Nästa generations konstnärer ställer ut

 

Sigrid Hult framför sitt verk. 

För tredje gången i ordningen arrangeras utställningen Ung konst på Ekerö bibliotek. I år ställer tolv talangfulla konstnärer mellan 13 och 23 ut sina alster.

– Det är kul att bli tagen på allvar, säger Sigrid Hult, en av de unga konstnärerna.


2024-10-08

Text: Helen Bjurberg

Det är fredag lunch på Ekerö bibliotek och pressträffen för Ung konst 2024 är i full gång. Sigrid Hult, 13, har skyndat dit på lunchrasten för att kunna vara med. Hon är en av de tolv unga konstnärer som ställer ut sitt verk under projektet Ung konst och det är första gången hon deltar med sin konst i ett utställningssammanhang.

– Det är kul, men nervöst, konstaterar hon.

Det var hennes mamma som tipsade om projektet och Sigrid var inte sen att söka. Hon har tecknat sedan hon var 6 år och gått kurser både online och i på plats. Under åren har hon utvecklat sin stil från anime (en stil ifrån mangan reds. anm.) till mer realism, som hon också vill bli bättre på. Alstret som hon ställer ut med – ett par vita jeans med motiv från hennes favoritskräckfilm Scream och 90-tals sciens fiction-serien The X-files - representerar henne väl i den fas hon är nu, tycker hon, även om hon vanligtvis inte jobbar med textil.

– Jag fick jeansen av farmor och såg direkt dem direkt som en tom tavelduk, förklarar hon och berättar hur motiven växte fram med hjälp av textilfärger och kristalldekorationer från Panduro.

Det är tredje gången Ekerö kommun genomför utställningen Ung konst och som tidigare år innehåller den en bred blandning av verk såsom olika typer av skulpturer, måleri, digital konst och teckningar. Den här gången har ungdomarna också fått möjlighet att interagera mer med både varandra, bygga nätverk och analysera sitt konstnärskap.

– Det har varit en del av vår önskan att utveckla konceptet, förklarar kultursamordnare och ungdomsbibliotekarie Frida Eriksson.

Nytt för i år är också samarbetet med den internationellt verksamma konstnären Astrid Kajsa Nylander.

– Det har inneburit till exempel två workshops där ungdomarna tillsammans med Astrid Kajsa fått skapa affischen och en folder för utställningen, säger kultursamordnare Miranda Renberg.

För Astrid Kajsa Nylander har det varit lärorikt att lära känna de unga Mälarökonstnärerna och hon är imponerad av dem.

– Det är fantastiska verk som ställs ut. Och det är starkt av dem att kunna hålla fokus i sitt konstnärskap när de är så unga, säger hon medan vi går runt på utställningen.

Där varvas 18-åriga Miranda Malmers detaljrika teckningar av karaktärer från ett påhittat universum med 19-åriga Elsa Arrhenius pärlplatteinstallation och Cherry animerade film.

Pressträffen börjar gå mot sitt slut, liksom Tappströmsskolans lunchrast och konstnären Sigrid Hult ursäktar sig.

– Jag måste tillbaka till skolan nu, säger hon och ler.

Så lämnar hon galleriet bakom sig och skyndar tillbaka till det vanliga livet som högstadieelev.

Från vänster: Elsa Arrhenius, Astrid Kajsa Nylander, Cherry, Miranda Renberg och Miranda Malmer.

Fakta Ung konst

Plats: Galleri Utkiken

Datum: Mellan 5 oktober – 16 november.

Tid: samma öppettider som biblioteket.

Medverkande konstnärer: Ray Cederström Wishart, Eleonor Renz Wiklander, Agnes Skoglund, Miranda Malmer, Cecilia Klockar, Sigrid Hult, Liv Kempas, Lo Björkbom, Julia Sandin, Vilma Jimsdotter, Lova Ahlskog, Elsa Arrhenius, Cherry

Utställningskurator: konstnären Astrid Kajsa Nylander

Några av konstverken i utställningen.

 
Föregående
Föregående

Nu rusar Mälaröarnas bokmalar efter Nobelpristagarens böcker

Nästa
Nästa

Digitala nyheter på höstens första kommunfullmäktigemöte