”Det går inte att tänka på jobbet när man springer”
2024- 09-19
Text: Maria Forslund
För den som längtar efter att springa men inte riktigt vet hur man kommer igång, gör eller för den som kanske vill finslipa på tekniken finns nu Runacademy på Mälaröarna. De anordnar löpargrupper både för nybörjare och fortsättare.
– Det är väldigt peppande att springa i grupp, säger Ulrika Flock.
RunAcademy finns på över hundra platser i Sverige. Målet är att sprida löparglädje genom kunskap, inspiration och gemenskap. På Mälaröarna startade man löpargrupper förra hösten och har precis kickat igång den tredje terminen för både nybörjare och fortsättare.
Som medlem, oavsett om man är nybörjare eller fortsättare får man lära sig hur löpningen kan varieras för att man skall utvecklas i sin löpning. Varje pass som är på mellan 60–75 minuter, har ett eget upplägg och syfte. Grupperna utgår från Mälaröhallen och har därifrån närhet till både Ekebyhovsskogen, spåren i Jungfrusund och Träkvistavallen.
– På så sätt finns möjlighet att träna på löpning på olika underlag, i olika fart och på en rad olika sätt. Löpning är roligt, och det vill vi dela med oss av på en rad olika sätt, berättar Ulrika Flock som är en av löpcoacherna.
Berätta lite om vad man gör på en löparkurs?
– Vi ses under en termin, det brukar bli runt 16 gånger och jobbar med allt från att springa intervaller av olika längd, utmanas i backe samt springa i skogen. Det är även stort fokus på löpteknik där man får tips på hur löpningen kan bli både effektivare och skonsammare.
Att jobba i grupp beskriver Ulrika som peppande och socialt men också som ett bra sätt att få motivation för att komma ut i löpspåret och att successivt öka svårighetsgraden.
– Om man vet att andra väntar på en så kanske man kommer iväg trots att man är lite trött. Hos oss finns inte heller något tvång eller måste utan man jobbar utifrån de förutsättningar man har
De flesta som springer i grupperna är mellan 35–60 år och det är en blandning av män och kvinnor även om kvinnor just denna termin är lite i majoritet. I en grupp är det cirka 16 deltagare för att gruppen inte ska bli alltför stor.
Gruppernas första tillfälle var förra torsdagen men då terminen precis börjat är man välkommen att signa upp sig.
– Ja, det går jättebra. Alla som vill är varmt välkomna, säger Ulrika.
Vad är då det bästa med att springa?
– Det går ju inte att tänka på jobbet och bara det är ju en väldigt skön avkoppling. Springer man i skog och mark får man dessutom hela naturupplevelsen som är så fantastisk.
För egen del gillar Ulrika att ha en tävling som mål med sin löpning men hon poängterar att alla behöver hitta sin egen motivation men att en löpargrupp kan vara en del av det.
– Jag gillar också jävliga intervaller. De skapar en slags eufori, ja det man kallar ”runners high ”som är som en drog och svårt att beskriva, den måste upplevas. Jag är 53 år men får en känsla av att jag är stark och klarar av det mesta, det är en känsla jag vill förmedla vidare till andra. Det är aldrig för sent att börja springa, avslutar hon.
FAKTA OM RUNACADEMY
Runacademy grundades av Petra Kindlund hösten 2013 på Södermalm i Stockholm. Idag är det över 10 000 löpare som tränar med Runacademy varje år, med över 600 ledare. Runacademy är även en idrottsförening som gör att alla medlemmar också kan tävla för Runacademy IF. Föreningens syfte är att sprida löparglädje och få fler att lära sig hur löpningen kan bli roligare.
Runacademy erbjuder även löpcoaching online via en medlemssida där det finns träningsprogram, över hundra olika pass, instruktionsvideor och mycket mer. De arrangerar dessutom löpteknikkurser, personlig löpcoachning, företagsträning, löparläger och resor.
Källa och mer info: Runacademy