Måste åka två timmar innan skolan börjar – för att komma i tid
2024-12-16
Text: Maria Forslund
SL:s nya tidtabell gör det omöjligt för de skolbarn som bor på norra Färingsö och går i skolan i Bromma att komma i rimlig tid till första lektionen. Åtminstone om de ska åka buss.
– Den här nya tabellen kräver ju att de flesta har bil, och gärna flera. Det känns ju så där för både miljön och ekonomin, säger Åsa Davidsson.
Igår började SL köra trafik enligt nya tidtabellen. Som MälaröNytt tidigare skrivit så påverkar den vissa resenärer till det sämre medan andra får det bättre.
En av de många som upplever att de får det sämre är Åsa Davidsson. Hon bor på norra Färingsö med sin familj. Hennes son går i skolan i Stenhamra och dottern i Bromma. Den nya SL-tidtabellen ställer det till det för dem båda, men allra mest för dottern.
– Vår närmsta hållplats är Ölsta Folket hus och tidigare har min dotter tagit buss 318 som går tio i sju på morgonen. I och med nya tabellen är den avgången borttagen vilket gör att hon kommer för sent om hon tar avgången efter eller alldeles för tidigt om hon tar den första avgången.
Under fredagsmorgonen stod förutom Åsas dotter fyra andra ungdomar som skulle åka med bussen. På frågan om hur de gör från och med denna vecka svarar de:
– Ja, vi måste ta den tidigare bussen och så får vi sitta i skolan och vänta nästan två timmar på första lektionen.
Enligt Åsa är många uppgivna när det gäller både kollektivtrafiken och den nya tidtabellen
– Det känns lite som moment 22 härute. Man vill åka buss men kan inte göra det för att det inte går några bussar och då tar man bilen i stället och hamnar i köerna. Jag vet faktiskt inte vad man ska göra, säger hon.
Det är Region Stockholm som är ansvariga för kollektivtrafiken och planering av tidtabeller. Förslaget till trafikförändringen har dock skickats till kommunen som kunnat komma med åsikter och synpunkter. Regionen har till viss del tagit hänsyn till det men trots det försämrar den nya tidtabellen framför allt för de som bor på norra Färingsö samt Ekerö Sommarstad och Helgö där det inte bara handlar om förändringar i tidtabellen utan även vissa indragna hållplatser.
Med anledning av förändringarna i SL-trafiken har kommunen kontaktat berörda vårdnadshavare som har barn på Sundby skola eller Sanduddens skola med information om hur barnen kan ta sig till skolan. På kommunens hemsida går att läsa:
” Om eleven går i sin anvisade skola kommer vi ordna särskild skolskjuts om det behövs. Går eleven på en egenvald skola erbjuder kommunen inte särskilt anordnad skolskjuts. Elever i gymnasieskolan får SL-kort, ingen annan särskild skolskjuts kommer att ordnas”
– Det är ju just det, att det blir svårt för alla de barn som inte går i kommunal skola eller alla gymnasieelever som ska ta sig hela vägen in till stan. Jag förstår att kommunen inte kan ordna skolskjuts för dem men SL borde inte dra in avgångar i rusningstid som är relativt fulla, den bussen som min dotter åkte tidigare, som nu ställs in, var nästan alltid full.
Pepijn Klaassen som är trafikplanerare på kommunen berättar att det förs en kontinuerlig dialog mellan SR och VR om finjusteringen av tidtabellen.
– Det kommer att genomföras vissa ändringar på linjerna 308, 311 och 317 för att skapa ett lite större utbud som passar skoltiderna bättre, säger han.
Exakt vilka avgångar som det gäller och när det kommer att börja gälla är ännu inte helt klart utan information om detta kommer senare.
– Omplaneringen behöver godkännas av SL först, men en liten förbättring kommer att genomföras efter kommunens ansträngningar, avslutar Pepijn Klaassen.
Åsa Davidsson tar emot kommunens besked med viss uppgivenhet
– Ja, vi kan ju gå åt andra hållet också, till Kungsbergavägen om det blir bättre att åka linje 317 i stället för 318 men det blir några kilometer längre och det är inte alltid så roligt när det är mörkt och kallt
Följ oss på Facebook och Instagram så får du hela tiden de senaste nyheterna i ditt flöde.