Replik på insändare:
När fossilbubblan spricker
2024-12-17
Som svar på Jimmy Fors insändare i MälaröNytt den 1/12-2024
Vi i Rebellmammorna välkomnar debatten om klimatpolitik. Vi anser att det är avgörande att den hålls saklig och grundad i vetenskap även fortsättningsvis.
År 2024 har uppmätts som det varmaste året hittills. Detta är fakta, inte någon ideologi. Människor och jord behöver en faktabaserad klimatpolitik som utgångspunkt för kraftfulla, effektiva och långsiktiga åtgärder som kan mildra konsekvenserna av nuvarande politik. Här nedan bemöter vi några av de påståenden som Jimmy Fors tar upp i sin insändare.
Idag råder en bred vetenskaplig konsensus om att vi i detta nu befinner oss i en akut klimatkris som kräver att vi snabbt minskar utsläppen av växthusgaser. Den globala uppvärmningen påverkar redan vårt samhälle här i Sverige, exempelvis i form av allt större variation inom nederbörden: från vattenbrist och torka till drastiskt ökade regnmängder och översvämningar. Dessa ändrade väderförhållanden påverkar många olika typer verksamheter och medför självklart höga kostnader. Att inte agera mot klimatkrisen nu kommer att kosta mer än dessa förebyggande åtgärder.
Att Sveriges globala utsläpp är relativt låga är irrelevant - vår konsumtion och våra investeringar har effekter på den globala nivån. Fortsatt så har Sverige som utvecklat och välbärgat land också ett ansvar och möjlighet att vara i framkant och visa att en hållbar ekonomi är görlig.
Visst, initialt kostar klimatåtgärder pengar. Men att inte agera kostar mer. I debattartikeln “Vad kostar det egentligen att rädda klimatet?” skrev docent Jessica Coria vid Göteborgs Universitet om hur kostnaderna för passivitet är underskattade och kostnaderna för förebyggande åtgärder är överskattade.
Coria tar upp stormar som exempel. De förväntas bli kraftigare och skadligare till följd av den ökande temperaturen. År 2005 ägde stormen Gudrun rum. De totala kostnaderna för skadorna beräknades till 20.8 miljarder kronor och, av större vikt, 18 personer förlorade sina liv. Närmare i tid är skyfallet i Valencia, Spanien, i år med översvämningar som dödade över 200 personer - tydliga, negativa konsekvenser av klimatförändringarna. Översvämningarna i Gävle och Malmö är inhemska exempel.
Den cirkulära ekonomin är inte “spretig och diffus” - den handlar om att använda resurser på ett mer effektivt sätt, att minska avfallet och att skapa nya jobb inom återbruk och innovation. Dessa satsningar är investeringar i ett mer motståndskraftigt samhälle. Att skjuta upp klimatåtgärder leder till att problemen förvärras och att framtida generationer får bära en tyngre börda och lida värre konsekvenser.
Kommunens satsningar på förnyelsebar energi och en cirkulär ekonomi är inte symbolpolitik, utan konkreta steg mot ett hållbart samhälle. Att kritisera dessa åtgärder utan att presentera realistiska alternativ framstår som oansvarigt.
Vi måste komma ihåg att klimatpolitiken handlar om mer än kronor och ören – det handlar om att trygga våra barns framtid. Det är inte att "tappa omdömet" att våga ta svåra, men nödvändiga beslut. Det är ledarskap. Den så kallade "gröna bubblan" är inte en bubbla – den är en livlina.
Vi uppmanar alla partier att sluta spela politiska spel med klimatfrågan och istället förena krafterna för att skapa en hållbar och trygg framtid för invånarna i Ekerö kommun och Sverige.
Rebellmammorna Ekerö
Vill du också ha med din insändare i MälaröNytt? Skicka den till redaktionen@malaronytt.com. Märk mejlet “insändare”.
Även insändare under signatur måste meddela sina kontaktuppgifter till redaktionen.
Följ oss på Facebook och Instagram så får du hela tiden de senaste nyheterna i ditt flöde.