Färre bussavgångar - stort dilemma

 

Snart är buss 309 ett minne blott. Med nya SL-tidtabellen kommer den från 16 december inte längre att trafikera Ekerö sommarstad. 

2024-12-06

Text: Maria Forslund

Från och med måndagen den 16 december är det ny SL-tidtabell. För somliga Mälaröbor blir det bättre, för andra ställer den till det rejält.

Under oktober månad fastställde regionen nästa års busslinjetrafik. Den träder i kraft från och med december och kort förklarat underlättar den för de som bor i tätort och försvårar för de som inte gör det.

– Det känns ju lite ogenomtänkt. De som bor i tätort har ju redan bra kommunikationer. Det har inte vi, säger Jenny Dahlkvist.

Jenny och hennes familj bor i Ekerö sommarstad. Hit trafikerar buss 309 relativt frekvent. Åtminstone till den 16 december. Då kickar den nya tidtabellen in och bussen kommer inte längre att åka ned till Ekerö sommarstad utan trafikerar bara Ekerövägen.

– Dit är det är det ganska långt att gå för våra barn och äldre, säger hon.

I stället för buss 309 kommer linje 308 att sättas in. Den har betydligt färre avgångar. I rusningstrafik går den bara en gång i timmen och ingen hänsyn har tagits till barnens skoltider.

– Antingen kommer barnen alldeles för tidigt eller helt enkelt för sent till skolan. Jag undrar hur det här beslutet egentligen tagits, säger Jenny som också är ordförande i Ekerö sommarstads samfällighet och väldigt engagerad i trafikfrågan.

Det är Region Stockholm som är ansvariga för kollektivtrafiken och planering av tidtabeller. Förslaget till trafikförändringen har dock skickats till kommunen som kunnat komma med åsikter och synpunkter. I remissvaret som är skrivet av kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S) påtalas en rad saker som regionen inte tagit hänsyn till. När det gäller busslinjen 308 som påverkar de som bor i Ekerö sommarstad går det bland annat att läsa:

”Det är så gott som omöjligt för barn i låg-och mellanstadieålder att cykla till denna skola (Sundby skola reds. anm.) eftersom skolvägen även omfattar Ekerövägen med hastighetsbegränsning 70 km/h och ingen separerad cykelväg”

Trots detta väljer regionen att lägga den tidtabell som nu är lagd.

– Att skapa en bra trafiklösning i en kommun är ett pussel med många bitar som ska falla på plats.  Byten ska synka på många olika ställen samtidigt som förarscheman, raster och hållplatsutrymmen ska fungera. Vi tror att trafiken på Ekerö år 2025 i stort kommer att innebära en förbättring – annars hade vi inte genomfört den, säger Elin Lindström på Region Stockholm.

Däremot erkänner regionen att tidtabellen för just linje 308 blivit fel. Trafikförvaltningen har planerat för 40-minuterstrafik från Alléplan i Ekerö sommarstad och 20-minuterstrafik från Sandudden. Det skulle börja gälla i samband med tidtabellskiftet den 16 december. Dessvärre uppstod ett missförstånd när tidtabellen lades vilket innebär att Alléplan till en början får 60-minuterstrafik.

– Vi förstår att det blir ett besvär för resenärerna. Vi jobbar hårt för att få till den planerade 40-minuterstrafiken men i och med att förarscheman och bussomlott är satta så går det inte att åtgärda med en gång, säger Elin Lindström.

Från februari 2025 är det tänkt att trafiken kommer att gå som planerat och till dess har både regionen och VR, som kör busslinjen, en dialog med kommunen för att göra situationen så bra som möjligt för de boende.

Skolorna runt omkring Ekerö sommarstad har tvingats flytta fram skolstartstiden för att barnen ska kunna komma i tid när busslinje 309 ersätts av 308 med betydligt sämre avgångar.

– Det är ju ett skämt, hur kan man göra så fel, säger en boende längs med linjen som vill vara anonym.

Ann Eketorp Wennerborg i Ekerö Sommarstad säger:

– Den buss som jag brukar ta för att kunna vara på plats när jag börjar jobbet dras in och jag kan inte ens se att det går en buss från stora vägen även om jag väljer att gå dit. Den första bussen jag kan ta gör att jag kommer för sent till jobbet. Så jag behöver byta arbetsgivare, arbetstid eller åka bil. Det är helt galet!

Karl Andersson bor med sin familj i närheten av Skärvik. Här trafikerar redan linje 177 relativt tätt. Från och med den 16 december kommer trafiken att förbättras ytterligare.  Då blir det fler turer under hela dagen på båda stomlinjebussarna (176 och 177).

– Det är ju väldigt bra för oss här, men behöver vi det egentligen, det vore ju bättre om de som bor längre ut får lättare att ta sig med bussen än vi som redan har täta turer.

Från kommunens sida har trafikplaneraren Pepijin Klaassen varit involverad i möten med både VR och regionen och tagit tydlig ställning emot att förstärka linjer med stort kundunderlag på bekostnad av trafiken på landsbygden.

– Kommunen välkomnar tätare turer på 176/177 men eftersom det inte finns resurser inom avtalet mellan regionen och VR för att utöka trafiken så sker det på bekostnad av trafiken på linjer med sämre beläggning. Kommunen har föreslagit en omfördelning för att skapa fler avgångar för landsbygden, men här har regionen inte anpassat upplägget efter vår yttrande.

Även Barn-och utbildningsförvaltningen på kommunen har uppmärksammat förändringarna i trafiken och bland annat varit i kontakt med Fredrick Tjus som är rektor på Sanduddens skola. På grund av försämringarna i kollektivtrafiken har skolstartstiden för vårterminen justerats så att eleverna börjar något senare för att kunna komma i tid till skolan.

– Det känns helt orimligt att skolan ska anpassa sig efter busstider och inte tvärtom, säger två föräldrar till barn i Sanduddens skola.

Elin Lindström betonar att trafikförvaltningen på regionen inte skär ner trafiken på Mälaröarna som helhet utan att man försöker göra en så bra trafiklösning som möjligt utifrån de resurser som de har att tillgå.

– Vi gör vårt allra bästa för att se till att även de personer som bor längre ut får acceptabla resvägar, men vet att det finns resenärer som får det sämre när vi ökar turtätheten från de mer centrala delarna av öarna.

Turtätheten innebär att förstärka trafiken från de centrala delarna av kommunen till Brommaplan, bland annat på linje 176 och 177 som har plats för många resenärer.

– Den trafiklösningen ger förutsättning för ett ökat resande totalt på Mälaröarna, avslutar Elin Lindström.

Många boende är upprörda över att Regionens nya tidtabell försämrar busstrafiken

FAKTA – så förändras busslinjerna från 16 december

Linje 176/177

Från klockan 6 på morgonen till klockan 19 på kvällen går bussarna i 15-minuterstrafik. Efter klockan 19 går trafiken ned på 30-minutersintervall

Linje 312

Är ändrad till en lokallinje på Adelsö som alltid kommer att passa färjan. Linjen fortsätter inte mot Ekerö och Brommaplan utan resenärer behöver byta till linje 311. Linje 312 kommer att gå en gång i timmen mellan kl 05-23 och 311 kommer att få 30-minuterstrafik under rusningstrafik samt 60-minuterstrafik däremellan.

Linje 303 (tidigare 304)

Jämnare mellanrum mellan avgångarna för att tillgodose både arbets-och skolpendling mellan Parksidan på Gällstaö och Ekerö centrum/Brommaplan.

Linje 305

Får 30-minuterstrafik under rusningstid.

Linje 309

Får 60-minuterstrafik och trafikerar bara Ekerövägen, dvs åker inte ned till Skytteholm, Ekerö sommarstad och Sandudden.

Linje 308

Kommer att gå i 40-minuterstrafik från Alléplan (Ekerö sommarstad) från och med februari 2025, fram till dess i 60-minuterstrafik. Från Sandudden trafikeras linjen i 20-minuterstrafik.

Linje 316

Mellan Brommaplan och Svartsjö blir det 30-minuterstrafik från Solbacka och 60-minuterstrafik från Färjestadsvägen.

Buss 317

Anpassas till viss del för att ta hand om de resenärer som kommer med buss 318 och ska norrut mot Ilända och Björkvik.

Linje 318

Mellan Brommaplan och Ilända kommer trafiken att förändras relativt mycket. Mellan 06 och 10 samt mellan 14 och 20 trafikerar den inte norr om Kungsbergasvängen. Under dessa tider går bussen från Färentuna kyrka upp till Kungsberga och sedan ner på Kungsbergavägen till Färentuna skola.

Källa: Region Stockholm

 
Föregående
Föregående

Ida och Joline protesterar mot läxor och tidiga morgnar

Nästa
Nästa

Trög trafik igen