Upprörda känslor kring kommunens byggplaner

 

Politiker från Mittenstyret, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Ö-partiet på plats under söndagens möte med boende i området. Läsarbild.

Under söndagens möte mellan politiker och boende i Söderberga, om den fördjupade översiktsplanen för södra Färingsö, var känslorna upprörda.

– Vi känner oss överkörda, säger Elisabeth Lind som är en av de boende i området.


Söderberga på Färingsö är ett av områdena som berörs i kommunens fördjupade översiktsplan för södra Färingsö. Här planeras fler bostäder, anslutning till kommunalt vatten- och avlopp samt breddning av vägar.

Söderberga ligger vackert beläget strax efter Ica Skå och innan Skå ridcenter. Här finns ett femtiotal hushåll och samtliga är starkt kritiska till kommunens byggplaner. De allra flesta har skrivit under en namninsamling som igår lämnades över till ansvariga politiker under ett möte som de boende bjudit in till.

På plats fanns politiker från både Mittenstyret, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Ö-partiet. Stämningen var sansad med en underton av den besvikelse och frustration som finns hos de boende kring planerna.

– Vi känner oss överkörda. Det har varit dålig kommunikation om det här och väldigt kort behandlingstid känns det som, säger Elisabeth Lind som är av de boende i området.

Kommunen växer

Det är det stora intresset för att bygga på södra Färingsö som ligger till grund för att kommunen tagit fram ett förslag på fördjupad översiktsplan för området. När bygget av Förbifart Stockholm är klart förväntas befolkningsmängden öka markant och intresset för att bygga bli ännu större. När kommunen växer behöver den förändras och det är den fördjupade översiktsplanen som ska fungera vägledande i den förändringen.

En sådan plan ska uppmärksamma allmänna intressen, kommunens miljösituation och riksintressen samt verka för att allt sker på ett hållbart sätt.

Processen på södra Färingsö är nu i steget ”Samråd” som innebär att de som påverkas av förslaget en möjlighet att lämna synpunkter. För de boende i Söderberga upplevs det inte riktigt så.

– Det är en väldigt kort tid som steget samråd pågår (15 augusti-30 september red anm.) och det har inte heller kommit någon specifik information till oss som är berörda utan det här är något som en av de boende snabbat upp via kommunens hemsida och sedan gått runt till alla som här för att berätta, säger Elisabeth Lind

Hon fortsätter:

– Visst har man som boende ett eget ansvar att hämta information men det här borde ha kommunicerats på ett annat sätt. Det var också fortfarande semestertider när informationen släpptes vilket gör att vi förlorat dyrbar tid.

Fornlämningar i området

Det som de boende reagerar starkast på är planerna på att ansluta både de nya och befintliga bostäderna till det kommunala vatten- och avloppsnätet men också att markant bredda vägen som går genom området.

– Att området växer och att hus byggs i det här gamla sommarstugeområdet, det är helt förståeligt. Likaså att vägen behöver breddas. Men att bredda den nästan 10 meter känns lite väl, säger Elisabeth Lind.

Vägen kommer enligt den fördjupade översiktsplanen inte bara att breddas utan även ansluta till Eneby. Det innebär att marker, åker och skog kommer att beröras. Under söndagens promenad i området, som de boende tog med politikerna på, visade de boende även att vägen planeras i närheten av två fornlämningar.

– Det känns som att det här strider emot alla regler som finns. Och vi varken behöver eller vill ha någon jäkla genomfartsled här. Det finns redan en väg som går till Eneby, varför kan inte den breddas istället för att en ny väg ska dras genom området, säger en annan boende som inte vill vara med i tidningen med sitt namn, men ändå uttala sig.

Samma boende är också orolig kring planerna på att ansluta inte bara ny utan även befintlig bebyggelse till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

– Om det blir tvång på att ansluta till det så vet jag flera som inte kommer att ha råd, det kan ju kosta uppemot en halv miljon och det är ju inget som man gemene man sitter inne på.

Tillit till tjänstemännen

Kommunalstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S) var med under söndagens möte och förstår de boendes oro.

– Det är viktigt för de som berörs att få lyfta sin oro och för oss som politiker att samla in den informationen. Vi är inte experterna här utan det är det tjänstemännen i kommunen som är och jag litar på att de har gjort en väl avvägd beräkning på det som ingår i den fördjupade översiktsplanen, men vi är också i det steg där ingenting är helt bestämt utan kan ändras längs vägen.

Vad händer nu?

– Nu tar vi som sagt med oss alla synpunkter vi fått. Vi kommer också att bjuda in de berörda till ett informationsmöte för vidare information. När det gäller anslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet så är vi just nu i ett läge där vi inte vet hur det kommer att se ut, inte heller hur vägen kommer att breddas eller om den ens blir av på det sättet som vi pratar om nu. Vägen är planerad i närheten av fornlämningar men går inte igenom dem. Vi gör det vi kan för att det här ska bli så bra som möjligt för alla, avslutar Hanna Svensson

Det är inte bara Söderberga som berörs av den fördjupade översiktsplanen utan flera områden på södra Färingsö. På kommunens hemsida finns all information och på Stenhamra församlingsgård finns också en utställning där den intresserade kan läsa mer om förslaget.

Grannarna i Söderberg är överens om att de inte vill ha någon genomfartsled till Eneby. Läsarbild.

DETTA PLANERAS:

  • Fler bostäder i Söderberga med villor, radhus, kedjehus och mindre flerbostadshus.

  • Möjlighet att ansluta befintliga och nya bostäder till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

  • Förbättrade vägar mellan Svanhagen och Eneby

  • Förbättrad säkerhet för oskyddade trafikanter genom att anlägga en gång- och cykelväg.

  • Utveckla och bevara den natur som finns i planområdet och säkra allmänhetens tillgång till naturen.

Källa: Ekerö kommun

 

DE OLIKA STEGEN I PROCESSEN

Uppdrag & Dialog – Plan tas fram och dialog med allmänhet sker.

Samråd – När förslag på fördjupad översiktsplan tagits fram får de som påverkas av förslaget en möjlighet att lämna synpunkter. Det är i detta steg planen för Söderberga befinner sig just nu.

Granskning – Innan kommunfullmäktige fattar ett beslut om antagande av en planen så ska planförslaget vara tillgängligt för granskning. Ett bearbetat förslag ska ställas ut för granskning med ny möjlighet att lämna synpunkter.

Antagande – Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Det är kommunfullmäktige som beslutar om ett slutgiltigt förslag. Detta planeras till kvartal 1, 2026.

Laga kraft – Detta är en juridisk term. När en detaljplan får laga kraft betyder det att den gäller och inte längre kan överklagas.

Källa: Ekerö kommun

 
Föregående
Föregående

Krönika

Nästa
Nästa

Snart fylls Adelsö med festivalstämning