Minnesmonumentet fyller 40 år

 

Minnesmonumentet “Stenarbetare med hustru” av Stig Sangert står i Stenhamra.

Kanske har du sett det när du parkerat bilen vid Coop i Stenhamra? Konstverket i sten föreställande en man och en kvinna. Till hösten är det 40 år sedan det invigdes - konstnären Stig Sangerts minnesmonument över de som en gång levt och arbetat i stenbrottet.

Stenbrottet i Stenhamra var på sin tid Stockholm största stenhuggeri. Det bildades när Stockholms stad köpte ett berg och ett ofruktbart område på Färingsö av bonden Smyl Gustavsson för 25 000 kronor. Kort därefter startade tillverkning av handhuggen sten som skulle ersätta den knöliga kullerstenen på Stockholms gator. Som mest arbetade 130 stenhuggare på brottet. De bodde med sina familjer i byn intill och startade både skola och en Konsum-affär på platsen, som kom att döpas till Stenhamra.

Minnesmonument klubbas

Långt efter att stenhuggeriet lagts ner flyttade bildkonstnären Stig Sangert till Stenhamra. Han fascinerades oerhört av stenbrottet och många av hans tavlor fick motiv därifrån. En dag väcktes en tanke på att göra ett annorlunda konstverk på platsen och visionen av hur ett minnesmonument över familjerna som levt och arbetat vid stenbrottet växte fram. Han lämnade förslaget till kommunen, och 1982 klubbades det igenom att han skulle få skapa sitt drömkonstverk.

Det blev ett hårt arbete för Stig Sangert. Det var viktigt för honom att använda sig av stenar från brottet och han fick hjälp av en stenhuggare att hugga ut granitblock till det två meter höga monumentet föreställande en man och en kvinna. Han menade att även om inte kvinnorna arbetade i stenbrottet var deras arbete minst lika viktigt som männens.

Utmanande arbete

Ungefär ett halvår tog det för honom att skapa figurerna och han satte ihop dem enligt “snögubbe-principen”, går det att läsa i en artikel som Nina Karlsson från Stenhuggarebyns kulturförening delat med sig av. Blocken fann han, som tänkt, på området - det som skulle bli mannens rock låg intill gamla skolan och kvinnans överkropp fanns bland buskarna vid sjön - och han sammanfogade dem med ståldubbar och granitlim.

Stigs son Jan Sangert minns att hans pappa var stolt över uppdraget, men också att det var ett utmanande arbete som låg långt utanför hans komfortzon.

– Han stod utanför vårt hus på Klevbergsvägen och jobbade. Graniten var skör och sprack lätt och när de gick sönder var det bara att frakta bort blocket och hämta ett nytt, berättar han.

Eftersom han inte var van att jobba med sten blev hans händer också ganska illa åtgångna och Jan minns hur hans pappa oroade sig för att han skulle få bestående skador som skulle göra det svårt för honom att fortsätta måla, men så blev det aldrig.

Avtäcktes av arbetsmarknadsministern

Den första september 1984, lagom till hundraårsjubileet av stenbrottet, stod monumentet äntligen färdigt. Det grovhuggna paret i granit fick namnet “Stenarbetare med hustru” och under högtidliga former och inför mängder av kommuninvånare avtäcktes det av Anna-Greta Leijon, dåvarande arbetsmarknadsminister.

2017 gick Stig Sangert bort men monumentet står kvar i Stenhamra centrum, om än skylten som beskriver verket och honom som konstnär är borta.

 
Föregående
Föregående

Nytt brostopp

Nästa
Nästa

Han gör konst av skräp