Gemenskap och välpolerade bilar på Skå festplats

 

Veteranbilar i alla färger och former radas upp på Skå festplats under torsdagskvällarna.

För sjätte året i rad är det bilar, bågar och bullar för hela slanten på Skå festplats. Varje torsdag hela sommaren träffas veteranbilsentusiaster från hela stan för att fika, spegla sig i bilarnas välpolerade lack och jämföra hästkrafter.


 Solen skiner från en klarblå himmel fast klockan närmar sig 18. Det vimlar av folk på festplatsen i Skå och på gräsmattan utanför serveringen står veteranbilar i alla färger och former på rad. Kön till serveringen ringlar lång och på de fullsatta borden står fika, köttbullemackor och varmkorv uppdukat. 

Umgänget är viktigast

Vid ett av borden sitter Karl Herbert, 83, med sina goda vänner och njuter av en kaffe och kanelbulle. Karl Herbert Rask är född på Färingsö och känner många av besökarna på Skå festplats. Han har varit på i princip varje Bilar, bågar & bullar-träff under de år de varit och gillar konceptet. Ibland tar han med någon av bilarna han har där hemma men det går lika bra att cykla eller ta bussen till Skå festplats, menar han.

– Det är umgänget som är det viktigaste. Att få träffa gamla kompisar, ta en fika och sitta och lösa världsproblemen, säger han med ett skratt.

 Minnen från 1963

Joel, 75, har bott på Mälaröarna sedan 1963 och minns hur festplatsen brukade pulsera av liv och rörelse under hans första år som Mälaröbo. Han tycker att minnena från den tiden kommer åter på torsdagskvällarna.

– Det är nostalgi och kul att komma hit och träffa gamla polare, säger han innan han ursäktar sig för att gå och hälsa på ett helt helt gäng med motorcykelkompisar som äntrar restaurangen. 

 Inspiration från Dalarna

Eldsjälarna bakom festplatsen är medlemmarna i den ideella Kulturföreningen Skå Festplats, däribland Anna-Lena Glaad. Det är från minnena av hennes barndoms somrar i Dalarna som Bilar, bågar & bullar-idén föddes.

– Det var lite av ett raggarbälte där och bilintresset var stort bland folk. Man tog bilen och cruisade runt och events med bilar var vanligt, säger hon och berättar att de anpassat menyn efter retrotemat på torsdagarna men annars försökt hålla det opretentiöst. 

– Vi erbjuder mat och musik, men annars är det den härliga miljön med trevlig samvaro som är grejen.

 Ny målgrupp

Och det verkar falla folk i smaken. Parken är välbesökt på torsdagarna, somliga kvällar kommer flera hundra gäster dit. 

– Vissa besöker parken bara en stund och tittar på bilarna, andra hänger på låset klockan 17 och stannar hela kvällen, fikar, äter och umgås, berättar Anna-Lena. Hon förklarar att de har stammisar som kommer till och med när det regnar, men att de i och med Bilar, bågar & bullar också nått en målgrupp som de tidigare inte nått.

–  Många, som var här när det begav sig, har återupptäckt festplatsen först i och med de här kvällarna. Som kulturförening gläder det oss förstås, säger Anna-Lena och förklarar att hon tror att kvällarna fyller en viktig funktion i all sin anspråkslöshet. 

– Det är gemenskap och glädje i härlig miljö. När solen skiner och bilarna glänser, då är det fantastiskt här! Som en av våra gäster sa: “Det är som att komma tillbaka till 60-talet”.

Skå festplats sommarschema 

Torsdagar: Bilar, bågar och bullar klockan 17–21

Lördagar: Våffelfrukost med melodikrysset klockan 9.30 - 12. 

Lördagar: Bakluckeloppis klockan 11–15

Söndagar: Dansbanebio klockan 19 

För jazzkvällar och andra evenemang se Skå festplats Facebooksida eller hemsida. 

 

Fakta

Namn: Skå festplats

Plats: Färentunavägen 123, Skå

Byggdes: 1954

Återuppväcktes: 2014

Drivs av: Kulturföreningen Skå festplats

Artikeln har tidigare varit publicerad i lokaltidningen.

 

 
 
Föregående
Föregående

Andreas mysrysare är redo för premiär

Nästa
Nästa

Neddragen färjetrafik i morgonrusning