Krönika

 

Turistplåga - vad är det?

Foto: Nelly Lindenstrand

Notera att krönikan representerar skribentens egna åsikter och reflektioner, vilka inte nödvändigtvis behöver överensstämma med MälaröNytts.

Text: Anna Voltaire

Jag läser om en gotländsk, och för mig helt okänd, konstnär, som är mycket upprörd över att Visby under Stockholmsveckan invaderas av vaskande stockholmare. I ärlighetens namn var det inte heller bara hon som var upprörd över invasionen, de flesta gotlänningar verkar vara det. Jag är osäker på om Medeltidsveckan väcker samma avsky – men jag antar att alla som inte är folkbokförda på Gotland och kommer i stora mängder, är en del av problemet.

Texten kränkte mig inte, trots att jag är en före detta stockholmare som har varit i Visby under Stockholmsveckan – med skillnaden att jag aldrig i livet skulle hälla ut dyr champagne. Jag har också, av misstag, varit på Medeltidsveckan. Aldrig har jag sett så mycket säckväv, flätade skägg, varpor och tovigt hår. Det var nästan upprörande, om det inte varit så himla trevligt. Men jag lyssnar ändå in gnället, och fascineras.

Gotlänningarna är emellertid inte ensamma. Även i Spanien protesterar man vilt mot turister som stör deras tillvaro. På Mallorca betraktas svenskar som gräshoppor (på fastlandet är nog engelsmän mer avskydda). I Venedig inför man turistskatt. Det vill Åre med flera fjällkommuner också göra. Jag vet från säker källa att man i Funäsdalen höjer priserna på allt för turisterna när turistsäsongen drar i gång, medan de som bor där betalar samma som innan vecka nio. Och det kan ju vara rättvist, eftersom de rika turisterna drar upp priserna på husen så de bofasta knappt har råd att köpa några själva.

Själv känner jag inte alls igen problemet. Jag är mest oroad över att våra turister bara swishar förbi, iklädda Spandex. Och medhavd färdkost i bälten! Om de händelsevis stannar till är det bara för att laga ett däck. Andra turister som kommer till våra öar landar vid slottet och det kommer ju knappast oss vanliga dödliga till gagn. Destination två lär väl vara Birka. Men resten missar de.

Jag tycker helt enkelt att vi har för lite turister på öarna! Kommunen borde anstränga sig för att locka hit fler att upptäcka mer.

Och ni turister, som blir utkastade från Palma, Visby och fjällen, kom hit vetja! Vi har sevärdheter och nästintill tomma stränder, ni kan kasta varpa på åkrarna eller skida nedför Ekebyhovsbacken! Och med lite tur kanske ni kan hjälpa oss att få matställen att hålla öppet alla dagar i veckan och kanske till och med på kvällstid!

Det enda ni inte får göra här är att vaska skumpan! För den behöver kommunstyrelsen när de åker på konferens.

 
Föregående
Föregående

Mördarsniglar - så blir du av med dem!

Nästa
Nästa

Industrilokal i brand