Hon sätter Skå på kartan i ny roman

 

Färingsöförfattaren Martina Svensson alias Martina Royy har skrivit romanen Späckhuggaren. Foto: Marielle Tengström/Tritine Sweden AB.

När Färingsöförfattaren Martina Royy kommer ut med en uppföljare till sin succébok Deadline hamnar Skå flygfält plötsligt i rampljuset.

– Platsen passade så bra in i min visualisering, förklarar hon.

Idén till en bok hade legat och spirat i henne ett bra tag, så när pandemin gav henne en lucka i ett annars fullspäckat jobbschema fick hon till råmanuset på bara tre månader.

Bedriften att få ihop en hel bok räckte gott för henne, och några förhoppningar på ett bokkontrakt hade hon egentligen inte. Så när flera förlag visade intresse för boken direkt kändes det därför nästan för bra för att vara sant.

–  Jag var både glad och förvånad över att lyckas ta mig igenom det lilla nålsögat som det innebär att bli utgiven, säger hon.

2022 kom boken Deadline ut för Lava förslag och under Martinas författarnamn Martina Royy - en hyllning till pappa Roy som hon förlorat i cancer. Den blev väl mottagen och hamnade till och med på topplistan på Nextory.

Färingsömiljö i uppföljaren

Nu har Färingsöförfattarens andra bok just sett dagens ljus. Späckhuggaren är en uppföljare på Deadline och handlar även den om konsttjuven Alivia Krans liv. Men förutom Stockholms pulserande storstadsliv, får läsaren den här gången också stifta bekantskap med Skå flygfält.

–  Det började med att jag skulle göra research om flygning och fick så oerhört fin hjälp av killarna i flygklubben, så efteråt kände jag starkt att jag ville ha med inte bara flygningen utan också själva platsen i min bok. Den passade så väl in i det jag visualiserade, berättar Martina.

Älskar livet på landet

Martina är född och uppvuxen på Västkusten men har i omgångar bott i både Stockholm och USA där hon arbetat med skådespeleri. Ut till Färingsö hittade hon först för några år sedan när hon letade efter ett lantligt boende, med närhet till stan.

– Jag älskar att bo här, den fina sammanhållningen och känslan, alla grannar och den vänliga mentaliteten. Sedan skadar det ju förstås inte att jag också har ett hemmakontor med mysig utsikt.

Till vardags arbetar Martina som marknadskoordinator för ett försäkringsbolag samtidigt som hon skriver ideellt för Svenska Djurambulansens givartidning. Trots två färdiga böcker och en tredje på gång vågar hon inte riktigt hoppas på någon framtid som författare än.

– Men jag är glad så länge det går, säger hon nöjt.

Boken Späckhuggaren finns att köpa på nätet och i butik. Den kommer ut som ljudbok till hösten.

 
 
 
Föregående
Föregående

Rosenhill bjuder på öppen scen

Nästa
Nästa

Eva ger kurs i att möta livet