Han gör konst av skräp

 

Bosse Melin är konstnären bakom konstverken på Harholmen.

Mitt i skogen på norra Färingsö finns ett helt konstgalleri att njuta av för den som råkar passera. Konstnären Bosse Mellin gör konst av skräp för vem som helst att beskåda.

 

 

På den lilla skogsvägen ner till vattnet på norra Färingsö är det inte många som passerar. Det är synd, för den som är uppmärksam kan hitta ett galleri med genialiska konstverk i gläntan intill. Konstnären bakom heter Bosse Mellin och bor egentligen på Gärdet i Stockholm men tillbringade sina barndomssomrar på Färingsö och har sedan förra hösten tagit över sin farbrors gamla stuga på Harholmen.

– Jag tillbringar så mycket ledig tid jag kan här ute, och det är en hel del, säger han och förklarar att han är sjukskriven i väntan på operation.

Mulle Meck som inspiration

Han har en utpräglad kreativ ådra och har jobbat som både skådespelare och scentekniker samtidigt som han har utbildningar i både animering och manusförfattande på sitt cv. Egna möbler och konstverk har han alltid byggt och han visar ett fotoalbum fullt med bilder på sina alster, allt från ett vackert snidat bihotell till en tv-bänk av bildelar och en discocykel, dekorerad med skärvor av cd-skivor. Men att sälja eller ställa ut sin konst har aldrig varit aktuellt. 

– Jag har inte självförtroende att se mig själv som konstnär, säger han och ler försiktigt.

Konstverken i skogsbacken kom till efter att Bosse läst sagorna om Mulle Meck för sonen Edwin när han var liten. 

– Mina farföräldrar hade också en skrothög bakom huset och där hämtade man saker om man behövde något. Så gjorde man förr, saker kom till nytta, säger han.

Efter separationen från Edwins mamma, under sina barnfria veckor när Bosse fick tid över, påbörjade han sina projekt. Med George Johanssons historier och farmor och farfars skrothög som inspiration började han skapa leksaker av skräp, med tanken att Edwin skulle kunde leka med dem. 

– Men han satt nog bara i flygplanet ett par gånger innan han hade tröttnat, säger han med ett skratt.

Skräpet blev till konst

Flygplanet, som tog någon månad att bygga, är gjort av saker han hittat bakom stugan på Harholmen. Bland annat en soptunna, lite cykeldelar, ett par strandstolar och några åror. Drakhuvudet var egentligen tänkt att bli en hel drake som skulle slingra sig över berget och titta ner över stugan där Bosse bor, men det var tyngre än väntat att skära ur gummibitarna ur bildäcken så det slutade med att han nöjde sig med ett huvud. 

Men vem vet, beroende på hur lång han sjukskrivning blir kanske det blir en kropp till draken också. Annars är den fin som den är. Och flygplanet också. Åk förbi Harholmen och titta vet jag!

Fakta

Namn: Bosse Mellin
Ålder: 55 år
Bor: Lägenhet på Gärdet och sommarhus på Färingsö
Gör: Scentekniker, animatör, manusförfattare och konstnär
 
Föregående
Föregående

Minnesmonumentet fyller 40 år

Nästa
Nästa

Rosenhill bjuder på öppen scen