Digitala nyheter på höstens första kommunfullmäktigemöte

 

Kommunfullmäktigemötet i Mälarökyrkan. 

2024-10-09

När höstens första kommunfullmäktige gick av stapeln under måndagskvällen diskuterades både avfallsverksamheten och Plask och lek i nya badhuset. Men mest uppmärksamhet fick det nya digitala mötessystemet.


Det första kommunfullmäktige efter sommaren bjöd på nyheter i form av ett nytt digitalt mötessystem, Netpublicator. Systemet, som har krävt utbildning av samtliga ledamöter, är tänkt att underlätta för både talarordning och votering under kommunfullmäktigemötena, och det var med stor entusiasm ordförande Erik Lif Sjöcrona (M) bad alla att logga in och registrera sin närvaro inför måndagens möte. Och att några som befann sig i salen inte syntes på tavlan gjorde honom inte oroad.

– Vi får titta på varför det blev så efteråt, helt enkelt.

Kommunfullmäktiges ordförande Erik Lik Sjöcrona (M) var nöjd med det nya digitala mötessystemet.

Frågor och svar

Efter upprop inleddes mötet med ett antal frågor till kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S) där bland annat Johan Elfver ville reda ut om framtidsplanerna för kommunens köp av bussdepån intill Ekerö centrum fortfarande stod kvar, då det uppstått förvirring kring detta efter en av lokaltidningarnas senaste artiklar.

Övriga frågor tog upp till exempel FRA:s utvidgning på Lovön, och varför inte informationen om detta nått gruppledarna på annat sätt än via media samt vem som egentligen betalar driften när Slagstafärjan är kostnadsfri i samband med brotrassel.

Interpellationer och motioner

Efter frågorna antogs sedan i rask takt flera reviderade reglementen angående kommunstyrelsen, samhällsbyggnadsnämnden, byggnadsnämnden och krisledningsnämnden innan mötet gick vidare.

Bland interpellationer för anmälan fanns en från Öpartiet angående kommunens kritiserade diarieföring och utlämnande av handlingar. Den enda nya motionen, även den från Öpartiet, berörde medborgardialog.

Kritiserat förslag om efterdebitering

Men det som upptog mest tid under mötet var en debatt om huruvida socialnämnden ska kunna efterskottsdebitera enskilda äldre upp till tre år senare när det blivit fel vid fakturering. Här uppstod en klassisk politikerdebatt med starka känslor mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Öpartiet och Västerpartiet mot Centerpartiet och Socialdemokraterna. Slutligen landade ärendet i att återremitteras.

Omröstningen om återremiss skedde via det digitala nya systemet.

Avfallsverksamheten går till Ekerövatten AB

Nästa stora fråga att avhandla var överlämnande av avfallsverksamheten till Ekerövatten AB som från och med januari 2025 kommer handha både kommunens vatten och avfall. I takt med att avfallsarbete blir allt större och viktigare är detta en nödvändighet, menar Fredrik Ohl (L) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden som också berättade att Ekerövatten i och med detta överlämnande även kommer att överta arrendet och driften av Skå Återvinningscentral men att avfallstaxa och renhållningsförordning fortfarande kommer att beslutas om i Kommunfullmäktige.

I frågan om själva överlämnandet var samtliga partier överens men oenighet rådde kring om styrelsen skulle utökas med ytterligare två ledamöter. Avslutningsvis klubbades båda besluten men med reservation från tre partier.

Motionssvar och avtack

I vanlig ordning var det Öpartiet som stått för flest motioner och bland motionssvaren fanns både förslag på att inrätta en äldreombudsman och införa social förtur i bostadskön, som båda avslogs. Moderaternas förslag om babysim och Plask och lek i nya badhuset föll ledamöterna bättre i smaken och förslaget klubbades att genomföras på prov under 2025 och inom budget för kultur och fritid,  för att utvärderas efter årets slut.

Avslutningsvis tackade Ulrika Sandin (MP) för sitt sista kommunfullmäktigemöte då hon flyttar från kommunen till Skärholmen. I sitt tacktal bjöd hon in samtliga ledamöterna på en fika på hennes nya balkong.

– Där jag kommer ha utsikt över Ekerövägens köer, sa hon med ett leende.

Miljöpartiets Ulrika Sandin lämnar Ekerö kommun och sin plats i kommunfullmäktige.

Acceptabla barnsjukdomar

Vad beträffar det nya digitala mötessystemet förflöt det relativt smärtfritt, bortsett från små missöden som kommunfullmäktiges ordförande Erik Lif Sjöcrona (M) tolkade som barnsjukdomar.

– Jag skulle säga att det var mer som en förkylning och inte mässlingen konstaterade han.

Nästa kommunfullmäktigemöte är den 4 november klockan 18.00.

 

Alla invånare är välkomna att vara med på Kommunfullmäktigemötena. De spelas också in och visas live på Youtube, där de också går att se i efterhand.

HÄR kan du se måndagens möte!

Dagordning och protokoll går att läsa på kommunens hemsida

HÄR finns information om måndagens möte!



Annons för Mälaröarnas Riksteaterförening

 
Föregående
Föregående

Nästa generations konstnärer ställer ut

Nästa
Nästa

Fotbollssäsongens sista omgångar – så blev resultatet