Förslaget klubbat: Rörbyvägen stängs

 

Alldeles intill Rörby Gård på Lovön stängs Rörbyvägen av i cirka 500 meter vilket gör att all trafik leds om via Kyrkallén och Kanton

Den 11 september stod det klart att Trafikverket beslutat att stänga delar av Rörbyvägen. Om det inte överklagas får beslutet laga kraft om drygt en vecka.

Det kommer att bli ännu värre köer på Ekerövägen på grund av det här, befarar Lovöbon Mats Tenger.


2024.09.24.

Text: Maria Forslund

Trafikverkets planer på att stänga av Rörbyvägen i den del som passerar FRA, har lokaltidningarna skrivit om i omgångar tidigare. Men trots massiv kritik från Lovöbor har nu Trafikverket valt att klubba förslaget.

Beslutet innebär att vägen stängs av strax innan och efter FRA, en sträcka på ungefär 500 meter. Det innebär också att all trafik i området leds om via Kyrkallén och Kantonkorsningen.

Det var 2018 som de boende på Lovön kallades till ett första informationsmöte där Trafikverket berättade att man planerade en avstängning av vägen. Då sades det att avstängningen var ett resultat av generell översyn av vägnätet. Alltså ett förslag från Trafikverket i sig.

Nu svänger de i frågan och i sitt beslut skriver de ” FRA är av riksintresse för totalförsvaret. Skyddsobjektet för FRA omfattar hela den aktuella delen av väg 825. Skyddsobjektet innebär redan idag tillträdesförbud och FRA har för avsikt att förbättra skyddet runtom samt hävda tillträdesförbudet. Trafikverket anser att det finns stöd i väglagen att dra in den allmänna vägen, eftersom det är nödvändigt för totalförsvarsändamål”. Alltså att förslaget att stänga av vägen kommer från FRA.

– Trafikverket Juridik och planprövning har inte mer att säga än det som står i nyheten. Frågor om varför vägen stängs av bör ställas till FRA, säger Daniel Cannervik som är kommunikatör på Trafikverket.

Från FRA bekräftar kommunikationschef Ola Billger att det är FRA som vill stänga av vägen

– Vi har ett försämrat säkerhetsläge i landet och det gör att vi måste förbättra säkerheten genom det skyddsobjekt som FRA är. Det gör att vi inte kan ha en allmän väg som passerar genom området.

Ola Billger säger sig ha all respekt för att de som bor och verkar i området är upprörda över beslutet och är också helt övertygad om att beslutet kommer att överklagas.

– Det är många som är upprörda och irriterade över det här, såklart. Men vi har också mötts med väldigt mycket förståelse. Sedan bör det påpekas att avstängningen inte sker i en handvändning utan är en process. Det är inte bara vi på FRA som är inblandade i detta utan även Trafikverket som ska se till att den alternativa vägen förbi Lovö Kyrka förbättras.

När i tiden som allting är klart och Lovöns två in-och utfarter stryps ner till en är därför svårt att säga men trafiken runt Lovö kyrka och Kanton kommer att bli betydligt tätare. Trafikverket har beräknat att den som bor på Lovö och behöver använda den nya vägen får en bilresväg som ökar med två kilometer i sträcka och fyra minuter i restid, enkel resa.

Ola Billgren är kommunikatör på FRA och säger att det är av största vikt för landets säkerhet att Rörbyvägen som passerar genom FRA stängs av. Foto: FRA

Hur mycket mer trafik kommer att belasta Kantonkorsningen?

– Vi har räknat på cirka 800 fordon per dygn. För att förbättra Rörbyvägen så planerar vi för nio nya mötesplatser längs med omledningsvägen samt att förstärka vägrenen för att underlätta möten, säger Lyonel Aguilar, som är utredare på Trafikverket.

Och fortsätter:

– Vi kommer även att göra mindre korsningsåtgärder vid Lovö kyrka i form av skyltning och refug för att förbättra flödet genom korsningen.

En av de Lovöbor som engagerat sig i avstängningen av Rörbyvägen är Mats Tenger. Hans bestämda uppfattning är att det kommer att bli mer köer på Ekerövägen och dessutom permanenta sådana.

– Det är viktigt att Mälaröborna får veta det här, säger han.

Förutom det menar Mats också att Trafikverket, i det här fallet går emot sitt eget uppdrag om att skapa förutsättningar för bra och säkra transporter samt sina tre ledord: grönt, tryggt och smidigt.

– Det är en smal och slingrig väg, med skymd sikt, hus tätt inpå och utan möjlighet till möte. Det kommer hända olyckor, förutspår han.

Mats Tenger tvivlar på att vägen går att göra säker, särskilt för den som inte sitter i ett fordon, och påpekar att den, förutom ökad trafikmängd, också ska rymma cyklister, motionärer och gående som vistas på Lovön.

– Innan Kanton ligger också en skola och två förskolor och ett antal barn använder vägen för att ta sig till och från skolan. Hur ska de kunna fortsätta göra det på ett säkert sätt när det här blir verklighet? undrar han.

Mats Tenger är också bekymrad över miljöaspekten i frågan och hänvisar till två stora miljöutredningar som gjorts, som starkt ifrågasätter FRA:s expansion på Lovön, men som ingen bryr sig om.

– Men när FRA vill något handlar det om rikets säkerhet och då lyder alla, även om det inte finns någon motivering eller någon som granskar dem, säger han med eftertryck och hänvisar också till att alla yttringar som kommit in gällande detta ärende handlar om ett dokument på 297 sidor.

– Och då är det inte enbart Lovöbor som är kritiska till avstängningen, i det finns även stark kritik från både Ekerö kommun och Riksantikvarieämbetet.

Mats Tenger är en av många Lovöbor som är starkt kritiska till avstängningen av vägen.

 
Föregående
Föregående

”Det här är årets konsthöjdpunkt!”

Nästa
Nästa

I höstmarknadernas tid