Första spadtaget till nya Birkaskolan gjort

 

Illustration av hur Birkaskolans nya lokaler kommer att se ut.

Birkaskolan ska flytta från sina tillfälliga lokaler i Träkvista till en helt ny byggnad i Ekebyhov. Den 20 augusti togs det officiellt första spadtaget.


Bygget av den nya Birkaskolan är i gång sedan i våras, men vid en ceremoni den 20 augusti inleddes projektet med ett första officiellt spadtag.

De nya lokalerna byggs på Björkuddsvägen, där Ekebyhovskolan idag har sin verksamhet. Men i samband med att de flyttar till sina nya lokaler på Bryggavägen kommer Birkaskolans kunna flytta in på området.

I de nya lokalerna som byggs kommer både Birkaskolans förskola och grundskola flytta in, och antalet skolplatser kommer att öka från nuvarande 450 till över 600.

Skolbyggnaden kommer också att miljöcertifieras vilket bland annat innebär låg energiförbrukning genom att man reglerar luft och temperatur utifrån antalet människor som befinner sig i de olika rummen. Det förbereds även för att på sikt kunna anskaffa solceller.

Fastighetsbolaget Nystad som bygger skolan står för alla kostnader i projektet. Birkaskolan är en fristående skola och det innebär att Ekerö kommun inte har några kostnader i projektet.

Går bygget som planerat kan Birkaskolans verksamheten vara i gång till höstterminen 2025.

På plats vid ceremonin fanns representanter från Ekerö kommun, fastighetsbolaget Nystad, byggentreprenaden Lindesbergs samt elever och personal från Birkaskolan. 

 
Föregående
Föregående

Söndagsporträttet Hedvig Ersman: “Det känns fantastiskt att skapa ett hem åt Hilma af Klint”

Nästa
Nästa

Adelsöfärjan ur funktion