Tiger är kickbikeproffs

 

Anton Tiger Li, 9, från Ekerö.

Han är bland de bästa i Sverige på kickbike och tävlar med vuxna fastän han bara är 9 år. Nu har Tiger startat en kickbikeförening för att få fler att upptäcka sporten.
– Sedan ska jag bli bäst i världen, säger han och ler stort.


Det är tidig förmiddag i Ekebyhovs skatepark, och solen skiner över de gråa betongkullarna där Anton Li swishar upp och ner på sin specialtillverkade kickbike.
– Egentligen är den här parken för enkel när man är proffs, förklarar han när han tar en paus och kommer fram för att hälsa.

Anton, eller "Tiger" som han kallar sig i kickbikesammanhang, är bara 9 år men redan en av de bästa i Sverige på kickbike. I september förra året kom han tvåa i SM, bara en halv poäng efter vinnaren. Han är också det enda barnet som får tävla i proffskategorin, men att tävla och träna med äldre är han van vid. Helt enkelt för att det inte finns något annat proffs som är så ungt som han.

Han var bara 6 år när han började åka, och när han väl insåg sin talang har det inte gått att stoppa honom.
– Jag är uppriktigt förvånad över hur stark hans motivation för kickbiking är, säger mamma Inna och förklarar att han tränar så gott som varje dag och aldrig ger upp, utan nöter sina trick tills de sitter.

Familjen stöttar

Hon och pappa Evgeniy stöttar honom helhjärtat i hans intresse. Eftersom det inte finns några kickbikes i Antons storlek, får pappa tillverka egna, och när Tiger växer fort blir det ett konstant, men också dyrt, arbete. En proffsig kickbike kostar runt 10 000 kronor och Tiger har hunnit avverka runt tio stycken under sin karriär.

Inna hjälper också Tiger att sköta hans sociala medier – även barn och unga utanför Sveriges gränser följer honom – och det senaste projektet har varit att hjälpa honom starta en förening: Scoot Bangers Stockholm. Målet är att inspirera andra barn, men på sikt är Tigers dröm att bygga en inomhushall för träning. Eftersom banorna i betong inte går att träna på under vinterhalvåret och dessutom är livsfarliga att göra för avancerade trick på, är det nödvändigt för honom att resa långt för att kunna utvecklas.
– I andra länder finns det både tränare, klubbar och inomhushallar. I Sverige finns ingenting, säger han.

Åker långt för träning

Utomland har Tiger varit mycket, både och tränat och tävlat. Familjen lägger sina semestrar där Tiger kan köra kickbike, men även i vardagen anpassar de sig mycket efter hans träning. Till Linköping eller Eskilstuna åker de så ofta det går. Det är nämligen där de närmaste inomhusbanorna finns. Där är banorna av trä och inte lika farliga om man skulle ramla.

Men en så farlig sport, har han aldrig skadat sig då?
– Jo, i december bröt jag armen. Fast det var när jag åkte pulka, säger han med ett skratt och så slänger sig ner för kanten i ett halsbrytande trick.

Fakta:
Namn: Anton "Tiger" Li
Ålder: 9 år
Bor: Ekerö
Gör: Kickbikeproffs

Här kan du följa Tiger eller hans föreningskonto.på Instagram

 
Föregående
Föregående

Nockebybron fortsatt stängd för fritidsbåtar

Nästa
Nästa

Kyrkan som blev en hit