Rekordmånga deltagare i årets Stenhamralopp

 

Det 24 augusti gick den sjunde upplagan av Stenhamraloppet av stapeln, som i år slog både tittar- och deltagarrekord.

– Det blev en folkfest, säger Sara Adamek från Skå IK:s damlag, som arrangerade.


2024-09-17

Det är snart tjugo år sedan, som de tre Stenhamrafamiljerna Bjurman, Wikman och Majdan drog i gång loppet i Stenharma. Visionen var en festlig händelse som vuxna och barn kunde samlas runt.

– Tanken var att alla skulle kunna vara med, att alla kunde springa efter sin förmåga och att alla var vinnare, berättar Ulrika Wikman, en av de föräldrar som var med och startade loppet år 2008.

Deltagarna står uppradade för Stenhamraloppet år 2010, Foto: Ulrika Wikman

Målgången för Stenhamraloppet år 2010. Foto: Ulrika Wikman.

I tre år arrangerade familjerna loppet, innan det rann ut i sanden. Fram till 2021, då Skå IK beslutade sig för att väcka liv i det igen. Det var damlaget i Skå IK som stod som arrangörer och cirka hundra barn och vuxna anmälde sig till de olika distanserna som fanns då.

Sedan dess har intresset för loppet vuxit för varje år. Och i år slog det både tittar- och deltagarrekord. 260 personer anmälde sig för att springa och Stenhamra fylldes med folk.

– Det var fantastiskt, en riktig folkfest, jag har aldrig sett så mycket folk runt loppet förut, säger Sara Adamek, som var med och hjälpte till för fjärde året i rad.

Det var rekordmånga deltagare i årets lopp. Foto: Sara Adamek.

Genom åren har loppet haft både olika ålderindelningar och distanser, men Sara Adamek tror att årets uppdelning kommer bestå.

För de minsta deltagarna, barn från 0 upp till 4 år, innebar det att sträckan var 250 meter, för barn mellan 5 och 8 år var den en kilometer och 9–14-åringar sprang 2,5 kilometer.

Dessutom fanns en vuxengrupp från 15 år och uppåt där löparna kunde välja mellan 5 kilometer och en mil, där det senare var en nyhet för i år.

–  Vi hade löpare som var över 60, och det var kul för vi har haft som mål att locka fler vuxna att springa, säger Sara Adamek.

Ett 30-tal vuxna sprang loppet som var på 5 eller 10 km. Foto: Sara Adamek. 

Förutom loppet i sig hade arrangörerna också ordnat med hoppborg, ansiktsmålning, lotteri och café. Det fanns även möjlighet att prova på olika idrotter. Efter avslutat lopp fick varje deltagare en t-shirt, medalj och goodiebag med godsaker, skänkta av Coop. Dessutom lottades fina priser från lokala företag ut.

I vanlig ordning skänkte Coop Stenhamna och Kungsberga tio procent av sin dagskassa till Skå IK den här dagen. Men Skå skänkte också en del av vinstsumman från till exempel anmälningsavgifter och lotteri till BRIS. I år blev den summan 9 600 kronor.

Lokala företag skänkte vinster till lotteri. Foto: Sara Adamek.

Det gick också att testa på olika idrottsgrenar.  Foto: Sara Adamek

 
Föregående
Föregående

Kaffe, mingel och framtidsvisioner på kommunens näringslivsfrukost

Nästa
Nästa

Veckans polislarm