Oron stor när kommunen vill sälja stiftelsens mark

 

En del av stiftelsens mark som kommunen vill ska gå till försäljning. Det är i första hand arrendatorn av marken som ska få erbjudande om att köpa, står i förslaget. I andra hand kommunen själva.

När kommunen vill sälja mark som tillhör Stiftelsen Ulrika Jansdotter reagerar många Färingsöbor. Men att en försäljning skulle påverka hembygdsgården, som ligger på marken är ett missförstånd, menar Hanna Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande.


Stiftelsen Ulrika Jansdotter fond bildades efter att den förmögna och socialt engagerade Kungsbergadottern Ulrika Jansdotter i november 1865 testamenterat sina tillgångar för att komma “Färentunas fattiga” till del.

Sedan dess har stiftelsens syfte varit att dela ut avkastning från fonden till behövande i Färentuna församling, ett arbete som skötts av Ekerö kommun.

Enligt testamentet skulle avkastningen komma från bland annat arrende av de åkermarker som tillhör stiftelsen men trots att marken arrenderas ut och stiftelsen har tillgångar på 300 000 kronor har ingen utdelning skett sedan 2015.

– Varför det är så vet jag inte, men håller på att ta reda på, svarar Hanna Svensson, kommunstyrelsens ordförande.

Nu föreslår Kommunstyrelsens arbetsutskott att de två fastigheter, Högby 2:3 och Högby 4:4, som ägs av stiftelsens ska säljas.

Detta efter att kommunen, med hjälp av en extern konsult 2015, gjorde en översyn av de stiftelser och fonder som kommunen förvaltar. Anledningen var att administrationen kring stiftelserna tog för stora resurser samtidigt som kostnaderna inte kunde täckas av stiftelserna själva.

Översynen resulterade i ett förslag att ansöka om en så kallad permutation, eller ändring, av Stiftelsen Ulrika Jansdotter, för att kunna sälja de ovan nämnda fastigheterna. Detta för att med vinsten kunna möjliggöra den utdelning som varit grundtanken med stiftelsen. Ansökan om permutation gick igenom 2016 och därmed kan fastigheterna nu gå till försäljning,

Fastigheterna består av 20 hektar skogs- och åkermark och flera gamla byggnader. Värdet på allt detta uppskattas, enligt beslutet, till 4 miljoner kronor. Men enligt Hanna Svensson har ingen värdering gjorts än.

På Högby 2:3 ligger också det som tidigare var äldreboendet Färingsöhemmet, som ägs av kommunen och på Högby 4:4 ligger Färentuna hembygdsgård.

– Det kändes som ett slag i magen när jag fick höra, säger Monica Kolmodin Winberg, boende på Färingsö och medlem i hembygdsföreningen.

Men enligt Hanna Svensson, är det ett det ett missförstånd att hembygdsgården skulle vara involverade i försäljningen. Denna skulle i så fall styckas av från den mark som ska säljas, menar hon.

– Förslaget är olyckligt formulerat, vi som pratat om det vet att det bara är marken som menas. Det finns inte några planer på att sälja annat än jordbruksmarken som redan idag arrenderas ut, säger hon.

Att det skulle kunna bli bostäder på åkermarken är också uteslutet, menar hon.

– Det finns ingen detaljplan och jordbruksmark får inte bebyggas, säger hon.

Hanna Svensson betonar också att inget kan säljas utan ytterligare beslut i Kommunstyrelsen.

Men oron kvarstår hos Färingsöbor.

– Jag hoppas på en dialog. Jag tycker att vi som bor här borde ha någonting att säga till om. Marken är ju en gåva från Ulrika Jansdotter och borde inte få säljas oavsett vilken orsaken är, säger Monica Kolmodin Winberg.

Fastigheterna Högby 2:3 och Högby 4:4 är uppdelade på 6 delar är rosamarkerade i de inringade områdena. Bild: Ekerö kommun


 
Föregående
Föregående

Krönika

Nästa
Nästa

Simons konst hyllad över världen