Mördarsniglar - så blir du av med dem!

 

Foto: Pixabay

Mördarsnigeln, en villaägares värsta mardröm, kan para sig med sig själv, lägger 400 ägg under sitt liv och knaprar i sig allt som kommer i dess väg. Knepen att bli av med den är många. Men vilka funkar egentligen? MälaröNytt listar de bästa sättet. Och de som är lite mer tveksamma.

Här är de säkraste metoderna (kombinera gärna flera).

1. Skaffa myskankor. De flesta djur undviker att äta mördarsniglar på grund av deras rikliga slem, men inte myskankor. Dessutom bjuder de på gratis gödsel till odlingarna. Nackdelen är att de kan råka smaska i sig en och annan planta under jakten på sitt favoritgodis. Men det kanske det kan vara värt för att få ha ett par trevligt kvackande mördare på tomten?

2. Vattna klokt. Det är smartare att vattna på morgonen i stället för kvällen, så att fukten hinner torka upp under dagen. Den skapar annars en trivsam miljö för sniglarna. Av samma anledning bör du också rikta din vattning till de odlingar och platser som verkligen behöver och inte låta vattenspridaren gå planlöst.

3. Rena växter. Mördarsniglarna sprids genom att jord och växter byter ägare. Var därför noga med var dina nyinförskaffade plantor kommer ifrån, kolla igenom dem noga och tvätta rent dem för att förhindra att du får in oönskade ägg eller småsniglar i din trädgård. Vill du vara riktigt noga kan du låta de nya växterna ”sitta i karantän” i ett par månader innan du planterar ut dem i trädgården.

4. Gör en ölfälla. Ta en avklippt PET-flaska som du lägger in flaskhalsen i och tejpar runt eller gräv ner en låda eller burk. Häll sedan i öl och ”komsi komsi”. Även om det är synd att slösa starköl på rackarna är det vad som rekommenderas. Eftersom det sägs att sniglarna kan simma så kan de behöva nockas rejält för att drunkna.

5. Halshugg dem. Plocka sniglarna för hand eller med stekpincett och klipp av dem, alternativt hugg av dem med trädgårdsspaden. Kapa dem helst direkt efter huvudet för en snabb och säker död. Lägg sedan liken på gräsmattan. Eftersom sniglarna är kannibaler kommer döingarna locka till sig kompisar och vips har du gänget samlat inför nästa mordtillfälle.

6. Koka dem. Den som tycker att det är äckligt att klippa eller hugga ihjäl sniglarna kan lägga dem i kokande vatten. Resultatet blir detsamma, en omedelbar och barmhärtig död.

7. Börja i tid. Jakten på mördarsniglarna bör inledas redan på våren innan de börjar lägga ägg. Det räcker med en enda övervintrande rackare för att du ska få en hel invasion av sniglar, eftersom de är hermafroditer och alltså kan befrukta sig själva. Vill du ta hjälp använd dig av nematoder som är en parasitmask som dödar sniglarna. Nematoder fungerar bara på ungdjur och är alltså lämpligast att använda på våren.

8. Sköt din trädgård. Ta bort funktiga lövhögar, rutten fallfrukt och andra mörka, mysiga gömställen. Somliga använder robotgräsklipparen som mordvapen, vilket kan fungera, men framför allt är den bra eftersom den håller gräset otrivsamt kort för sniglar.

9. Jaga på natten. Sniglarna är aktiva på natten och när det regnar. Gå ut med ficklampa under de mörka timmarna och fånga dem alternativt skaffa dig en överblick över var de håller till så att du kan koncentrera dina insatser dit.

10. Bjud på gift. Det finns bekämpningsmedel att använda mot sniglar. De medel som är tillåtna i Sverige är baserade på järnfosfat och innehåller så små doser att de inte ska kunna orsaka någon allvarlig förgiftning hos större djur och människor, men se ändå till att hålla undan dina barn och husdjur.

 

De här metoderna är kanske inte riktigt lika bra:

1. Att lägga barriärer av kaffesump, aska, rabarberavkok, äggskal eller sågspån hjälper för vissa, för andra inte. Vad som gäller för nästan alla barriärmetoder är dock att de försvinner vid regnväder och därför ständigt måste göras om.

2. Kalk och salt fungerar visserligen för att mörda sniglar men är onödigt plågsamma metoder. Dessutom är det inte heller särskilt bra för dina växter.

3. Det finns särskilda elstängsel som ska hålla sniglarna borta. Men metoden är kanske inte att föredra för dig som har småbarn eller husdjur.

4. Spolarvätska fungerar också att dränka sniglarna i men är ett dyrt alternativ. Dessutom är det onödigt att använda sig av kemikalier när det går lika bra med hett vatten.

5. Somliga säger att sniglar ogillar doftpelargonier. Om det stämmer och hur mycket pelargoner du i så fall måste odla för att slippa dem är dock oklart. 

6. Somliga sniglar hindras av kopparremsor andra tycks uppleva dem mer som ”röda mattan”. Så länge du inte vet vilken sort du gästas av kanske kopparmetoden inte är att föredra.

Tips! Tycker du inte att sniglarna ska dö förgäves? Då kan du faktiskt göra middag av dem. Kocken David Kallós har komponerat ett recept på mördarsnigeltoast. HÄR finns receptet för den som vågar.

Tack till Mia Norbäck, tidigare utbildningsledare för Hermods trädgårdsmästarutbildning på Svartsjö slott, för mordtipsen!

Artikeln har tidigare varit publicerad i Aftonbladet.

 

 
 
Föregående
Föregående

Naturreservat försvinner när FRA bygger ut

Nästa
Nästa

Krönika