Ta vara på frukten och få sommaren att räcka längre

 

Mälaröarna är just nu full av dignande fruktträd. Foto: Bo Lundaahl, Östanlid.

Årets fruktskörd är större än på länge. Nu dignar träden av äpplen, päron och plommon och till öarnas musterier och självplock ringlar sig köerna långa, fast på lite olika sätt.


Text: Maria Forslund

Det sägs vara den varma våren som lagt grunden till att årets fruktskörd är större än på länge. Nu är det höst och många är de träd som dingar av ätmogen frukt.

Att åka och musta kan vara ett sätt att ta vara på sin frukt och få en bit av sommaren att räcka över vintern.

På Rosenhill på Ekerö är det är ett otroligt tryck i musteriet dessa dagar.

-  Igår hade vi runt 110 bilar i kön - en del av dem orkade inte vänta, men många väntade och fikade och fick sin must, säger Lars Sillén som är ansvarig för musteriet.

När Lars jämför detta år med förra så uppskattar han att det är fem gånger fler musterikunder nu.

- Vi hinner knappt plocka och musta våra egna äpplen.

Knep för att slippa kö

Det som skapar de långa köerna är att många vill pastörisera sin must. Det är en längre process och det har gjort att musteriet satt en gräns på hur många liter must en och samma kund får beställa.

- Däremot är det i princip nästan obegränsat med hur mycket rå must vi kan pressa, men då får man frysa in hemma eller dricka snabbt för att musten inte ska bli dålig, berättar Lars. 

Även Äppelfabrikens musteri på Färingsö märker av den stora fruktskörden. Till skillnad från Roenhill bokar man sin egen tid för att komma och musta.

- Med egen slot-tid behöver man inte vänta i timslånga köer så våra kunder märker ingen skillnad, men vi som jobbar här märker av att det är många fler äpplen i år jämfört med förra året och samtidigt blir det allt fler som vill ta vara på sina äpplen, säger en av ägarna till musteriet.

Intresset för sorter ökar

På Östanlid finns cirka 45 olika fruktsorter. Foto: Bo Lundaahl, Östanlid.

Östanlid ute på Munsö har inget musteri men välkomnar fler besökare än vanligt till sitt självplock. Här finns inte bara äpplen utan även päron och plommon att botanisera bland.

-  Det verkar också som intresset för olika sorter och smaker ökar, att man inser att det inte bara är äpple, päron och plommon utan att det skiljer sig i smak beroende på vilken äppelsort det är, säger Bo Lundaahl.

 Han fortsätter:

- Vi har cirka 45 olika sorters frukter; plommon, päron och äpple, fördelat över säsongen. Från rariteter som Klinckowström, Gyllene Kitaijka och Kaneläpple till moderna sorter som Rubinola. Och som sagt – det är ett fint päronår också.

För den som är osäker på vilken sorts äpple man har i sin trädgård bjuder Mälaröarnas Naturskyddsförening in till ”Äpplets egen dag” lördagen den 21 september i Ekebyhovs Äppelgenbank. Då kommer föreningens pomologer bland annat att hjälpa den som vill att identifiera olika äppelsorter.

Finns överbliven frukt kvar i träden efter mustning och mosning så tar kommunen tar gladeligen emot till sina förskolor, äldreboenden och andra verksamheter. Det finns också lokala fruktförmedlingsgrupper på Facebook.

 
Föregående
Föregående

Söndagsporträttet Christer Gerlach - Mälaröarnas mesta globetrotter

Nästa
Nästa

Så mycket kostade rondell-konsten