”Det här är årets konsthöjdpunkt!”

 

Chanette Roihjert vid en av sina målningar. Under Konstringen ställer hon ut sin konst på Dunderbackens ateljé & café   

Till helgen ritas Mälarökartan om från geografisk till konstnärlig. 47 lokala konstnärer ställer ut på Ekerö, Munsö, Helgö, Adelsö och Färingsö. Årets Konstringen är här och det är dessutom 35-årsjubileum.

Konstringen är årets höjdpunkt för mig som är konstnär på Ekerö, säger Chanette Roihjert.


2024-09-25

Text: Maria Forslund

Det var 1989 som ett tiotal eldsjälar startade nätverket Konstringen. Sedan dess har antalet medlemmar ökat för varje år och i nätverket finns både yrkesverksamma samt fritidskonstnärer.

Under Konstringen, som alltid går av stapeln den sista helgen i september, arrangeras utställningar över hela Mälaröarna. De består av allt från akvarell-och oljemålningar till fritt broderi, keramik, silversmide och vävda mattor. Förutom att avnjuta konst kan besökaren passa på att uppleva öarnas natur.

– Det är en upplevelse och helg för alla sinnen, en riktig konsthöjdpunkt, säger Bo Pettersson som MälaröNytt stöter på vid en av de Konstrings-affischer som finns uppsatta i kommunen.

Förutom affischer och skyltar finns även en folder sammansatt för helgen. I den finns en karta till årets 47 konstnärer och deras utställningsplatser. Foldern finns att hämta bland annat på biblioteket i Ekerö Centrum men också på en rad andra platser runt om i kommunen samt som pdf-fil att skriva ut från Konstringens hemsida.

Samlingsutställning på slottet

För att få en överblick över alla konstnärer finns även en samlingsutställning på Ekebyhovs slott. Där finns ett konstverk från varje konstnär representerat. Den utställningen är öppen redan från fredag och sedan hela helgen. Själva Konstringen går av stapeln lördag och söndag mellan 11–17.

En av konstnärerna som deltar i årets konstrunda är Chanette Roihjert. Hon driver Dunderbackens ateljé & café på Ekerö och även Konsthantverket Ekerö vid Ekebyhovs slott tillsammans med nio andra konstnärer. Chanette har varit med i Konstringen sedan 2014 och säger att det är årets höjdpunkt för henne som konstnär.

– Hemma på Dunderbackens ateljé får jag många nyfikna besökare under rundan. Det blir många fina möten och samtal när de stannar upp, ser på konsten och sedan kanske avnjuter något gott i vårt trädgårdscafé.

Konstnären Chanette Roihjert skapar med olika materail och tekniker och väver också in ord i sin konst

Skapa ger balans

Chanette har skapat med olika material och tekniker så länge hon kan minnas men det är genom måleriet som hon hittat sitt uttryckssätt.

– Processen från tom vit duk till en färdig tavla, uppspänd på kilram och med fin vit ram tar tid. Under processen kan jag arbeta med flera dukar, stora och små, säger hon.

Hon inspireras av naturen, årstidsväxlingarna och utifrån vart hon är i sig själv och livet. Under målandets gång vänder och vrider hon på duken, målar lager på lager och pausar en hel del.

– Ja, just pauser är viktiga för mig, att stanna upp. Då kan en liten detalj eller ett penseldrag väcka min nyfikenhet och jag börjar plocka fram det som vill komma fram i målningen.

I vissa av sina konstverk använder Chanette material som sand, bladguld, gamla linnedukar med broderier på eller texter från gamla böcker. I andra motiv målar hon in ord.

– Till flera av mina tavlor skriver jag även dikter som har nu blivit till en diktsamling.

Sedan fyra år tillbaka är Chanettes ateljé inhyst i en nybyggd lada intill hennes hem. Hon tillbringar så mycket tid hon kan i den. Till vardags jobbar hon som lärare inom kommunen.

– Att måla och att skapa på olika sätt ger mig balans i livet. Det ger mig kraft och glädje i vardagen, avslutar hon.

Ett av konstnären Chanette Roihjerts konstverk.

 
Föregående
Föregående

Krönika

Nästa
Nästa

Förslaget klubbat: Rörbyvägen stängs