Oroliga föräldrar om vägen: ”Gör något innan någon dör!”
Barnen från Enlundaområdet på Färingsö behöver ta sig över en hårt trafikerad 70-väg utan övergångsställe, för att komma till busshållplatsen.
– Ska någon behöva sätta livet till innan något tar tag i det här, säger sjubarnsmamman Lisa van Leeuwen, som bor i området.
Färentunavägen är en hårt trafikerad väg, till stor del med en hastighetsbegränsning på 70 kilometer i timmen. Så även utanför byggföretaget K-bygg. Trots det finns inget övergångsställe för områdets barn att ta sig över för att komma till busshållsplatsen.
– Närmsta övergångsställe ligger borta vid Mörby, det går ju inte för barnen att gå flera hundra meter för att komma över gatan, säger Lisa van Leeuwen.
Många som passerar
Inne i bostadsområdet bakom bygghandeln bor uppskattningsvis ett 30-tal barn. Även på andra sidan etablerar sig också allt fler familjer. Där ligger även SIS-hemmet Rebecka. Sammantaget är det en busshållplats som många Mälaröbor använder.
– Det är så märkligt att ingen bryr sig om säkerheten när så många passerar över vägen varje dag, säger Henrik Hallerström, som också bor i Enlundaområdet.
Han får medhåll av flera personen som går förbi och överhör samtalet.
– Speciellt på vintern är platsen livfarlig, Med få lyktstolpar är belysningen väldigt begränsad, menar en äldre man som bott i området i många år.
Henrik Hallerström fyller i:
– Lägg på halka, att det även är en korsning här och att tung trafik kör till och från bygghandeln och varvet längre ner, så förstår du vilka scenarier det kan bli, säger han och konstaterar att man som förälder är rädd hela tiden.
Inget gehör trots många klagomål
Enligt Lisa van Leeuwen och Henrik Hallerström är det många av grannarna som hört av sig till kommunen och Trafikverket genom åren och vädjat till dem att åtgärda den livsfarliga trafiksituationen, men de får inget gehör. I stället hänvisas barnen att fortsätta ta sig över 70-vägen via den övergångspassage som finns – trots att få bilister enligt Lisa van Leeuwen ens håller fartgränsen.
– Det är galenskap.
Som hon ser det finns flera sätt att lösa situationen på. Att behålla 70-gränsen men sätta upp ett övergångsställe med rödljus är ett, att sänka fartgränsen till 50 och ha ett enklare övergångsställe utan trafikljus ett annat. Man skulle också kunna sätta upp farthinder och trafikkameror.
– Men något måste göras. Ta lärdom av det som hände vid Skå skola, och gör något åt situationen innan någon dör, säger Lisa van Leeuwen.
Kort restid prioriterat
Pepijn Klaassen, trafikplanerare på Ekerö kommun, håller med de boende i området om att platsen inte är trafiksäker men menar att kommunen inte har någon möjlighet att påverka utan att det är Trafikverket som beslutar om det statliga vägnätet.
Anna-Sofia Welander, trafiksäkerhetsstrateg på Trafikverket förklarar att det är många avvägningar som gjort att platsen ser ut som den gör. Men i grund och botten handlar det om att vägen ligger utanför tätbebyggt område och att då 70-väg gäller med hög prioritet på att korta restiden för biltrafikanter och kollektivtrafik.
– Jag förstår verkligen de boende i området men rent krasst måste man se till det förhållandevis få personer som ska gå över gatan i förhållande till alla de som behöver en rimlig restid.
“Följ barnen över vägen”
Hon menar att man har gjort vad man kan för att underlätta för gångtrafikanter, genom att göra en passage med refug i mitten. Övergångsställe utan trafikljus inte är lagliga på vägar med hastighet 70 kilometer i timmen och en med trafikljus skulle både påverka restiden för bilisterna men även innebära en stor kostnad.
– Tyvärr kommer vi inte kunna göra den här platsen mer trafiksäker än så här, säger hon och föreslår att oroliga föräldrar följer sina barn över vägen.