Spaden är satt för omtvistad skola

 

Hanna Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande, Sivert Åkerljung (KD), ordförande barn- och utbildningsnämnden, Anita Jernberger (L), vice ordförande barn- och utbildningsnämnden och Ambjörn Gille, projektchef ByggDialog AB tar ett första symboliskt grävtag. Foto: Ekerö kommun.

2024-10-15

Text: Helen Bjurberg

Det har varit många turer kring Sanduddens skola, men slutligen slogs det fast att den gamla skulle rivas och att i stället en ny skola för 900 elever ska byggas upp. Nu har ett första symboliskt spadtag för bygget tagits.

Byggprojektet av Sanduddens nya skola har pågått sedan februari i år, men på fredagen bjöds det in till ett symboliskt första spadtag för att fira att det är i gång. Det har dock inte varit någon smärtfri resa hit. Många, men framför allt boende i Sandudden, har varit kritiska till den nya skolan. Företrädesvis är det storleken som ifrågasatts. Den nya skolan byggs för att kunna rymma 900 elever mot tidigare 390, och det finns en oro för att trafiksituationen kommer påverkas negativt av det.

Två hus och en idrottshall

Den nya skolan är ritad av Max Arkitekter och byggs av ByggDialog. Den kommer vara uppdelad på två byggnader, en för årskurs F-3 och en för årskurs 4–9, med en gemensam skolgård. Söder om Sanduddsvägen byggs också en ny, fullstor idrottshall, som kommer nyttjas av skolan men också av idrottsföreningar på kvällar och helger. Även anpassningar av Sanduddsvägen ska göras för att göra den mer trafiksäker och en ny zon för hämtning och lämning ska göras i anslutning till skolan. Enligt tidplanen ska idrottshallen vara klar till hösten 2025 och den nya skolan till hösten 2026. Den gamla skolan ska rivas vintern/våren 2027.

Tidskapsel och sång

På plats vid ceremonin under fredagen fanns Sivert Åkerljung (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Hanna Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande, Anita Jernberger (L), vice ordförande barn- och utbildningsnämnden, Ambjörn Gille, projektchef på ByggDialog AB, skolans rektor Fredrick Tjus samt elever och personal.

Eleverna stämde upp i en egenskriven sång och elevrådet från årskurs 4–6 så avslöjade de att en tidskapsel ska tas fram och så småningom gjutas in i en av de nya skolbyggnaderna. Än så länge är hemligt vad som ska läggas i kapseln, men det ska röra sig om föremål som skvallrar om vår tid för en eventuell framtida upphittare att ta del av.

Rektor Fredrick Tjus pratade med elevrådet om tidskapseln. Foto: Ekerö kommun.

 
Föregående
Föregående

Plocka din egen pumpa till Halloween

Nästa
Nästa

Ekerövägen: Framkomlighets-problem under två veckor