Sånga + Min stora dag = sant

 

I Sångas härliga trädgård föddes nya vänskaper mellan både de drabbade barnen och deras familjer. Foto: Åsa H Iseby.

Ett bidrag för att göra världen till en bättre plats. Det var utgångspunkten när Sånga, tidigare Sånga Hotell och konferens, öppnade upp hotellet för familjeläger åt åtta familjer från Min stora dag.

– Det kändes fint att få ge dem det här, säger Åsa Hofberg Iseby som arbetar på Sånga.


Text: Helén Bjurberg

Det började med ett vanligt personalmöte, där någon kom med ett förslag om ett samarbete med Min stora dag, en välgörenhetsorganisation som hjälper barn och unga med svåra sjukdomar och diagnoser, att uppfylla sina drömmar.

– Det ligger oss varmt om hjärtat att försöka hjälpa till där vi kan så hela personalgruppen tyckte att idén var bra, säger Åsa Hofberg Iseby.

Förslaget ledde till ett möte med Min stora dag och snart var planerna om ett familjeläger på Sånga i full gång. En del oro fanns inledningsvis. Hur skulle det gå att kombinera ett familjeläger med den övriga verksamheten? Och hur skulle det bli med så många barn, något som annars inte hörde till vanligheten på Sånga?

Entrén till Sånga pryddes av Min stora dags vimpel. Foto: Åsa H Iseby.

En dag för att orka fler

I början av juni slogs portarna till Sånga upp för de utvalda familjerna.  Åtta barn i åldrarna 5 och 12 år, kom från hela landet - alla med blandade diagnoser och sjukdomar, och tillsammans med sina föräldrar och syskon. Totalt ingick nästan trettio personer i sällskapet som kommit för att få vila upp sig, bli omhändertagna, få god mat, underhållning och träffa andra i samma situation. Allt enligt Min stora dags måtto: En dag för att orka fler.

– Det här är ju familjer som har en jättetuff vardag och som behöver all avlastning de kan få, förklarar Åsa Hofberg Iseby.

Grillkväll och pysselrum

På fredagskvällen, efter att familjerna kommit till rätta i sina rum inleddes familjelägret med en gemensam grillmiddag. Vädret var magiskt och kvällen så fin som de bara vågat drömma om, minns Åsa Hofberg Iseby.

– Barnen gungade och spelade fotboll, det var fantastiskt att se hur de fann kompisar i varandra och lekte tillsammans i vår ekpark och äppelträdgård, samtidigt som de kunde vara trygga med att deras föräldrar fanns på behörigt avstånd.

Hon berättar sedan hur resten av helgen fylldes med lek och aktiviteter, som familjerna deltog i efter egen vilja och ork.

– Det fanns möjlighet att spela shuffelboard eller biljard, att basta i sjöbastun eller bada i poolen eller Mälaren.

För den som saknade ork hade ett av samlingsrummen gjorts i ordning till ett pysselrum, som stod öppet hela helgen med fika, spel och pysselstationer där barnen kunde till exempel pärla och skapa med lera. I rummet fanns alltid några volontärer från Min stora dag tillgängliga under hela helgen för extra trygghet.

I pysselrummet fanns det nästan alltid några barn. Dessutom bemannades det hela tiden av volontärer från Min stora dag. Foto: Åsa H Iseby.

Filmvisning och trollkarlsbesök

Lördagskvällen bjöd på filmvisning innan kvällen avslutades med en dignande tacobuffé och sist men inte minst kom en trollkarl och bjöd på en magisk avslutningsshow innan hemgång på söndagen.

– Det var ett mycket uppskattat inslag, berättar Åsa Hofberg Iseby men påpekar att inte bara var barnen och deras familjer uppskattade lägret. Även för personalen på Sånga var helgen speciell och alla gav lite extra av sig själv för att ge familjerna en minnesvärd upplevelse

– Att få träffa de här familjerna och se deras verklighet gjorde oss alla väldigt berörda och det var inte utan att en och annan tår föll när det var dags att ta farväl.

På lördagen bjöds det på en dignande tacobuffé. Bild: Åsa H Iseby

Vill göra det igen

Om det kommer att bli någon liknande helg igen på Sånga i framtiden återstår att se. Finns möjligheterna ekonomiskt, så vill de gärna kunna erbjuda det.

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något och det kändes så fint att få ge familjerna det här, säger Åsa Hofberg Iseby med eftertryck.

Volontärer från Min stora dag och anhöriga ute på Sångas terrass. Foto: Åsa H Iseby

Fakta

Det här är Sånga

I början av 1940-talet köpte LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, gården Sånga-Säby för att använda för undervisning och 1944 invigdes här Jordbrukets föreningsskola. Sedan mitten av 80-talet drivs Sånga som ett hotell och konferensanläggning. 1999 blev Sånga Sveriges första Svanen-märkta hotell. Fortfarande idag drivs verksamheten under LRF:s flagg, med hållbarhet och svenska råvaror i fokus.

Sånga ligger intill Mälarens strand på Färingsö. Foto: Åsa H Iseby.

Det här är Min stora dag

Min Stora Dag är en rikstäckande välgörenhetsorganisation vars uppdrag är att uppfylla önskningar och sprida livsviktig glädje till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Min Stora Dag grundades år 2020 och är en stiftelse, vars arbete helt är beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser.

 
Föregående
Föregående

Söndagsporträttet Johan Fogelklou: ”Framtidens Zlatan kan finnas på Mälaröarna”

Nästa
Nästa

Nytt konstverk i Tappströmsronellen