MälaröNytt reder ut: Därför dröjer Hesa Fredrik

 

På Ekerö finns bara ett VMA-larm. Systemet ska kompletteras, men när vet inte säkerhetsansvarig på kommunen. Bild: MSB

Fyra gånger per år testas Hesa Fredrik. Första måndagen i september var det dags igen. På Mälaröarna finns bara ett larm. I centrum. Sex stycken är på väg att sättas upp under året enligt tidigare information. Men när?


2024-09-30

Text: Maria Forslund

Den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december testas varningssystemet ”Hesa Fredrik”. Nu heter det egentligen VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, men det är det få som säger sedan krönikören Oscar Fredrik Rydqvist, på Dagens Nyheter, på 1930-talet tyckte att larmsignalen lät lika hes som han själv.

Likväl ska larmet just testas. Och höras. Men på Mälaröarna är det svårt att höra det. Det finns nämligen bara ett signalhorn. Det sitter på brandstationen i Ekerö centrum.

Under många år har det svenska försvaret liksom skyddet mot medborgarna i landet monterats ned, så även på Mälaröarna.

– Man har släckt ner ett antal tutor på Mälaröarna, och de går inte att återaktivera eftersom systemet är utbytt, har säkerhetschef Stefan Persson tidigare berättat förl MälaröNytts reporter och förklarade då också att det nya systemet kritiserats eftersom det låter mindre än det gamla.

Han berättade även att han och hans kollegor uppmärksammade risken med nedmonteringen redan vid en risk- och sårbarhetsanalys 2019 men att pandemin sedan kom emellan.

– Nu har vi ansökt till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, om att få bygga ut med sex eller sju nya tutor, i tätortsbandet på Ekerö och i Stenhamra, och jag hoppas att vi snart kommer få klartecken på det.

Men sedan han sa det har det gått några år och när MälaröNytt nu ställer frågan till kommunen om när de nya signalerna ska vara på plats säger kommunens beredskapssamordnare Sidney Christensen:

– Vad jag kan se så har vi fått bekräftelse på att vi ska få sätta upp nya VMA-tutor men att det inte finns en tidsplan kopplat till projektet.

Bekräftelsen handlar om att utöka med ytterligare sex ljudsändare med placering på kommunhuset, Närlundaskolan, Mälaröhallen, Träkvistaskolan, Sandudden och Stenhamraskolan. Anledningen till att det dröjer är, enligt Sidney Christensen, att MSB har fått in stora mängder ansökningar, där många fått godkänt, men de har inte fått mer resurser för att hantera ärenden.

– Det är därför lång kö, oklart var Ekerö står och när det förväntas starta.

 
Föregående
Föregående

Veckans polislarm: Flertal inbrott och narkotikafynd på Ekerö

Nästa
Nästa

Söndagsporträttet Angelica Carlsson: ”Jag har låst upp en och annan handboja från en sänggavel”