Ida och Joline protesterar mot läxor och tidiga morgnar
2024-12-05
Text: Helén Bjurberg
Ida Egenäs och Joline Leander, som går i sexan i Träkvistaskolan, har tröttnat på alla krav. I en insändare till MälaröNytt säger de ifrån mot både läxor och tidiga morgnar.
– Vi är många barn som tycker att det här är ett stort problem, säger Ida.
Det kom två insändare till redaktionen. Ida och Joline i årskurs 6 på Träkvistaskolan vill göra något åt alla krav som ställs på svenska skolbarn. Mängden läxor är en av de saker de reagerar på.
– Vi har mellan tre och fyra läxor i veckan och ju äldre vi blir desto mer blir det, säger Ida som menar att man borde hinna lära sig det man ska under skoltid.
Tjejerna tycker att det är svårt att hinna med både återhämtning, aktiviteter och läxor - och samtidigt få tillräckligt med sömn.
– Oftast kanske man inte kommer i säng förrän vid tio och då får man bara åtta timmars sömn fast man i vår ålder behöver tio, förklarar Joline.
Det leder in på den andra saken de vill förändra, nämligen de tidiga morgnarna.
– Man behöver sova mycket och vara utvilad för att kunna lära sig saker, konstaterar Ida.
Både hon och Joline tror att den kravfyllda skolmiljön kan vara en bidragande faktor till att många unga idag lider av psykisk ohälsa. Och de menar att många de pratat med i klassen håller med.
Förutom till MälaröNytt har tjejerna mejat sina argumenterande texter även till Skolverket och rektorn på den egna skolan.
– Skolverket svarade snabbt att de inte kan göra så mycket utan att det är upp till varje skola att bestämma tider och läxor, säger ida och tillägger att rektorn också svarat.
– Han tyckte att vi hade spännande tankar, men skrev också att om man börjar senare måste man också gå längre dagar.
Ida och Joline tror att det går att lösa ändå, om man vill. Deras övertygelse är att en liten stund på morgonen skulle göra stor skillnad. Att börja klockan nio i stället för tio över åtta tycker de känns rimligt.
– Det skulle också underlätta för dem som har lång resväg och behöver passa bussar som sällan går, säger Joline.
Nu hoppas de att de med sin insändare ska få till en förändring med ett lugnare tempo och mer tid för sömn och återhämtning för Ekerös skolbarn.
MälaröNytt tog Ida och Jolines önskemål vidare till Elin Elfqvist, förvaltningschef barn och utbildningsförvaltningen, på Ekerö kommun. Hon förklarar att mycket i skolan är reglerat utifrån lagstiftningen/skollag/läroplaner men att mycket självbestämmande också ligger hos varje lärare och rektor att utforma schema, undervisning och organisation utifrån kurs- och timplaner.
– Ju äldre eleverna blir desto mer timmar måste man lägga in för att uppnå antal timmar som är lagstadgade i varje ämne, och då kan det upplevas bli lite långa dagar. I årskurs 6 är det dessutom första gången man får betyg, och det kan nog uppfattas som lite stressande och man kanske även har mer prov eller olika bedömningar för att se att eleverna har fått med sig den kunskap de behöver, och att undervisningen gett effekt, säger hon och tillägger att skolorna självklart har ett stort ansvar att föra dialog med eleverna och utforma verksamheten så bra som möjligt för alla och även fånga upp både grupp och individ om någon behöver mer stöd eller annan hjälp för att orka med.
Läs Idas insändare här:
INGA LÄXOR I SKOLAN!!! Jag och många fler barn tycker att det kan bli väldigt stressigt med att ha läxor speciellt när man också har en massa andra saker att göra som att till exempel utöva en sport eller liknande. Jag anser därför att man absolut inte ska behöva få en massa läxor som man ska jobba med hemma. För det första så får nästan alla ni vuxna ledigt direkt när ni kommer hem från jobbet men ni tycker att vi barn ska hem och plugga och aldrig få ledig tid. För det andra, vill ni verkligen att vi barn ska må dåligt vara trötta, stressade och ledsna på grund av skolan när vi kommer hem och bara vill ta det lugnt? Vill ni att vi ska behöva gå och lägga oss sent och gå upp tidigt bara för att hinna plugga på sina läxor och inte hinna med annat. Barn behöver ordentligt med sömn för att kunna jobba bra så om ni vill att vi ska jobba bra i skolan och kunna fokusera ordentligt så ska ni inte ge oss en massa läxor! För det tredje så kan väl vi barn i stället lära oss allt i skolan och man skulle ju kunna ha till exempel ett prov eller något typ av läxförhör eller så men att man i så fall har en lektion i skolan där man bara pluggar så att man inte måste göra det hemma efter skolan. För det fjärde så är det inte alla barn förstår allt på sina läxor och föräldrarna kanske inte alltid kan hjälpa till. Vilket gör att man väldigt lätt kan känna sig stressad. Så för att alla ska må bra så borde barnen absolut inte få läxor att göra hemma helst inga alls men om ni nu måste ge oss en massa läxor så skaffa vanlig lektion där man får plugga och kanske göra klart något om man inte hunnit klart på de andra lektionerna. Då får vi tid att sova och röra på oss vilket gör att vi även jobbar mycket mycket bättre!!!LÅT OSS VARA BARN!!! Av: Ida Egenäs Träkvista skola åk 6
Marie Tengblad, biträdande förvaltningschef barn och utbildningsförvaltningen på Ekerö kommun svarar på önskemålet om mindre läxor.
Jag förstår verkligen att det är mycket i skolan samt att man vill ha en bra balans mellan skola och fritid, och lugn och ro när man kommer hem.
Jag anser att det viktigaste är egentligen att utreda vad en läxa är och vad det bör vara. Mitt råd till dig är diskutera innehållet i en läxa med dina lärare. Nedan listar jag vad Skolverket säger om läxor:
Läxan behöver hänga ihop med den pågående undervisningen.
Förklara läxan så att alla förstår vad de ska göra och varför.
Ge läxan med rimlig framförhållning
Se till alla har tillgång till material eller andra yttre förutsättningar
Berätta hur läxan kommer att följas upp.
Följ upp läxan, gärna genom att diskutera den i klassrummet.
Det är också så att det finns forskning som visar att det också är bra med vissa läxor för att man ska få mer tid att till exempel lästräna, öva in saker som kräver mer tid eller träna på studieteknik och hur man pluggar inför prov.
Men forskningen visar också att då ska läxorna utformas så att man förstår dem och att man får dem i god tid så att man kan planera sin tid.
För att skolan ska vara likvärdig så tänker jag att man måste kunna säkerställa att alla förstått läxan, att det bör vara repetition, läsning, träning på sådant som man redan har gått igenom i skolan. Läxläsning ska inte vara beroende av vilken hjälp man kan få av föräldrar hemma, utan man ska kunna utföra den utan stöd hemma, tänker jag.
Det är upp till varje enskild lärare och rektor om de vill arbeta med läxor som en del i undervisningen. Om man väljer att ge läxor behöver uppgifterna förberedas, förklaras och följas upp.
Mitt förslag är alltså att du lyfter dina tankar med din lärare eller mentor, och kanske rektor på skolan, för att se hur de kan stötta er mer i förberedelser och utformningen av läxorna på just er skola.
Läs Jolines insändare här:
Längre sovmorgon till barnen!!! (Detta är min och våran åsikt) Det är många barn som inte orkar med skolan för att de är så trötta. Vi måste gå upp tidigt på morgonen, särskilt vi som bor långt bort för att hinna med skolan som börjar svintidigt. För det första anser jag att vi barn blir trötta, och om inte hjärnan får vila ordentligt så kan inte vi barn tänka. Stakars alla barn och hjärnan som inte får sova. För det andra så har alla lärare och vuxna krav på alla oss barn att vi ska jobba bra i skolan och lyssna, men om vi inte får sova så jobbar vi inte lika bra. Alla barn går också och lägger sig sent för att vi har läxor att göra, och då har vi ingen fri tid heller. BARNEN MÅSTE FÅ VILA! Alla barn somnar nästan på lektionerna. VI ORKAR INTE MER! För det tredje är det faktiskt forskat att barn i skolan jobbar bättre när dem får sova mer. Då jobbar dem bättre, dem orkar och blir gladare. Låt barnen ha bättre dagar och ha det roligare i skolan! Vi barn hinner inte sova 10 timmar som barn ska göra. Skulle ni vilja ha det så här? För det fjärde växer alla barn och om vi inte får sova så kan inte kroppen växa. Och barnen måste växa! Om barnen har sen träning så somnar vi sent så därför måste vi få vakna senare. Så det här är varför jag känner att vi barn måste få längre sovmorgon. Låt oss barn sova, växa och orka! av: Joline Leander, Träkvista skola åk:6
Marie Tengblad, biträdande förvaltningschef barn och utbildningsförvaltningen på Ekerö kommun svarar på önskemålet om sovmorgon:
Jag förstår att det ibland känns tungt att gå upp tidigt på morgonen för att gå i skolan en hel dag och sedan också ha fritidsaktiviteter på kvällstid.
Jag vet att det finns forskning kring behovet av tid för sömn i olika åldrar och att det kan vara bra med sovmorgnar ibland. Det finns också olika forskning som beskriver när på dygnet man lär sig olika saker bäst, vilket kan se ser olika ut för olika personer.
Skolverket reglerar undervisningstiden och den behöver skolan se till att ni får. Om ni skulle ha sovmorgon varje dag skulle det ju innebära långa dagar på eftermiddagen istället. Det skulle kunna innebära att träningar och aktiviteter behöver genomföras ännu senare på kvällen. Det skulle kanske kännas jobbigt för vissa elever precis som tidiga morgnar är för vissa. Vi kan alltså inte ändra er garanterade undervisningstid utan den måste vi förhålla oss till på bästa sätt. Det är viktigt att veta att skoldagarna blir lika långa ändå, även om de börjar senare på morgonen.
Mitt förslag till dig är att vända dig till din rektor på skolan och diskutera hur schemat är lagt och om det kanske skulle kunna finnas någon möjlighet att kanske ha sovmorgon någon dag varje vecka om ni elever önskar det. Tillsammans kan ni kanske titta på fördelar och nackdelar med sovmorgnar och på så sätt också bättre förstå varför det ser ut som det gör.