Han bjuder på visor vid vattnet

 

Musikern Mikke Lillman är arrangör för Tappströms Visfestival.

På Mälaröarna hittade han både sig själv som musiker och inspiration till sin musik. Genom den årliga visfestivalen i Tappström vill musikern och Mälaröprofilen Mikke Lillman skapa ett lokalt forum för vismusiken.

–      Det är något fint och folkligt med visor.


Han var bara fem år när föräldrarna gick skilda vägar och hans pappa flyttade till Ekerö. Själv blev han kvar i lägenheten i Sumpan med mamma och lillebror.

– Man gjorde så på den tiden, det var inget konstigt, men i efterhand kan jag se att det nog hade varit bättre om jag flyttat med pappa, säger han med allvarlig min.

Det var först många år senare, när han efter den egna skilsmässan från sina söners mamma sökte nytt boende, som han också hamnade på Mälaröarna. Av en slump kom han i kontakt med en familj som skulle flytta ner till Småland och letade hyresgäst till sitt hus i Degerby, intill vackra Igelviken på Färingsö. Mikke tackade ja och blev plötsligt Mälaröbo.

Hittade tillbaka till musiken

På kvällarna i sitt nya hus började han klinka på sin gitarr. Och när han väl hade börjat med det kunde han inte sluta.

– Det fanns ett uppdämt behov hos mig att få spela, säger han och förklarar att musiken under många år fått stå åt sidan i hans liv, men att han nu äntligen hittade tillbaka till det han alltid brunnit för, men aldrig riktigt fått någon chans att utveckla. 

Han berättar att han som liten tog både gitarr- och pianolektioner, men att förutsättningarna aldrig var på hans sida. Gitarren som han fått av sin farmor gick inte att stämma. Något piano hade inte hans mamma heller råd med, så han kunde aldrig öva på läxorna, fast han gärna ville.

– Ändå brukade pianolärarinnan alltid säga att jag var hennes duktigaste elev, säger han, skrattar lite generat och konstaterar att musikaliteten kanske sitter i generna, eftersom både hans pappa och farfar varit duktiga musiker.

Invald i anrik förening

Efter att han fyllt femtio började Mikke skriva låtar och jobba mer intensivt med musiken. Han hittade inspiration i sin omgivning på Färingsö och skrev bland annat den hyllade balladen Färingsörosen. När musiken fick en allt större del i hans liv blev han en dag invald som medlem i YTF, Yrkestrubadurernas förening, en ideell förening med ett drygt hundratal medlemmar som bildades på initiativ av bland andra Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk, för att främja svenska visor och vissångare.

Nyligen blev han också en del av styrelsen för Visans vänner, en annan anrik visförening, grundad av bland annat Evert Taube, som arbetar för att värna om viskonsten i alla dess former.

Visfestivalen föddes

2017 bestämde sig Mikke för att dela med sig av sin egen och andras musik och startade Tappströms visfestival med en bekant. Tanken var att ha ett återkommande evenemang där man lyfter visan som genre.

– Det är något folkligt och fint med vismusik. I takt med att man blir äldre förstår man storheten i det, förklarar han.

I år är det åttonde gången festivalen går av stapeln. Det är en av få festivaler av sitt slag i landet och evenemanget brukar locka både etablerade artister och en stor publik. Eftersom scenen riggas vid Café Sjöboden nere vid Tappströmskanalen kommer folk både med båt och till fots.

–  Scenen är grym. Festivalen hade inte varit möjlig om inte caféägaren Abbe lånat ut den platsen. säger Mikke Lillman.

Pianist sökes

På lördag, den 27 juli mellan 11.00 och 18.00, är det dags för årets festival, som Mikke för första gången arrangerar ihop med Mälaröarnas Riksteaterförening, Yrkestrubadurernas förening och Samfundet Visans vänner. Inträdet är gratis men artisterna tar tacksamt emot frivilliga donationer.

Mellan 11 och 13 är scenen öppen för alla som vill, och efter det kommer artister som Pierre Ström, Lolita Ray, Joe Williamson, Toivesdotter & Alta och Billey Shamrock att stå på scenen. Även Mikke Lillman själv kommer delta, med både egenskrivet och andras material.

Förra året utökades visfestivalen till att även bestå av en allsångskväll i augusti, som blev väl mottagen. Även i år finns långt skridande planer på att återupprepa succén. Det saknas bara en pianist som kan ställa upp.

– Men det måste vara någon som tycker att det är kul att hålla på, för rik blir man inte på det här, säger Mikke med ett skratt.


Fakta:

Namn: Mikke Lillman

Ålder: 66 år

Bor: Stenhamra

Gör: Pensionär och musiker

Aktuell med: Arrangör för Tappströms visfestival

 
Föregående
Föregående

Industrilokal i brand

Nästa
Nästa

Oro för ökat tryck på Tappströmsbron