Plocka din egen pumpa till Halloween

 

Sören Selander på Selanders grönt har odlat hela livet. Verksamheten tog han över efter sina föräldrar.

Oktobermörkret faller och snart stundar Halloween. Plötsligt vill var och varannan Mälaröbo ha en pumpa att karva ur och ställa som ljuslykta på trappan. För Selanders grönt på Färingsö betyder det bråda dagar i pumpa-självplockslandet.


2024-10-17

Text: Helen Bjurberg

Regnet hänger i luftet när MälaröNytt är på besök hos Selanders grönt på Färingsö en eftermiddag i mitten av oktober, men trots gråa moln är trädgården på Tureholmsvägen en färgsprakande oas. I ena hörnet står stora trälådor och en vagn full med orangea pumpor och nere i på åkern, ett stenkast därifrån, ligger de samma utspridda som runda, färgglada bollar i den mullbruna jorden. Det går inte att ta miste på att här bor en pumpaodlare.

Sören Selander har odlat grönsaker hela livet. Hans föräldrar startade verksamheten på 50-talet och när de bestämde sig för att dra sig tillbaka tog han över och fast han själv också gått i pension nu så fortsätter han med glädje.

– Jag tycker att det är så roligt, säger han med ett stort leende på läpparna.

5 000 frön att så

Pumpor började han odla för tjugo år sedan, när influensen från USA började komma hit. Sedan dess har intresset för den stora gurkfrukten kommit och gått, men på senare år varit konstant och väldigt stort.

Förutom de traditionella halloweenpumporna odlar Sören och hans fru även butternut-, spagetti och prydnadspumpor. Cirka 5 000 frön sår de varje maj, och i mitten av juni planteras de små plantorna ut på åkern, där de under sommaren kräver mycket vatten, solsken och gödning, vilket omöjliggör för paret att ha någon riktig semester när resten av svenska folket vilar upp sig.

Förutom pumpor odlar de också bönor, rödbetor, dill, majs och solrosor, men deras säsong är över när den stora Halloweenhelgen stundar och det blir bråda dagar för Selanders grönt. Pumporna ska plockas av innan det blir för kallt och köras ut till de lokala butikerna där de säljs. Men en hel del plockas också av direkt av kunden i deras självplocks-land.

– På helgerna har vi fullt med folk från att vi öppnar till att vi stänger, berättar Sören.

Selanders grönt odlar även butternut-, spagetti- och prydnadspumpor, men halloweenpumporna är populärast.

Populärt med självplock

Det är självplock som gäller och de flesta gillar också att själva stövla ut i trädgårdslandet för att välja sin favorit. Förutom att karva ur dem och göra ljuslyktor vill många också laga mat på dem, och Sören förklarar att det finns många, spännande matrecept på nätet för den som vill prova.

Någon vecka till kommer det vara full fart på självplocket men sedan är säsongen slut och pumporna uppätna. Då väntar en lång och välförtjänt ledighet för Sören och hans hustru.

– Då åker vi bort till solen och tar igen ledigheten som vi inte får på somrarna.

Och det är lika bra att ta vilar upp sig ordentligt för rätt var det är börjar vårsolens strålar titta fram igen och de femtusen små pumpafröna ska sås på nytt. För till hösten står Mälaröborna där och vill plocka ännu en egen halloweenpumpa att ställa på trappan.

De stora pumporna ser ut som färgglada bollar där de ligger utspridda i den mullbruna jorden.

 
Nästa
Nästa

Spaden är satt för omtvistad skola