Oro för ökat tryck på Tappströmsbron

 

Hur sjötrafiken under Tappströmsbron kommer att påverkas av Nockebybrons öppningsstopp är fortfarande oklart.

När Nockebybron stängs för fritidsbåtstrafik finns oro för att sjötrafiken istället ska öka under Tappströmsbron. Om det blir så är för tidigt att veta, menar Trafikverket.

Under torsdagen den 18 juli kom beskedet från Trafikverket att man stänger Nockebybron för fritidsbåtstrafik till och med den 31 augusti. 

Beslutet är taget i samråd med Sjöfartsverket och Ekerö kommun och är en tillfällig lösning, meddelar Trafikverket i sitt pressmeddelande. Vad som ska ske efter den 31 augusti, vet man i dagsläget inte.

–Det får vi ta beslut om under den här tiden, säger Örjan Eriksson, tillförordnade chef Underhåll Östra regionen, Trafikverket.

Tiden som bron är stängd för båttrafik, menar han, ska nyttjas till att gå igenom brons säkerhetssystem, som varit orsaken till att den vid flera tillfällen under den senaste tiden fastnat i öppet läge och därmed förhindrat biltrafiken till och från Ekerö.

Säkerhetssystemet ska byggas om

Enligt Eriksson handlar det om att säkerhetssystemet sagt ifrån när bron varit på väg att stängas igen efter öppning.

 – De är ett sårbart system med många olika sensorer. Det vill vi bygga om nu, säger han.

Enligt honom har incidenterna med bron ökat från någon eller ett par per år till upp emot sex stycken det senaste året, vilket lett till deras agerande. Om det har andra orsaker än att säkerhetssystemet är åldrat vill han inte sia om.

 – Det kommer vi också att titta på.

Redan igång

Det är ett omfattande arbete som kommer krävas men Örjan Eriksson menar att det finns resurser för det, trots att det är semestertider.

– Det är redan i gång, vår personal jobbar på det sedan klockan 7 i morse.

 Bron kommer fortfarande kunna öppnas för yrkestrafik, men ingen sådan ska vara inplanerad under de sex veckor som öppningsstoppet kommer löpa, vilket betyder att öppning bara kommer ske om något akut händer. 

”Vår bedömning är att det kommer avse ett mycket litet antal broöppningar”, står det i Trafikverkets pressmeddelande.

Oklar påverkan på Tappströmsbron

Det är främst segelbåtar över 12 meter som berörs av öppningsstoppet och de hänvisas till sjökortet för alternativa sjövägar. Bland Mälaröborna finns dock en oro över att detta kommer öka sjötrafiken under Tappströmsbron, vilket också Örjan Eriksson finner troligt. Men huruvida det skett någon dialog kring detta och om Tappströmsbrons öppningsfrekvens kommer anpassas under Nockebybrons stängda tid kan han inte svara på:

– Det beslutet ligger inte på min nivå, men jag litar på att man tar hänsyn till alla aspekter.

Enligt Daniel Mossberg, kommunikatör på Trafikverket, är det för tidigt att säga något om hur båttrafiken under Tappströmsbron kommer påverkas av förändringarna men att både Trafikverket och Sjöfartsverket följer detta noga.

Tills vidare gäller följande spärrtider - det vill säga de tider då bron inte öppnas: helgfri vardag 5.40-9.30 samt 13.40-19.30.

 
Föregående
Föregående

Han bjuder på visor vid vattnet

Nästa
Nästa

Johanna Lind Bagge: ”Jag älskar det lokala”