Mälaröarna - Sveriges Beverly Hills?

 

Idoljurymedlemmen Anders Bagge bor både på Ekerö och Färingsö. Foto: Privat

Mest hästar och kändisar i landet - ja, så var det på Mälaröarna i början på 90-talet. Och kanske har inte tiderna förändrats så mycket sedan dess.


För drygt trettio år sedan var Mälaröarna inte bara Sveriges mest hästtäta kommun, här fanns också flest kändisar i landet, sett till sin storlek och invånarantal. När lokaltidningen skrev om detta 1992 listade de ett antal kända namn som hade slagit bo på Mälaröarna, däribland operasångerskan Ulla Sallert, skådespelaren Sven Lindberg, författaren Olof Lagercrantz, tyngdlyftaren Lennart Hoa-Hoa Dahlgren och skådespelaren Eva Remaeus, känd från Fem myror är fler än fyra elefanter.

Men här bodde inte bara livs levande kändisar. Den fiktiva machoagenten Carl Hamilton, från Jan Guillous alster Ingen mans land, hade också vid den tiden flyttat in i den pompösa herrgården Stavsborg på Färingsö.

Idag är bara två av de personer som var omnämnda i artikeln som lever och fortfarande har kvar sin hemvist på Mälaröarnas. Kung Carl Gustav Bernadotte och Agnetha Fältskog har länge bott i kommunen och tycks inte ha några planer på att lämna den.

Däremot har det tillkommit en hel del nya kändisar sedan artikeln skrevs. Huruvida kommunen fortfarande är den kändistätaste i landet idag är oklart men att det är en skön skara kändisar vi kan stoltsera med, råder ingen tvekan om!

Anders Bagge, musiker, kompositör, musikproducent och kanske mest känd som jurymedlem i Idol, har länge bott på Färingsö med har nu även flyttat in på slottet Rastaborg på Ekerö, med sin fru tillika Fröken Sverige 1993 Johanna Lind Bagge och parets fem hundar.

Sonja Aldén, folkkär sångerska och låtskrivare, bor härligt lantligt med sin familj i Skå på Färingsö.

Martin “Max Martin” Sandberg, en av världens mest framgångsrika låtskrivare, är uppvuxen i Stenhamra, men bor numera i USA. Han har dock även ett inte helt oansenligt hus även i Hilleshög på Färingsö.

Carolina Gynning, konstnär, skådespelerska, tv-profil, har lämnat sin villa, det så kallade ”hippiehuset” på Ekerö och flyttat till en gård på Adelsö, där hon bor med pojkvännen Viktor Philipson, tre döttrar, hästar, hundar och hönor.

Suzanne Reuter, folkkär komiker och skådespelerska, hyr sedan många år ett hus av vännen tillika Abba-legendaren Agnetha Fältskog. Huset är vackert beläget på en udde på Ekerö.

Stefan Sundström, musiker och miljöprofil, bor lantligt och omringad av växthus, grödor och solceller på Färingsö.

Johan Hedenberg, skådespelare och manusförfattare, kan man se joggande på slingriga grusstigar långt ut på norra Färingsö, där han bott i samma villa i nära trettio år.

Rafael Edholm, skådespelare, manusförfattare och regissör, bor lantligt och omgiven av solrosfält med frun och fotomodellen Freja och parets två döttrar lantligt på Ekerö.

Skådespelaren, manusförfattaren och regissören Helena Bergström och maken och regissören och manusförfattaren Colin Nutley flyttar mellan lägenheten på Kungsholmen och huset på Lovö.

Mälaröarnas charmigaste och mest morgonpigga journalist Maria Forsblom pendlar till morgonsoffan från huset på Ekerö, där hon bor med sina två söner.

 

Utvandrarna

Många kändisar har också lämnat Ekerö. Här är några av de som tröttnat (om det beror på köerna eller inte låter vi vara osagt):

Anette Norberg, curlingspelare och OS-medaljör, sålde huset på Ekerö och flyttade till sommarstugan utanför Härnösand.

Martin E-type Eriksson, sångare och krögare, har lämnat Adelsö för Vadstena, där han bor med kärleken Melinda Jacobs, parets gemensamma dotter och Melindas fem barn sedan tidigare.

Ludmila Engqvist, tidigare löparstjärna har flyttat från Ekerö och bor numera i Spanien.

Richard Sjöberg, programledare för Postkodmiljonären träffade sin fru Annika på gymmet på Ekerö och gifte sig på Svartsjö slott. Numera bor paret i Bromma.

Har vi missat några Mälarökändisar, fortfarande boende här eller utflyttade? Skriv och berätta!

 
Föregående
Föregående

Problem med Tappströmbron - stora trafikstörningar både under lördagen och söndagen

Nästa
Nästa

Krönika