Nu rusar Mälaröarnas bokmalar efter Nobelpristagarens böcker

 

Årets nobelpristagare Han Kang.  Foto: Paik Dahuim

2024-10-10

Text: Maria Forslund

Det är bråda dagar för biblioteken och bokhandeln när årets Nobelpristagare i litteratur precis tillkännagetts.

Nämen, precis nu när vi pratar så börjar det reserveras böcker, skrattar Kerstin Lidman på Ekerö bibliotek.


Mångas ögon och öron vändes mot börssalen i Stockholm klockan 13:00 idag då Svenska Akademins ständige sekreterare Mats Malm tillkännagav årets Nobelpris i litteratur.

Priset tilldelas den 54-åriga sydkoreanska kvinnliga författaren Han Kang. Hon har fått stora internationella framgångar med sina böcker, främst ”Vegetarianen” som under 2023 spelades som pjäs på Dramaten och som också filmatiseras. På svenska finns även ”Levande och döda”, ”Den vita boken” och ”Jag tar inte farväl”.

– Så roligt med en kvinnlig författare och från den kontinenten. Vi har sedan tidigare haft hennes bok ”Vegatarien” i en av våra bokcirkelpåsar, berättar Kerstin Lidman på Ekerö bibliotek.

Två av författarens titlar finns på biblioteket och på frågan om de redan börjat reserverats svarar Kerstin först nej för att sedan nästan direkt säga:

– Nämen, precis nu när vi pratar så börjar det reserveras böcker.

Då är klockan bara fem minuter efter tillkännagivandet. Och även på Mälaröarnas bokhandel förväntar sig ägaren Lena Skärdin att det ska komma en strid ström av kunder som vill ha Han Kangs böcker.

– Det brukar vara så och i år är det nog inget undantag. Jag har redan klickat hem fler böcker från förlaget, jag var snabb på knappen direkt efter tillkännagivandet, skrattar hon.

Både Lena och Kerstin har läst Han Kangs böcker och tycker mycket om hennes språk.

– Det är inte någon krånglig författare och inte alls svårläst. Vissa år har ju Nobelpristagaren varit nästintill okänd men så är det inte i år, väldigt roligt, avslutar Lena Skärdin.

Svenska Akademins motiveringen lyder:
”För hennes intensiva poetiska prosa, som konfronterar historiens trauman och blottlägger människans sårbarhet.” 

Annons för Mälaröarnas Riksteaterförening

 
Föregående
Föregående

När Stenhamrakillarna blev rockkändisar

Nästa
Nästa

Nästa generations konstnärer ställer ut