De startade ett bibliotek i det gömda Himalaya.

 

Richard Sjöberg, Karl Sandberg, Bertil Jarl, Lalla Pallin, Pär Nord, Italo Pilotti och Eddy Sandberg är alla engagerade i KMCH. 

För sjutton år sedan startade vännerna ett skolhem i en av de fattigaste och mest otillgängliga delarna av Nepal. Sedan dess har skolhemmet kompletterats med bland annat toaletter, duschar och växthus. I år byggdes första biblioteket någonsin i den delen av landet.

– Det känns helt fantastiskt, säger Pär Nord, en av de som åkte från Sverige för att lämna över de 386 nyinköpta böckerna till barnen.


Text: Helén Bjurberg

Allt började på Ekerö för över fyrtio år sedan. Några grannar och bekanta engagerade sig i folkomröstningen om kärnkraft vilket resulterade i att en nära vänskap växte fram, en vänskap som hållit sedan dess.

Genom åren har det bildats flera grupper i gruppen från folkomröstningen: Matlaget Mudi Mums, som sedan 80-talet äter middagar tillsammans varannan fredag, cykelgruppen som kämpade för en cykelväg mellan Träkvista och Brommaplan, burkgruppen som samlade metallburkar som låg och skräpade i naturen och slutligen gruppen som stred mot kommunens planer på att göra om Ekebyhovs slott till konferenshotell och i stället använda det som gemensam samlingslokal för alla kommunens föreningar – en vision som gick igenom och håller än idag.

En dröm om ett skolhem

Men det mest hjärtevärmande projektet Ekerövännerna haft tillsammans började när en av dem, Hans Alm, var på en vandring till Nepal sommaren 1999.

– Där lärde han känna den unge munken Chembal Lama. Genom munken fick Hans insikt i svårigheterna för barnen i Nepals bergsbyar att få en ordentlig utbildning, berättar Richard Sjöberg, vice kassör i KMCH och förklarar att Hans inte kunde släppa tanken på bristen på utbildning.

Väl hemma föddes drömmen om att bygga ett skolhem för Nepals fattiga barn och han presenterade idén för sina vänner.

–  Det blev startskottet till föreningen KMCH – Kailash Manasarovar Children of Humla, där munken Chembal Lama blev ordförande och KMCH svenska Support Group, där Hans Alm blev ordförande, fortsätter Richard Sjöberg.

Skolbarn på väg till skolan i Yangar. Foto: KMCH

Drivs av donationer

År 2007, samma år som KMCH startade, öppnades föreningens första skolhem, i Nepals huvudstad Katmandu. Inledningsvis fick sex barn hjälp med sin skolgång. Sedan dess har skolan utvecklats och vuxit. Idag bor 67 barn, 32 flickor och 35 pojkar mellan 6 och 19 år, på skolhemmet, som nu ligger i byn Yangar, i de svårtillgängliga nordvästra delarna av Nepal som kallas ”Det gömda Himalaya”.

På skolhemmet får barnen mat, kläder, sovplats, möjlighet att sköta sin hygien och hjälp med sina läxor. KMCH står för alla kostnader för drift och skolgång samt löner till personal som bland annat föreståndare, kock, vedhuggare, lärare och barnsköterska.

Pengar får föreningen uteslutande via sponsorer och alla medel som kommer in i föreningen går oavkortat till barnen. Huvudsponsor är Familjen Olofssons Stiftelse för Samhällsutveckling, men många givare är privatpersoner.

–  Det kostar 800 000 kronor om året att bara få skolhemmet att gå runt, så vi är tacksamma för varje krona, berättar Karl Sandberg, föreningens kassör.

Till minne av Hans

Under åren har skolhemmet kompletterats med toaletter, duschar, växthus och en sjukstuga som numer glädjande nog tagits över av staten. Vid flera tillfällen har medlemmar från den svenska supportgruppen besökt skolhemmet och sett över behoven. Resorna som gått via Katmandu, propellerplan och sedan vandring genom bergen i tre dagar, betalas alltid ur egen ficka. Så även den senaste resan i våras, då ett av deras mest känslomässiga projekt skulle ilandsättas.

Våren 2023 gick Hans Alm tragiskt bort efter en tids sjukdom. I femton år var han stödföreningens ordförande, men också en person som slukade böcker och av åsikten att litteratur vidgade världen. När han somnade in var det med en sista önskan om att föreningen skulle skapa ett bibliotek för barnen på skolhemmet.

I april i år blev Hans dröm verklighet när det första biblioteket någonsin i trakten slog upp sina dörrar i en ny byggnad intill skolhemmet. 386 böcker på engelska, tibetanska och nepali köptes in, däribland till exempel Anne Franks dagbok och Pettsson och Findus. De köptes in i Katmandu av några av föreningens medlemmar och levererades sedan till skolhemmet under högtidliga former, tillsammans med en Mälarötillverkad metallskylt med inskriptionen Hans Alms bibliotek på engelska och tibetanska.

–  Det känns helt fantastiskt, att i den här jäkla världen få göra något som är rakt igenom gott, säger Pär Nord, vice ordförande i föreningen och Hans nära vän, som var med och lämnade över böckerna.

Barnen från skolhemmet på det nya biblioteket. Foto: KMCH

Ny insamling på gång

Efter hemkomsten har föreningen fått brev från barnen, som tackat för böckerna och beskrivit hur de läser dem om och om igen. En anledning till att insamlingen av nya böcker redan är i full gång. Bland annat har Ekerö bibliotek donerat utrensade barnböcker som föreningen säljer och för varje såld bok kommer en ny bok på nepali, tibetanska eller engelska, att köpas in och levereras till biblioteket i det gömda Himalaya.

Alla barn, personal och medlemmar från KMCH stödförening i Sverige framför det just invigda biblioteket. På övervåningen finns två sjukrum. Foto: KMCH

Fakta

Det här är KMCH

  • Föreningen grundades av Hans Alm och munken Chembal Lama år 2007. Samma år startades ett skolhem med sex barn i Kathmandu.

  • Tre år senare flyttade skolhemmet till hyrda lokaler i byn Yangar i Humla. Skolhemmet hade då sjutton elever.

  • 2012 byggdes ett nytt skolhem i Yangar, dit barnen på senhösten kunde flytta in.

  • Under kommande år har skolhemmet byggts ut och kompletterats med fler rum, lektionssalar, kök, toaletter och duschrum. Dessutom har det byggts växthus som ger goda skördar och förbättrar barnens näringsintag.

  • Eleverna på skolhemmet i Humla har goda studieresultat. KMCH står för grundutbildning men hjälper studiemotiverade elever att söka stipendium för att kunna nå högre studier. En av föreningens första skolhemsbarn har nu återvänt till sin hemby efter att ha utbildat sig till sjuksköterska.

  • I april 2024 öppnades ett bibliotek intill skolhemmet: Hans Alm Library med 386 böcker på tibetanska, nepali och engelska.

Källa: KMCH

 
Föregående
Föregående

Så mycket kostade rondell-konsten

Nästa
Nästa

Oroliga föräldrar om vägen: ”Gör något innan någon dör!”