Söndagsporträttet Angelica Carlsson: ”Jag har låst upp en och annan handboja från en sänggavel”

 

Angelica Carlsson gör karriär i en mansdominerad bransch.

Hon är andra generationens låssmeder ute på Mälaröarna, har precis firat ett år som VD i familjeföretaget och fyller nu ut sin pappas skor i låssmedsbutiken i Ekerö Centrum. Och det är just skor som är en av missuppfattningarna om hennes yrke. MälaröNytt har träffat Angelica Carlsson.


2024-09-29

Text: Maria Forslund

Hon har suttit i styrelsen för BC Låsservice sedan hon blev myndig och för drygt ett år sedan gick hon in som VD i butiken. Företaget har alltid varit familjeägt och även om hennes pappa nu gått i pension vill hon förmedla att allting kommer att fortsätta som vanligt i butiken

– Vi jobbar med säkerhet, att göra det tryggt för människor. Då ska det vara tryggt att komma till oss. Det är något som pappa alltid präntat in i oss så det är en del av vårt DNA.

Vill ligga steget före

Det var Angelicas pappa, Jan Carlsson, som startade BC Låsservice 1982. Då låg butiken i Träkvista men några år senare flyttade den till Ekerö centrum, där den fortfarande ligger kvar. Förutom Angelica jobbar även hennes bror Timmy i företaget. Och pappa Jan är fortfarande Lås-Janne med öborna då han, trots pension, finns kvar i företaget.

Även om Angelica växt upp med butiken och låssmedsyrket så har hon inte jobbat i butiken förrän på senare år. Istället har hon utbildat sig inom säkerhet och varit runt på en rad olika företag för att lära sig mer om hur trygghet bibehålls och/eller skapas.

– Det har ju förändrats en hel del genom åren. De kriminella blir allt smartare och det gäller att hänga med för att kunna ligga steget före eller i alla fall strax bredvid. Men det känns viktigt att jobba med en sådan viktig grundsten i samhället som trygghet är.

Angelica firade nyligen 1 år som VD på BC Låsservice. Foto: privat

Långa naglar och många män

Med sitt färgade hår, många tatueringar och långa naglar möts Angelica ibland med viss skeptism när hon är ute på uppdrag. Och det har hänt att kunder hellre vill att en manlig låssmed kommer ut och gör jobbet. Angelica har även råkat ut för såväl stalkers som oinbjudna inviter.

Yrket är relativt mansdominerat. När Angelica började i branschen fanns det trettio kvinnliga låssmeder i hela Sverige. Nu är de flera hundra och stöttar varandra via ett nätverk. Men den största stöttningen har hon via sin familj.

– Pappsen är fortfarande kvar i verksamheten några timmar om dagen. Det är vi glada för. Det är stora skor att fylla efter honom och vi kommer aldrig att bli fullärda så vi försöker suga ut så mycket information och erfarenhet som möjligt från honom.

Och på tal om skor. Det är en av de missuppfattningar som Angelica stöter på om sitt yrke.

– Det kommer faktiskt ganska ofta in kunder som frågar om vi kan laga skor eller väskor. Jag tror att det hänger ihop med att vissa typer av kedjor som kopierar nycklar också är sko-barer. Men vi jobbar inte så. Låssmed är ett hantverk.

Kopierar nycklar och lossar handbojor

Även om branschen förändrats mycket är det fortfarande kopiering av nycklar som är en av de vanligaste arbetsuppgifterna. Men i och med digitaliseringen är nycklar också kodlås och säkerhet handlar bland annat om att installera övervakningskameror.

Ingen dag är den andra lik. Genom åren har arbetsdagarna varierat från att laga krånglande lås till att vara först på plats vid en olycka i hemmet hos en kund eller där efter ett inbrott. Under eventet ”Smaka på Ekerö” träffade hon på två barn som låst fast sig med leksakshandbojor i varandra och försökte låtsas att de inte kom loss och behövde Angelicas hjälp. 

– Det var en rolig grej men jag har också lossat riktiga handbojor som suttit fast på par som kommit in i vår butik, men även i en och annan sänggavel om man säger så, skrattar Angelica.

Med sina långa naglar och tatueringar möts Angelica ibland av skeptism. Foto: Privat.

Vill hjälpa till

När Angelica beskriver sitt första år som VD på företaget säger hon att det långt ifrån varit en dans på rosor och att utmaningarna varit fler än vad hon kunnat räkna till. Hon väljer dock att se det som är positivt och det som börjat generera det företaget strävar efter – smidigare processer, säkrade leveranser och en växande kundlista.

Under hennes år har butiken byggts ut och om, företagskläder och varumärke har uppdaterats, licenser förnyats, företaget har fått en plats i och engagerat sig i Ekerö Centrums företagarförening och var också ett av de företag som sponsrade Ekerö Hockey Team 09 när deras resa till USA höll på att ställas in på grund av att de lurades av researrangören och förlorade sina investerade pengar.

– Vi har helt enkelt växlat upp och är nu mer än någonsin en självklar del av Ekerös invånares vardag. Vi syns, vi hörs och vi hjälper till, säger Angelica.

Hade inte gått utan pappa

Att driva ett familjeägt företag är hårt jobb. Och mycket. Även på fritiden. Det händer att Angelica svarar i arbetstelefonen trots att hon är ledig.

– Pappa har alltid varit tillgänglig mer eller mindre dygnet runt i 42 år. Så vi väljer att fortsätta så.

Angelica har en rad hobbyer och utbildningar som handlar om allt annat än lås. Hon har bland annat jobbat extra på skönhetssalong och utbildat sig till nagelteknolog, fransstylist och Spraytan-artist. Tidigare år arbetade hon på INK BASH (tatueringsmässa reds anm.) och hon har också kört sina egna jänkebilar på stora bilträffar ute i Sverige. Idag finns ingen av entusiastbilarna kvar i hennes ägo men hennes intresse lever vidare.

– När all tid läggs på familjeföretaget blir den lilla fritid som är över svår att fördela. Men jag jobbar med det jag älskar så det känns inte som ett jobb. Men när jag är helt ledig så är det fokus på min sambo och våra två hundar.

Angelica vill också understryka att hennes första år som VD aldrig hade varit möjlig utan kunder, leverantörer, säljkontakter, partners, grannbutiker och hyresvärd.

– Men framför allt inte utan pappa Jan som byggt upp starka kundband, långa relationer med leverantörer samt en okrossbar värdegrund för företaget, avslutar Angelica.

 
Föregående
Föregående

MälaröNytt reder ut: Därför dröjer Hesa Fredrik

Nästa
Nästa

De startade succépodd från pojkrummet på Ekerö