Om viltolyckan är framme – tänk på detta

 

Eftersöksjägaren Andreas Cornale. 

2024-10-31

Text: Maria Forslund

Mälaröarna är ett viltrikt område och det rör sig mycket vilt både i tätbebyggelse och på landsvägar. För att minska risken för att råka ut för en olycka finns det några viktiga saker att tänka på.

Många bilister kör tyvärr alldeles för fort, säger eftersöksjägaren Andreas Cornale.

Det är ingen nyhet i sig att kommunen har mycket vilt. Redan vid bron strax innan Drottningholms slott finns en stor skylt om att det är stor viltfara i hela området. Olyckor är därför ingen ovanlighet. De allra flesta involverar rådjur men även vildsvin, älg och dovhjort finns med i statistiken, som i övrigt ser ungefär likadan ut från år till år. Men trots att viltolyckor är vanliga, vet få hur de ska bete sig om olyckan väl är framme.

– Jag kan säga att det är många som kan bli bättre på att visa hänsyn, säger Andreas Cornale som är en av de cirka 20 eftersöksjägare som finns på Mälaröarna.

Andreas har jobbat som eftersöksjägare i lite mer än tolv år men jagat sedan han var liten. Att det blev eftersök handlade om att hans första hund var duktig på att spåra andra djur.

– Och ja, på den vägen är det. En stor anledning är också att det är väldigt bra hundträning. Har man en jakthund som man använder som spårhund vill man träna den så mycket som möjligt och det här är ett bra sätt.

Att jobba som eftersöksjägare innebär att Andreas åker ut på viltolyckor för att spåra djuret som varit inblandat i olyckan för att bedöma om det behöver avlivas eller inte.

– Det är den som kör på djuret som anmäler till 112 och sedan polisen som kopplar in oss. VI är knutna till Nationella viltolycksrådet genom lokala kontaktpersoner. På Mälaröarna är det tre herrar som också är jägare. De svarar alltid i telefonen och ringer sedan ut oss.

Det finns 12 djur i Sverige som är anmälningspliktiga. Ute på Mälaröarna handlar det framför allt om rådjur, älg, vildsvin och dovhjort.

Så minskar du risken för viltolycka

För att minska risken för att köra på vilt finns det några saker man kan göra

– Först och främst handlar det om att anpassa hastigheten. Det är en tråkig sak att behöva säga men det är väldigt viktigt. Hastigheten och att vara uppmärksam, särskilt vid skymning till gryning när djuren är ute och rör på sig, säger Andreas.

Ute på öarna finns flera ställen där vilt rör sig mer än på andra men generellt ska man vara uppmärksam när skog övergår till åker eller precis där ett viltstängsel börjar eller slutar.

– Det kan också vara bra att tänka på att om man ser ett rådjur skutta över vägen kan den mycket väl ha en kompis med sig, berättar Andreas.

Om olyckan ändå är framme

Om olyckan skulle vara framme finns även då några saker som är viktiga att tänka på.

– Först och främst att ringa 112 och anmäla att olyckan skett. Men sedan att markera platsen så att vi eftersöksjägare lättare kan leta efter det skadade djuret

Att markera var olyckan skett visar också för andra trafikanter att olyckan redan är anmäld. Det finns särskilda viltolycksremsor att använda. De kan man hämta på bilprovningen, polisstationer, eller vissa bensinmackar.

–  Har man ingen sådan kan man använda vad som helst som inte hör hemma på platsen, berättar Andreas

– Det kan vara en plastpåse eller trasa som du har i bilen som du kan knyta fast på platsen till exempel på en gren eller en vägstolpe.

Har djuret hunnit springa från platsen markerar man den sida av vägen som djuret försvann på, om man hinner se det.

– Det man ska tänka på om man har ett skadat djur är att inte avliva det om man inte vet hur man gör det. Inte heller ska man klappa det eller lägga någonting över djuret, det stressar bara mer. Det bästa är att låta djuret vara tills vi eftersöksjägare är på plats.

Andreas rekommenderar också att man har sin telefon på och svarar när det ringer även om det är ett okänt nummer

– Jag ringer alltid för att få mer information än det jag får på sms från polisen, säger han.

Om du åker förbi en viltolycka eller eftersöksjägare

Även om man som trafikant inte råkat ut för en viltolycka själv så kan man stöta på andra som gjort, eller de eftersöksjägare som är ute och jobbar. Även då finns saker att vara uppmärksam på.

– Här handlar det om att visa hänsyn. Att sänka hastigheten och hålla avstånd, säger Andreas

Det är alldeles för många gånger som Andreas råkat ut för bilister som gjort raka motsatsen.

– Många bilister kör alldeles för fort och alldeles för nära. Häromveckan var jag på plats vid en olycka och höll på att jobba mitt i vägen när ett större fordon satte på helljuset och gasade förbi platsen trots att jag viftade att han skulle sakta ned. Det är bara en av många gånger då det varit nära att varken jag eller min hund kommit hem från en olycka utan själva hamnat i en.

När en eftersöksjägare är på plats efter en viltolycka märks platsen alltid upp ordentligt och tydligt med trianglar, bil med skylt om viltolycka eller blinkande lampor på marken.

– Men det händer ju att vi ger oss iväg från själva platsen och då kan vi dyka upp någon helt annanstans och då har vi ofta bara reflexväst och varselkläder. Och hund.

En hund som eftersöker är väldigt inne i sin spårning och det gör också att man behöver iaktta försiktighet vid en olycksplats.

– Ja, håll avstånd, sänk hastigheten och åk förbi i andra filen. Får man möte bör man vänta tills det finns möjlighet att åka förbi. Det går så snabbt för en hund att springa ut i körfältet när den får upp ett spår.

Andreas hund heter Ludde och är en strävhårig vorsteh. Den är tränad att jobba med både rådjur, älg, vildsvin och dovhjort och kan också själv hålla kvar ett rådjur som är skadat till dess att Andreas har hunnit i kapp.

– Som eftersöksjägare jobbar man som ett ekipage. En jägare och en hund som tillsammans gör det som krävs för att söka upp det skadade djuret för att göra en bedömning om avlivning eller ej. För alla olyckor slutar inte med att djuret avlivas.

Andreas hund Ludde är expert på eftersökning. 

Fakta viltolyckor

Har ett djur av arterna björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn varit inblandat i en sammanstötning med ett motorfordon, är fordonets förare skyldig att snarast möjligt märka ut olycksplatsen och underrätta Polismyndigheten.

Om du har råkat ut för en viltolycka med dessa djur ska du omedelbart ringa 112 och på så sätt underrätta Polismyndigheten. Du ska även markera olycksplatsen och vid behov sätta ut varningstriangel och därigenom varna andra trafikanter.

Dessa åtgärder gäller även om djuret inte är synbart skadat eller ligger avlidet kvar på platsen. Markeringen bör vara på den sida av vägen där djuret försvann.

Att inte underrätta Polismyndigheten vid en viltolycka med nämnda djur är straffbart och klassas som ett brott enligt jaktförordningen och kan ge dagsböter. Du behöver även underrätta ifall du har kört på en ren, även om renar inte räknas som vilt.

Källa: Polismyndigheten


Statisktik viltolyckor Ekerö

 År Antal viltolyckor

2017 253                      

2018 230                     

2019 251                     

2020 273                      

2021 258                  

2022 265

2023                      253

2024 (till och med oktober). 210      

Djursort som varit involverad i olyckor under 2024

Vlldsvin: 40

Rådjur: 157

Älg: 7

Dovhjort: 6    

Källa: Nationella Viltolycksrådet

 
Föregående
Föregående

Vem tänder du ljus för i helgen?

Nästa
Nästa

Insändare: