Nytt konstverk i Tappströmsronellen

 

Trafikverkets underentreprenör Typsa har designat och utformat ytan. Foto: Trafikverket.

Den uppmärksamme har noterat att det vuxit fram ett konstverk i cirkulationsplatsen vid Tappström på sistone.

– Inspirationen kommer av Mälaröstränder och Stenhamra stenbrott, förklarar Trafikverkets kommunikatör Daniel Cannervik.


Från att länge ha varit en byggarbetsplats börjar nu cirkulationsplatsen vid Tappströmsbron bli klar.  I mitten har ett konstverk, eller en gestaltning eller utformning, som Trafikverket vill kalla det (eftersom ingen konstnär skapat det, reds. anm.), vuxit fram. Utformningen består, enligt Trafikverkets kommunikatör Daniel Cannervik, av en grund av platsgjuten betong, som sedan dekorerats med kullersten, glaskross, gröna ytor och belysning.

 – Inspirationen kommer av Mälaröstränder och Stenhamra stenbrott, förklarar han.

Cirkulationsplatsens utformning är så gott som färdig. Under hösten kommer hela området slutbesiktgas.  Foto: Trafikverket

Hemlig prislapp

Ombyggnaden och dekorationen av cirkulationsplatsen har ingått i avtalet om breddningen av väg 261 så beslutet kring hur detta ska utformas har legat helt och hållet på Trafikverket.  De har i sin tur anlitat underentreprenören Typsa, som designat och utformat ytan innan den slutgiltigt granskats och godkänts av Trafikverkets egna landskapsarkitekter.

Det mesta av gestaltningen är klar eller färdigställs i detta nu och hela entreprenaden från Tappströmsområdet bort mot Lindö tunnel kommer slutbesiktgas under hösten, enligt Trafikverkets plan.

Vad prislappen för den gestaltade cirkulationsplatsen landade på vill inte Daniel Cannervik tala om.

– Cirkulationsplatsen är en del av ett större helhetskontrakt. Att bryta ut enskilda delar av kontrakten under pågående entreprenad skulle tyvärr inte ge en rättvisande bild, säger han.


Enkät

Vad tycker du om nya utsmyckningen av Tappströmsrondellen?

Therese Kolam, 42, Stenhamra:

– Är den klar så där? Jag saknar växter!

Rolf Ekström, 82, Kungsberga:

– Jaså glassplittret? Jo, det ser ut som en glasretur.

Katri Pethman, 45, Ekerö:

–Jag tilltalas av färgen på glasbitarna i nya rondellen, reagerade på det första gången när jag såg konstverket, tycker det är väldigt fint. Vi har ju fina Mälaren verkligen runt om oss överallt! Det är en speciell tillgång.

 
Föregående
Föregående

Sånga + Min stora dag = sant

Nästa
Nästa

I helgen går liftarna för fullt i Ekebyhovsbacken – Ekerö MTB anordnar tävling