Söndagsporträttet Hedvig Ersman: “Det känns fantastiskt att skapa ett hem åt Hilma af Klint”

 

Hedvig Ersman är ordförande i föreningen Hilma af Klint ateljé.

Text: Maria Forslund

Hon är arkitekten med konstnärsådran som nu vill sätta Adelsö på kartan med hjälp av sin morfars faster, konstnären Hilma af Klint. MälaröNytt möter Hedvig Ersman, ordförande i föreningen Hilma af Klints Ateljé.


Hon har levt med Hilma af Klint hela sitt liv och har starka minnen från när hon var riktigt liten och de vuxna pratade om diapositiv med bilder av Hilmas tavlor.

– Hilma var min morfars faster, så jag är släkt på min mammas sida, varför jag inte bär af Klint-namnet.

Den konstnärliga ådran går i familjen och har ärvts av Hedvig som alltid ritat och målat mycket själv.

– Men det blev aldrig mer än en fritidssysselsättning, även om jag alltid varit nyfiken.

Engagemanget har växt

Det stora intresset finns i konst-och idéhistoria och det var i vuxen ålder som Hedvig förstod att hennes intressen sammanföll med släktingen Hilma.

– Och då insåg jag också att jag ville engagera mig i hennes historia och konstnärskap.

Engagemanget har bara växt med tiden och tar allt större plats i Hedvigs liv. Till vardags arbetar hon som arkitekt men hon ägnar större delen av sin fritid åt Hilma af Klint.

Under långa perioder har Hedvig bott utomlands men för några år sedan bestämde hon sig för att flytta hem till Sverige igen för att komma närmare släkten, källorna och stiftelsen Hilma af Klints verk. Det var Hedvigs morfar, Erik af Klint, som startade stiftelsen på 1970-talet. Han hade ärvt hela samlingen esoteriska tavlor och anteckningsböcker av Hilma.

Ett hem åt Hilma af Klint

Under flera år ingick Hedvig i stiftelsen som adjungerad ledamot. Hon initierade och kurerade även den första utställningen över Hilma af Klints tidigare verk. Det blev en utställning på Dalarnas museum i Falun 2022 och visade vänskapen mellan Hilma af Klint och konstnären Ottilia Adelborg.

Sedan 2021 är Hedvig engagerad i föreningen Hilma af Klints Ateljé där hon nu är ordförande. Deras projekt är att skapa ett Hilma af Klint Center på Adelsö.

– Det är väldigt tidskrävande men otroligt spännande såklart. Det känns fantastiskt att kunna bidra till att äntligen skapa ett hem åt Hilma af Klint.

Centret kommer att öppnas i den gamla prästgården på Adelsö under våren/sommaren 2025 och det skapar också en möjlighet att sätta Adelsö på kartan på fler sätt än tidigare.

– Här finns vikingarna och Magnus Ladulås, stor och viktig historia. Men Hilma af Klint är minst lika viktig.

I den gamla prästgården ska centret husera.

Vill bredda kunskapen

Hedvig är bosatt på Lidingö men tillbringar mycket tid ute på Adelsö. Två av gårdarna på ön fanns tidigare i af Klint-släkten men är sedan länge sålda.

– Hilma tillbringade sina somrar här ute och även om vi inte inhyser centret i någon av de gårdarna så finns hennes själ överallt

Och det är just den där Hilma-själen som Hedvig vill lyfta fram ännu mer. Enligt Hedvig finns det mycket kvar att upptäcka om Hilma af Klint.

– Än så länge har man bara skrapat på ytan, men vi hoppas att centret ska kunna bidra till att bredda kunskapen om henne.

Hedvig vill synliggöra att Hilma inte skapade sina esoteriska tavlor främst för konsten skull. Istället använde hon konsten för att förmedla saker som inte går att uttrycka i ord.

– En bild säger mer än tusen ord. Hennes tavlor må vara vackra, komponerade med tilltalande färger och med spännande kompositioner som vi kan ”gilla” eller ”inte gilla”, men det var inte primärt estetiska verk. Tavlorna innehåller budskap till mänskligheten. De är med Hilmas tolkning, heliga verk. Man kan kalla dem ikoner.

Förankring i musiken

En annan sak som inte är känd för gemene man och som Hedvig vill lyfta fram är Hilmas synestesi. Det är när man ser färger och bilder när man hör musik, eller vice versa.

– När Hilma skriver om sin egen konst gör hon det på ett sätt som har stor förankring i musiken. Musiken genomsyrar hennes verk.

Om musiken genomsyrar Hilma af Klints verk så genomsyras Hedvigs liv av Hilma. Att ha en plats på Adelsö må vara viktig för Hilma, men här kan även Hedvig komma hem.

Här kan du läsa artikeln om Hilma af Klint Center 

Hedvig Ersman i Adelsö kyrka.

 
Föregående
Föregående

Snart fylls Adelsö med festivalstämning

Nästa
Nästa

Första spadtaget till nya Birkaskolan gjort