker lokala scener

När hon sedan fick frågan om ordförandeposten i Mälaröarnas Riksteaterförening tackade hon ja med en gång.

– Den här gången vet jag mer om hur en förening sköts och jag har mitt teaterintresse med mig, det kan inte bli bättre. En Riksteaterförening har dessutom så oändligt många möjligheter eftersom det handlar om all form av scenkonst.

Om möjligheterna är oändliga är utmaningen att landa alla idéer och göra något av dem. Samt att hitta bra lokaler och scener för verksamheten.

– Vi är ju väldigt nyfikna på vad kommunen vill göra med Ekerö Möblers lokaler i Malmvik, det finns en lagerlokal där med sex meter i tak som skulle vara perfekt för nycirkus till exempel.

Hoppas på stort intresse

Föreningen har idag lite fler än 50 medlemmar. Det första medlemsmötet går av stapeln den 20 oktober och då hoppas Susanna på att fylla Tappströmsskolans matsal med intresserade.

När det kommer till Mälaröarna så landade Susanna här för snart tjugofem år sedan. Hon kommer ursprungligen från Skåne och när hon och hennes man åkte från city, där de just då bodde, för att kika på ett hus i Träkvista var det kärlek vid första ögonkastet.

– Vi åkte över Nockebybron, förbi slottet och kände direkt att det var här vi hörde hemma. Det påminde så mycket om Skåne.

Huset de kikade på är huset som de fortfarande bor i. Nu fylls både det och våra öar med Susannas passion för teatern.

FAKTA

Riksteatern

Riksteatern är Sveriges största producerande turnéteater och har funnits i snart 90 år. Teatern vilar på grunden att scenkonst av hög kvalité ska nå ut till alla. För att det ska kunna ske så effektivt som möjligt så äger teatern inga egna scener. De utgår istället från scener som redan existerar. Därför ser också deras olika scener olika ut från ort till ort och från föreställning till föreställning. Från pampiga teaterhus, moderna dansscener och Folkets Hus-estrader till bygdegårdar, gymnastiksalar och klassrum.

Scenkonstintresserad publik kan bli medlemmar i Riksteatern lokalt. Riksteatern har idag runt 36 000 medlemmar i hela Sverige. Varje medlem tillhör någon av de fler än 200 riksteaterföreningar som finns i landet. Det är landets riksteaterföreningar som tillsammans bildar Riksteatern.

Källa: Riksteatern.se


 
Föregående
Föregående

Simons konst hyllad över världen

Nästa
Nästa

Andreas mysrysare är redo för premiär