Insändare:

 

Hur kan vi förbättra förutsättningarna för våra idrottande barn och unga?

“Ack så kallt det är att spela fotboll ute mellan september och mars”, skriver insändaren Nicklas Hagberg. Foto: Pexels.

2024-10-30


Utöver heltid på mitt ordinarie arbete, vara förälder till två idrottande barn så är jag också aktiv och stolt tränare i Ekerö IK Fotboll, flickor födda 2013. Jag vill stärka att Ekerö IK har stort behov av fler fotbollsplaner utomhus och både Ekerö IK och Skå IK har stort behov av fler inomhushallar.

Fotbollssäsongen varar från maj – september och från året då barnen fyller 10 år börjar varje lag att träna i snitt tre gånger i veckan och spela ca 1-3 matcher per helg.

Det är en häftig känsla varje gång man kommer till Träkvistavallen och ser alla föräldrakollegor som ställer upp ideellt som tränare och alla barn och ungdomar som tränar fotboll från 16:00 till sen kväll varje dag. Det lag jag och 7 tränarkollegor ansvarar för består av 38 stycken 11-åriga tjejer från fem olika skolor på Ekerö. Det är så glädjande att se deras gemenskap och hur de bygger upp en stark vänskapskrets spritt över ön på grund av idrotten.

Ekerö IK är en stor fotbollsförening och har ca 1 500 spelare som ska fördelas på två 11-manna planer. Jag är inte avundsjuk på Ekerö IK:s kansli som ska trolla med knäna för att få ihop träningstider till alla dessa spelare och lag på en väldigt begränsad yta. Det blir inte enklare när vi tränare ligger på dem om att vi vill ha mer träningstider då efterfrågan är hög från våra spelare vija träna mer. För att kunna tillgodose behovet av träningstider och att varje lag inte ska klättra på varandra så behöver vi minst en 11-mannaplan till för fotboll.

Och så kommer senhösten och fotbollssäsongen tar slut trots att barnen och ungdomarna önskar att få fortsätta sin träning. En del av lagen fortsätter utomhusträningen så långt det går. Men ack så kallt det är att spela fotboll utomhus från november - mars.

En del av spelarna påbörjar andra sporter som futsal, handboll, innebandy, hockey som utövas inomhus men vår största oro är för de spelare som inte utövar någon idrott alls vinterid.

Vi upplever att är det är väldigt trångt och många av de inomhushallar vi erbjuds är alldeles för små och med begränsade tider. Jag skulle vilja se tio vuxna spela fotboll i Träkvistaskolans gymnastiksal. Vi är såklart tacksamma att vi lyckats få inomhustider men det är svårt att bedriva futsalträning för 22 stycken 11-åriga tjejer i Träkvistaskolans gymnastiksal som är väldigt liten.

Ett aktivt idrottande året om är det bästa för att upprätthålla en god folkhälsa bland våra barn och ungdomar.

Jag är glad att det byggs fler hallar som i Sandudden, Ekebyhov och på Färingsö men det tar alldeles för lång tid. Jag kan inte heller låta bli att vara avis på idrottsföreningar som exempelvis Sollentuna, Brommapojkarna och Spånga IS som dessutom har inomhushallar för 11-manna fotboll vilket gör att de kan förlänga säsongen och bedriva vinterträning för sina spelare. Detta gör att dessa idrottsföreningarna också uppnår snabbare utveckling för deras spelare.

Det vore en dröm att en sådan fin välbärgad kommun som Ekerö med väldigt bra idrottsföreningar och otroligt duktiga spelare skulle få samma möjlighet. Inte minst för att behålla våra ungdomar som allt för ofta lämnar Ekerö IK redan från tonåren för att börja i idrottsföreningar som erbjuder mer träningstider både utomhus och inomhus.

Företagare, entreprenörer, föräldrar, kommunen, vad kan vi tillsammans göra mer för att ge våra barn och ungdomar bättre förutsättningar för att kunna idrotta ännu mer?

Bästa hälsningar/

Nicklas Hagberg

Tränare Ekerö IK Fotboll 2013 Flickor

 
Föregående
Föregående

Om viltolyckan är framme – tänk på detta

Nästa
Nästa

Johan Elfver avgår som oppositionsråd