Andreas mysrysare är redo för premiär

 

Manusförfattaren och producenten Andreas Gauffin tillsammans med regissören Fredrik Hiller.

En solig höstdag för två år sedan var inspelningen av mysrysaren Vendela i full gång på Svartsjö slott. MälaröNytts reporter var på plats och träffade teamet bakom. Nu är filmen klar och diskussion pågår med flera filmdistributörer.

– SVT play är intresserade, men vi får se var det slutar, säger Ekeröbon och producenten Andreas Gauffin.


Även om han debuterar som manusförfattare och producent med filmen Vendela är Andreas Gauffin långt ifrån ny i varken film- eller teatersammanhang. På hans CV finns ett 30-tal roller i allt från Morden i Sandhamn, Gåsmamma, Heder, Innan vi dör och Dejta.

Det var efter att han läst ett stort antal manus i jobbet som han blev intresserad av att försöka sig på att skriva ett eget. Han sökte Stockholms filmskolas skådespelarutbildning och under utbildningen formades manuset till Vendela. Hans lärare på utbildningen, regissören och skådespelaren Fredrik Hiller, känd som bland annat Jarl Thorkell i tv-serien Vikings, tyckte att manuset var så bra att han föreslog att de skulle göra en film av den.

– Jag gillade att det är en riktig mysrysare. I Sverige är det ovanligt med bra manus i den genren, säger Fredrik Hiller och drar paralleller till 80-talssucén Besökarna.

Hans förhoppning är att publiken både ska få sig ett och annat skratt men också lite kalla kårar.

Inspirerad av verkligheten

Filmen Vendela har två delar, en från 1670-talet, då familjen Wrangel bor på slottet och deras dotter Vendela förolyckas tragiskt. Den andra delen är i nutid, då slottet blivit ett hotell. Av oförklarlig anledning går plötsligt elen och gäster försvinner. Vad är det egentligen som händer på det gamla slottet?

Till karaktärerna har Andreas Gauffin inspirerats av verkliga Ekeröprofiler som fältmarsalken Carl Gustav Wrangel, hans hustru Margareta och tjänstefolket fru Ulrika och fröken Lovisa. Men som alltid överträffar filmen verkligheten.

– Egentligen var Wrangel en aktad general men i mitt manus är han ett riktigt praktsvin, berättar Andreas Gauffin.

Självklart med Mälarömiljö

Rollistan består av många både välkända och folkkära namn. Eftersom Andreas hade en roll i Sound of Music på Stockholms stadsteater när arbetet med filmen drog igång fick han med sig flera kollegor därifrån.

– Efter det har allt bara rullat på och vi har fått så många duktiga skådespelare och filmarbetare med på tåget.

Att filmen skulle spelas in på Mälaröarna var självklart från början. För regissören Fredrik Hiller är Mälaröarna en favorit och han filmade sin skräckfilm Psalm 21 uteslutande i Ekerö kommun.

 – Mälaröarna har alla miljöer man kan tänka sig, förutom norrländska fjäll och skånska stränder, samtidigt som man bara är en halvtimme från stan. Det är fantastiskt, säger han.

Andreas Gauffin, som är uppvuxen på Ekerö, håller med. Inledningsvis hade han en tanke om att filmen skulle spelas in på Ekebyhovs slott, men av olika anledningar blev det svårt att få till. När de istället hittade Svartsjö slott blev det om möjligt ännu bättre.

– Fängelsehålorna i källaren är riktigt ruskiga, konstaterar han.

SVT intresserade

Efter ett långt och hårt arbete är filmen nu äntligen klar och under fredagen släpptes trailern på Youtube. HÄR kan du se den. Parallellt förs dialog med olika distributörer, bland annat SVT play.

– De har visat intresse, så vi får se var det slutar, säger Andreas försiktigt positivt,

Under oktober kommer filmen att förhandsvisas för begränsat antal inbjudna, bland annat på Mälaröbion och sedan ska den ut på filmfestivalturné.

Filminspelningen skedde till stor del på Svartsjö slott.

Fakta

Filmen Vendela

Manusförfattare och producent: Andreas Gauffin.

Medproducent: Edward Malmer.

Regissör: Fredrik Hiller.

Skådespelare (urval): Andreas Gauffin, Leif Andrée, Kim Sulocki, Antonio Di Ponziano, Ella Granslandt, Dan Strandljung Malmer, Lena-Pia Bernhardsson, Richard Forsgren med flera.

Filmmusik: Jonas Larsson.

Filmfoto: Sven Ahlström.


 
Föregående
Föregående

Söndagsporträttet Susanna Stensdotter:

Nästa
Nästa

Gemenskap och välpolerade bilar på Skå festplats