Färingsö marknad firar 40 år – invigs med fanfar i nytt jakthorn

 

Foto: Färingsö Hembygdsförening.

I helgen är det dags för höstmarknad på Färingsö hembygdsgård. I år firar marknaden fyrtio år och invigs traditionsenligt med jakthorn, ett helt nytt då det förra stals vid ett inbrott.

Vi ser fram emot en härlig helg fylld med människor, utställare och fint väder, säger Ann-Marie Fröjd som är en av arrangörerna.


Text: Maria Forslund

Färingsö hembygdsförening bildades den 17 april 1946 och har till uppgift att väcka och underhålla förståelse för bygdens kultur och natur. Föreningen vill visa olika tiders liv och vanor och det görs genom att göra hembygdsgårdens olika byggnader tillgängliga för allmänheten samt vårda och visa upp de föremål som lämnats till dem.

Den traditionsenliga höstmarknaden såg dagens ljus 1984 och varje år sedan dess har besökare kunnat njuta av lokalt producerade produkter och hantverk. Just att det är lokalt producerat eller tillverkat är en förutsättning för att få vara med och ställa ut på marknaden. Den som är medlem i föreningen har förtur till platserna som upplåts.

– Det säkerställer att det vi har är av god kvalité, det är väldigt viktigt för oss. Här finns inga plastpåsar eller tryckta t-shirts utan genuint hantverk, säger Ann-Marie Fröjd.

“Makalöst bra marknad”

Ann-Marie sitter i Färingsö Hembygdsförenings styrelse och har varit med i den i fem år. Dessförinnan har hon ställt ut med eget hantverk i form av bland annat betonggjuteri, målade snapsglas och smycken under många år.

– Jag säljer även i år, jag gillar att sitta på flera stolar. Det är det som gör att marknaden är så rolig, att få vara med både som arrangör och utställare.

Årets marknad kommer att se ut på liknande sätt som alla tidigare marknader. Det blir grönsaker, keramik, hantverk, nyslungad honung, bakverk, stickat och virkat, sytt, smitt och svetsat, smycken, fårskinn och blommor. Bland annat.

– Visst är det helt fantastiskt, en makalöst bra marknad helt enkelt, underbar miljö, den trivsammaste jag varit på, säger Ann-Marie.

Lite extra glädje att fira 40 år

Förutom det som säljs bjuds det på musikunderhållning från scenen, servering av kaffe/te/saft och bröd samt våfflor. Varmkorv och läsk/vatten finns också att köpa.  

Ann-Marie Fröjd berättar att en ångdriven brandspruta från Svartsjö slott samt en tändkulemotor som drivit sågverk i Jäsänge kommer att visas i funktion samt att tröskverket kommer att köras. På plats finns även Sjöräddning, Civilförsvaret och Räddningstjänsten

– Vi har också alla husen på gården öppna och smedjan igång. Ja, allt är som vanligt men med lite extra glädje då det är 40-årsjubileum.

Evenemanget på hembygdsgården är populärt och kön brukar ringla lång och besökare välla in på lördagsförmiddagen när marknaden öppnar. Det är besökare i alla åldrar och från när och fjärran, inte bara Mälaröarna.

Nytt jakthorn att inviga med

Och så var det det där med jakthornet. Varje marknad invigs med en fanfar i hornet men under förra året gjordes ett inbrott på hembygdsgården där bland annat jakthornet försvann.

– Det var så hemskt tråkigt, men så var det en vänlig föreningsmedlem och medmänniska som skänkte sitt jakthorn till oss så nu kan vi återigen göra som vi brukar, det känns bra, avslutar Ann-Marie Fröjd.

2024 års höstmarknad går av stapeln den 7–8 september kl. 12-16 på Färingsö Hembygdsgård.

Foto: Färingsö hembygdsförening.

 
Föregående
Föregående

Veckans polislarm

Nästa
Nästa

Trafikverket: ”Merparten av Ekerövägen ska bli klar till årsskiftet”