Rekordmånga hus till salu i kommunen

 

Nästan tre gånger så många hus är till salu på Mälaröarna jämfört med 2021. Foto: Pexels.

Efter lång tid av stiltje på bostadsmarknaden är utbudet av bostäder till försäljning i kommunen rekordhögt, visar ny statistik. Men samtidigt har många blivit brända av den skakiga ekonomin och marknaden är mer sansad än tidigare.

–  Det kommer ta tid innan köpare och säljare åter börjar hitta varandra, menar Håkan Larsson, chefsekonom på Villaägarna.


2024-10-02

Text: Helen Bjurberg

Sett i backspegeln har Mälaröarna, liksom övriga Stockholm under lång tid haft en uppåtgående utveckling av bostadspriser. Den peakade vid Covid, då många bytte sina små lägenheter mot större hus, och det låga ränteläget dessutom drev på. I mitten av 2022 bröts dock trenden och kurvan vände ner för första gången på länge. Men efter ett kraftigt ras har priserna åter börjat stabilisera sig.

Rekordmycket till salu

Samtidigt är utbudet av bostäder ute till försäljning rekordhögt och långt över senaste årens nivåer, visar ny statistik. Under september månad var antalet objekt på Mälaröarna nära dubbelt så stort jämfört med samma månad förra året och nästan tre gånger så många som 2021. Att det finns rekordmånga objekt till salu på bostadsmarknaden brukar vara till fördel för den som ska köpa och hjälpa till att hålla priserna nere.

Veckostatistik av utbudet av hus (ej nyproduktion) på Ekerö från 2021 till 2024. Källa: Booli Pro

Lugnare tempo

Men de senaste årens skakiga ekonomi har satt sina spår och få vågar ta så snabba beslut och risker i samband med bostadsköp som man gjorde tidigare, vilket gör att tempot är lugnare och säljare som har is i magen kan ändå ha möjlighet att göra en bra affär.

– Det är ju egentligen mer sunt som det är nu. Tidigare hann människor knappt reflektera över sina bostadsköp, säger Håkan Larsson.

Successiv peak

Även om Håkan menar att prognosen visar fortsatt ganska kärvt för Mälaröarna bostadspriser kommande år, tror han själv att priserna långsamt kommer öka. Det finns många saker som pekar på det, såsom inflationen och Riksbankens sänkning av styrräntan. Men också att USA och Europeiska centralbanken väntas sänka räntan, vilket kan leda till lägre bolåneräntor som gör att fler vågar satsa på sitt boende.

– Men vi kommer inte se lika extrema prisökningar som under Covid. Det tar tid innan köpare och säljare åter börjar hitta varandra, spår Håkan Larsson.

Så hur ska du, som är på väg att köpa eller sälja din bostad på Mälaröarna då tänka?

Niklas Bergsten, registrerad fastighetsmäklare på MOHV som arbetat på Mälaröarna sedan 2008, ger sina bästa tips till både köpare och säljare:

Niklas Bergsten på MOHV har arbetat som mäklare på Mälaröarna sedan 2008.

Vad är ditt bästa tips till den som vill köpa ute på Mälaröarna nu?

1.  Ordna ett lånelöfte så att du vet vad du har att röra dig med.

2.  Köp inom 2–3 månader. I takt med stundande räntesänkningar och att utbudet bedöms minska kan priserna börja gå uppåt igen inom kort.

3.  På sikt kommer ett bostadsköp på Ekerö vara en god investering. Det byggs mycket nytt och förbifarten som planeras öppna 2030 kommer öka tillgängligheten att ta sig till öarna och därmed ge bostadspriserna en rejäl skjuts uppåt.

Vad är ditt bästa tips till den som vill sälja ute på Mälaröarna nu?

1.  Först och främst som alltid, städa och styla bra!

2.  Tänk på att man säljer och köper på samma marknad. Priserna var högre för ett par år sedan men det gäller även det man ska köpa.

3.  Var ute i god tid och förbered gärna din försäljning. Bäst förberedd får bäst betalt!

 
Föregående
Föregående

Riksteatern startade Sverigeturné på Ekerö

Nästa
Nästa

Nu öppnas Nockebybron igen. Trafikverket: “Hittills har det gått bra”