Höstvandra på öarna

 

Det finns elva naturreservat och sexton vandringsleder på Mälaröarna. Foto: Maria Forslund.

Borra ner fötterna i lummig mossa, dyk in i svensk djungel och besök historisk mark. Med elva naturreservat och sexton vandringsleder har du som Mälaröbo nära till naturen, var du än befinner dig.


Text: Maria Forslund

När du vandrar på Mälaröarna har du nära till skog, kultur, historia och vatten. Allt det storslagna finns oftast bara några steg från där du befinner dig. I kommunen finns elva naturreservat som sträcker sig från Lovö och hela vägen ut till Adelsö. Här möts forntid med nutid och du kan ta del av viktiga och märkliga händelser, platser och människor. Gamla ekar samsas med bevarad blandskog, slottsparker och fornlämningar och överallt är vattnet närvarande.

De elva naturreservat som finns är Adelsö-Sättra, Bonavik, Björkö, Djurgård, Eldgarnsö, Gåsholmen, Husby, Huvududden, Skansholmen och Väsby Hage. Under 2014 tillkom även ett nytt reservat som omfattar natur och kultur på Lovö.

Förutom naturreservat finns olika friluftsområden och hela 16 vandringsleder varav av flera passerar genom vissa av reservaten.

Vad kan väl vara bättre än att turista på hemmaplan och plocka med kaffetermos, kikare och badkläder och ge sig ut på upptäcktsfärd i allt det som Mälaröarna har att erbjuda?

FORNSTIGEN PÅ LOVÖ – Även om det just nu pågår omfattande vägarbeten i området på grund av Förbifart Stockholm så är detta en vandringsled som på ett fint sätt tar dig med på vandring genom Lovöns historia. Hela leden är lite mer än 2 mil men du kan välja att dela upp den. Lovö Hembygdsföreningen har gett ut guiden ”Vandra på Lovö” och den finns att köpa på Karamellan eller Slottsboden i Drottningholm samt i Ekerö bokhandel.

Fornstigen på Lovön.

JUNGFRUSUNDSÅSEN PÅ EKERÖ – Är ett natur-och friluftsområde på Ekerö som har både skidbacke, motionsspår och badklippor och därför lämpar sig för alla former av fritidsaktivitet. Längs en av stigarna stöter du på Sveriges största ek (mätt i volym).

ELDGARNSÖ – är en ö och ett naturreservat i Mälaren som nås från Färingsö. Här finns en sex kilometer lång strövstig som leder runt ön. Den första delen av stigen leder genom lövskog och den senare genom barrskog. Mälaren är hela tiden närvarande och bjuder in till picknick och bad från både klippor och strand.

BONAVIK –Är ett naturreservat på västra sidan av Munsö. Om du vandrar Lovö-Munsö-leden så passerar du genom detta område som beskrivs som en svensk frodig djungel, men du kan också ta dig till området direkt. Parkeringen är lite undanskymd men ligger fint nere vid vattnet strax till höger innan Bonaviks gård. I området kan du leta efter den fridlysta bombmurklan och här går du också en liten bit på Uppsalaåsen som är en av landets största åsar.

Får på Munsö. 

ADELSÖ-SÄTRA –Till detta naturreservat som ligger på västra sidan av Adelsö kan du vandra via Adelsöleden. Leden följer vattnet genom reservatet. Förutom den närvarande Mälaren finns här orörd granskog.

VÄSBY-HAGE – Längst ut på Munsö, strax intill färjeläget, finns detta naturreservat där du vandrar förbi platsen där konstnärinnan Hilma af Klints ateljé en gång stod. I området finns också pampiga ekar, ovanliga fågelarter (som stenknäck och nötkråka) och fina badklippor.

Vandringslederna på Mälaröarna passar alla åldrar. 



FINT ATT TÄNKA PÅ NÄR DU VANDRAR

  • Den bästa vandringen är den som blir av. Det finns mycket vackert att uppleva. Det behöver inte vara en lång led och det behöver inte ta en hel dag.

  • Kläder efter väder.

  • Matsäck är gott. Kan vara kaffe och mackor, en god sallad eller en matig soppa. Kom ihåg att ta med vatten.

  • Badkläder, kikare och kanske en extra påse att lägga nyplockade bär eller svamp i.

  • Kolla gärna upp din vandringsled på Ekerö kommuns hemsida eller via naturkartan.se (som du också kan ladda ner som app i din telefon).

Ta med fika och passa på att plocka bär eller svamp.

 
Föregående
Föregående

Söndagsporträttet Cassandra Brunstedt: “Det är surrealistiskt att få leva sin dröm”

Nästa
Nästa

Krönika