Söndagsporträttet Johan Fogelklou: ”Framtidens Zlatan kan finnas på Mälaröarna”

 

Johan Fogelklou är sportchef på Skå IK.

Foto: Rodrigo Paras

Hans liv handlar om fotboll. När han inte själv spelar, tittar han på andra som gör det eller planerar för material, tränare eller fotbollsarrangemang. Till och med hunden har han döpt efter en svensk Premier League-spelare.

– Jag kan inget annat, säger Skå IK:s sportchef Johan Fogelklou och skrattar.


Text: Helén Bjurberg

Vi möts på Troxhammar golfklubb, en plats där han känner sig nästan lika hemma som på fotbollsplanen. Det är en av de sista varma sommardagarna, solen skiner från en klarblå himmel fast klockan närmar sig middagsdags. Han kommer direkt från jobbet och ska vidare sedan, så det får bli en kaffe och smörgås i farten. Att varva ner verkar inte vara något för Johan Fogelklou.

– Nej, vila är jag riktigt dålig på, säger han och ler brett.

Han drivs av utmaningar och är en tävlingsmänniska av rang. Till och med på jobbet tävlar han, med sig själv.

– Det kan handla om hur många uppgifter jag kan göra, på hur kort tid. Hur effektiv jag kan bli, helt enkelt.

Han skrattar när han förstår hur det låter och erkänner att han ibland får anstränga sig för att det inte ska gå till överdrift.

–  Men lyckligtvis är min flickvän också ganska tävlingsinriktad så hon förstår mig.

Alltid känt stöttning hemifrån

Fotbollen har funnit med i hans liv så länge han minns. Född och uppvuxen i Stenhamra blev det naturligt att söka sig till Skå IK. De första åren på ganska lagom nivå men vid åtta blev han maniskt fotbollsintresserad, som han själv beskriver det.

– Varje vaken minut handlade om fotboll. När jag inte spelade själv kollade jag på andra som gjorde det. Jag har antagligen sett varje fotbollsminut som Zlatan har spelat.

Hemma har han alltid känt stöttning för sitt intresse. Med föräldrar som ställt upp, stått och hejat på matcher, skjutsat och hämtat.

– Jag minns inte att jag en enda gång frågat om jag kunde spela match. Det behövdes inte, för jag visste att min fotboll alltid prioriterades högt.

Bytte klubb – och kom tillbaka igen

Under tonåren bytte han från Skå till Ekerö IK. Han var tolv och laget i hans åldersgrupp var för litet så de gick över allihop och en ny värld öppnade sig. Från att han varit 15 lagmedlemmar var de 60, alla spelade tillsammans och plötsligt fanns det möjlighet att testa olika nivåer. Johan hamnade i J-truppen och de gjorde bra resultat. Han minns den tiden med glädje.

Men med tiden splittrades truppen och spelarna skingrades. Johan blev kvar i föreningens A-lag men de åkte ur serien. Fotbollen var inte längre lika rolig. För att hitta tillbaka till spelglädjen gick han tillbaka till Skå. Det innebar att han fick gå från division 4 till division 7, men det gjorde inget. Det var roligt igen.

 Arrangerade turnéring som 17-åring

Samtidigt som han kom tillbaka till Skå började han själv träna lag.  Han var sjutton år och full av energi. Men Skå var i en svacka. Det fanns få engagerade kvar i föreningen och ingen ville ens hålla i dygnet-runt-turnéringen Träbollen, som närmade sig.

När Johan insåg att den anrika cupen riskerade att ställas in föreslog han för styrelsen att han kunde sköta arrangemanget. Han möttes av tvekan men stod på sig och till slut fick han ett okej.  Han bestämde sig för att driva projekten som sitt gymnasiearbete och tog två kompisar till hjälp. De var mycket jobb men de rodde det i land, med gröna siffror dessutom.

– Jag tror att det var då Skå såg min potential, säger Johan och ler.

Johan har mycket energi och driv och älskar att tävla. På jobbet kan han till och med tävla med sig själv.

 Foto: Rodrigo Paras.

Hårt jobb lönar sig

Kort tid efter fick han erbjudande om att bli biträdande sportchef på 25 procent och efter det har han avancerat snabbt i klubben. De fyra senaste åren har han varit sportchef. Det är mycket jobb, ofta är han den som kommer till jobbet först och går sist, men det gör inget, för att få jobba med sitt största intresse är en dröm.

Och bra har det gått. De senaste åren har klubben tagit stora steg framåt, och det är motiverande.

–  Vi har startat ett damlag samtidigt som herrlaget har klättrat från division 7 till 4 Och så har vi vuxit från 9 lag till 21 och från 200 till nästan 650 medlemmar, säger han stolt.

Många säger att Skå IK har Johan att tacka för framgångarna men själv sägen han att han bara gör sitt jobb och försöker vara positiv och framåtblickande. Och visar barnen att hårt jobb lönar sig.

För honom är det alla engagerade eldsjälar, de som jobbar hårt utan att få betalt, som är de stora hjältarna. Tillsammans med alla ungdomar, som är jätteviktiga för föreningen.

Han är glad över att de lyckats få behålla många spelare som kommit i tonåren, en tid då många klubbar annars tappar dem. Det är genom att skapa gemenskap och låta engagerade ungdomar bli domare och ledare.

– Det är när det finns ett brinnande engagemang hos några som det kan sprida sig.

 Framtiden är ljus

Skå:s framtid ljus, menar Johan. Det finns en hel del talanger i klubben, och med rätt förutsättningar är det inte omöjligt att någon av dem lyckas. Kanske finns till och med framtidens Zlatan på Mälaröarna, och kanske i Skå. Han tror det. Men det behövs rätt förutsättningar och i Johans framtida drömmar finns både en ny konstgräsplan, en inomhushall med rätt underlag och övernattningsmöjligheter, för att kunna driva läger och cuper. Och bli en klubb i toppskiktet.

– Jag brukar tänka att när barnen börjar på knatteskolan finns ingen skillnad mellan klubbarna. Då har alla precis samma förutsättningar. Sedan är det upp till oss vuxna att fortsätta ge dem det de behöver för att utvecklas. En fotbollsspelare ska inte behöva lämna Skå för att lyckas.

Fakta

Namn: Johan Fogelklou

Ålder: 24 år

Bor: Stenhamra

Familj: Flickvännen Paulina och hunden Dejan, 2 år.

Gör: Sportchef i Skå IK

I dag tränar han inte längre andra, tiden räcker inte till. Den egna träningen tre gånger i veckan måste gå före. Men han kan sakna det. Kanske återupptar han det en dag.

Foto: Rodrigo Paras

 
Föregående
Föregående

Mälaröföretag med på Råd & Röns svarta lista

Nästa
Nästa

Sånga + Min stora dag = sant