I helgen går liftarna för fullt i Ekebyhovsbacken – Ekerö MTB anordnar tävling

 

En av Ekerö MTB:s medlemmar Valdemar Zetterberg susar ner för en skogsbacke på Ekerö. Foto: Sven Wesley.

Det är högsommarvärme och i Ekebyhovsbacken har snön lyst med sin frånvaro länge. Det kommer den fortsätta göra en stund till. Men i helgen är liftarna igång och det är full aktivitet i backen när Ekerö MTB står som värd för en deltävling i terrängcykling.


Text: Maria Forslund

Ekerö MTB startades våren 2021 och ligger bakom Ekerö Bike Park som är ett område i och intill Ekebyhovsbacken med olika cykelleder, både korta och lite längre samt teknikpark för den som är intresserad av att terrängcykla, oavsett om det är uppför, nerför eller både och. I skogen söder om backen finns sedan två år tillbaka också fina MTB-leder.   

MTB står för Mountainbike. En mountainbike (också kallad terrängcykel) är en typ av cykel som framförallt är avsedd att köras i terräng. MTB är också cykelsporten som blev stor under 1990-talet. Från början var det vanliga cyklar som gjordes om för att kunna användas i terräng men ganska snart insåg man att en helt annan typ av cykel var nödvändig. Sedan dess har både cyklar och sporten utvecklats snabbt och mycket.

Idag finns olika grenar inom sporten. En av dem är det som kallas för downhill. Då cyklar man nerför, banorna är större med hopp och branter och hastigheten är hög. Enduro är en annan av grenarna och beskrivs som en mer folkligare variant av downhill som innehåller terrängcykling både nerför och uppför och där man kör i olika sträckor.

270 medlemmar i alla åldrar

Under helgen anordnas CES, Captial Enduro Series, som är en tävlingsserie där man tävlar i Enduro. Det är Ekerö MTB som arrangerar tävlingen och det är i Ekerö Bike Park man kommer att vara. Nästan hundra cyklister, i alla åldrar, från hela Stockholm kommer att ta sig an spåren vid backen under tävlingsdagen på söndag. På lördag är tävlingsområdet öppet för alla som är intresserade av att komma och cykla och prova banan.

Närlunda-bon Sven Wesley är en av eldsjälarna bakom Ekerö MTB. Han skaffade sin första mountainbike redan på 90-talet och tillbringar en stor del av sin tid på cykel samt i föreningen.

– Vi har 270 medlemmar i föreningen och ett brett spann av åldrar. Den äldsta är just nu 82 år, berättar han.

MTB-cyklisten Anne Nyberg i action. Foto: Sven Wesley.

Cykla med pannlampa

Under sommartid driver föreningen Ekerö Bike Park på MASK:s, Mälarö Alpina Skidklubbs område i Ekebyhovsbacken. Här finns både teknikbana, downhill-spår och XC-led för alla som vill cykla. XC-led är ett annat namn för cross-countrybike och handlar helt enkelt om spår i skogen som passar för terrängcykling. På Jungfrusundsåsen finns två sådana spår.

– Det fina med dem är att de också är reflexade, vilket innebär att de går att cykla eller springa även på natten, om man har pannlampa. Det är väldigt roligt, det är som att vara med i ett tv-spel när man cyklar när det är alldeles kolsvart runt omkring, säger Sven Wesley.

När Sven inte nattcyklar med pannlampa tycker han om de mer tekniskt kluriga spåren snarare än att åka fort nerför.

– Jag tycker att det är skitroligt när det är stökigt och trångt, men där är vi alla olika och det som är roligt med sporten är ju att det finns olika grenar och svårighetsgrader och passar alla, ung som gammal, tjej som kille.

Sveriges bästa cyklister på plats

Ekerö MTB anordnar helgens tävling men också träningsgrupper, summercamps och cykelhelger. Målsättningen för föreningen är att skapa en arena för alla MTB-intresserade och främja MTB som idrott i Ekerö kommun. Inför helgen uppmanar Sven alla som är det minsta intresserad av cykling att komma förbi och titta.

– Vi kommer att ha några av Sveriges bästa cyklister på plats, det kommer att bli fullt drag. På lördag kan man prova banan. På söndag är det tävling. Dessutom kommer det finnas urgoda hamburgare att käka, skrattar han.

 
Föregående
Föregående

Nytt konstverk i Tappströmsronellen

Nästa
Nästa

Veckans polislarm