Naturreservat försvinner när FRA bygger ut

 

Det streckade området visar de delar av naturreservatet som kommer avvecklas. Bild: Länsstyrelsen.

Text: Helen Bjurberg

När FRA ska expandera sin verksamhet på Lovön tas delar av naturreservatet i området bort.

– Det är extremt ovanligt att man gör så här. Själva syftet med ett naturreservat är ju att skydda naturen, säger Lovöbon Sofia Klingspor.


Mitt i semestern kom beslutet om att tjugofem hektar av Lovöns naturreservatet kommer försvinna när Försvarets radioanstalt, FRA, ska bygga ut sin verksamhet på ön.

–  Det är en liten del av naturreservatet som ligger i anslutning till FRA som vi delvis kommer sätta staket runt, förklarar Johanna Holst, pressekreterare på Fortifikationsverket

Bakgrunden är det allvarliga säkerhetspolitiska läget, bland annat kopplat till kriget i Ukraina, som inneburit utökade uppgifter, menar Fredrik Wallin, presstalesperson på FRA.

–  Vi behöver höja säkerheten, eftersom gamla krav inte håller idag. Dessutom har FRA:s huvudkontor legat på platsen sedan 40-talet. Det innebär att man både behöver utveckla och modernisera lokalerna, säger han.

Lovöbor oroade

Handlingarna visar en yta motsvarade ungefär 30 fotbollsplaner – som omfattar hagar, åker- och skogsmark men också vägar och ett gravfält från yngre järnåldern. Efter att beslutet vunnit laga kraft kommer området att bebyggas och delvis stängslas in med flera meter höga dubbelstaket med patrullväg mellan och taggtråd på toppen samt masttorn för kameraövervakning.

Mats Tenger och Sofia Klingspor, som bor på Lovö, är oroade över beslutet. De menar att det här kommer påverka både boende, näringsidkare och besökare på ön.

–  Det är inte bara en del av ett naturreservat man tar bort utan bygdens hjärta. Det som kännetecknar Lovön, en del av världsarvet och som har funnits i hundratals år, långt före FRA. Man håller sakta men säkert på att strypa en hel bygd, säger Sofia Klingspor.

Beslut i semestertid

Men framför allt reagerar de på handhavandet av ärendet. Beslutet från Länsstyrelsen kom Mälaröborna till del den 17 juli, via kungörelse i DN och SvD. Efter det erbjuds tre veckor för att överklaga beslutet.

–  Det var ren tur att vi fick veta, inga grannar har blivit informerade. Det känns planerat, att agera när folk är på semester och inte kan opponera sig, säger Mats Tenger.

Varför beslutet kom nu kan varken Fortifikationsverkets Johanna Holst eller Fredrik Wallin på FRA svara på utan de hänvisar till Länsstyrelsen. Men på Länsstyrelsens enhet för landskap och naturskydd är handläggaren för ärendet på semester. Hans ersättare, Ulf Birgersson, menar att beslutet togs den 28 juni efter att Fortifikationsverkets ansökan inkom förra sommaren och att ambitionen är att inte vänta i onödan med att gå till beslut när ett ärende handlagts. I den här typen av ärenden finns heller inget krav på att höra grannar.

Blev reservat 2014

Det var så sent som 2014 som Regeringen gav i uppdrag att skapa ett naturreservat på Lovön. Att man nu häver det är anmärkningsvärt, menar Sofia Klingspor.

–  Det är extremt ovanligt att man gör så här. Själva syftet med ett naturreservat är ju att skydda naturen.

Men det är inte bara naturen utan också stora kulturhistoriska värden som går förlorade i och med beslutet, menar Mats Tenger.

–  Jag tycker att det är sorgligt att se hur våra myndigheter förstör vårt landskap och kulturarv, säger han och Sofia Klingspor håller med.

–  Det blir något tragikomiskt med att en myndighet som har som uppgift att skydda kulturarv i händelse av krig medvetet förstör det själva i fredstid.

 Ett demokratiskt problem

Det mest skrämmande tycker dock Sofia Klingspor och Mats Tenger är den demokratiska problematiken. De menar att det är Länsstyrselens ansvar att bevaka reservatets bevarande men att man här helt har klivit ur sin roll.

–  Så fort FRA och Fortifikationsverket hemligstämplar information och hänvisar till rikets säkerhet lägger sig övriga myndigheter platt och ger dem därigenom ett jättemandat. Det finns ingen insyn och ingen dialog. Det är ett stort problem när myndigheter agerar tillsammans för att runda den demokratiska processen, säger Mats Tenger

Johanna Holst, på Fortifikationsverket, förstår synpunkterna men är tydlig med att det finns specifika förutsättningar.

–  Vi arbetar hela tiden i samråd med Länsstyrelsen och Försvarsinspektören för hälsa och miljö. Vi har också en dialog med Riksantikvariatämbetet och samarbetar med arkeologer och andra experter. Allt för att påverka så lite som möjligt.

Sekretessbelagda uppgifter är också nödvändig när man arbetar i en verksamhet med högt säkerhetsskydd, menar hon.

– I slutänden kan det handla om rikets säkerhet.

Hopp om debatt

Både Mats Tenger och Sofia Klingspor kommer överklaga beslutet till regeringen, Klimat- och näringslivsdepartementet. De hoppas också att de experter och myndigheter som har kunskap om de här frågorna ska skicka in en överklagan.

–  Men risken är tyvärr stor att de har semester och inte hinner, säger Sofia.

Mats Tenger hoppas ändå att deras synpunkter ska göra att beslutet omvärderas, och om inte annat att de ska öppna upp för en dialog.

– Jag vill ha en större debatt kring Försvarsmakten. Deras verksamhet behöver granskas som alla andras. Det är en fråga om demokrati.

 

 
 
Föregående
Föregående

Seaside på rätt köl

Nästa
Nästa

Mördarsniglar - så blir du av med dem!