En dag för att rädda liv

 

Foto: Pexels

Den 10 september är den Suicidpreventiva dagen, en dag då arbetet för att förhindra självmord uppmärksammas. MälaröNytt har pratat med diakoniassistent Sandra Malmborg i Färingsö församling, som är volontär för Suicide Zero, om hur man som medmänniska kan agera när någon mår dåligt.


Förra året tog över 1600 människor sitt liv i Sverige och utvecklingen går åt fel håll. Sedan 2003 har WHO utlyst den 10 september som dagen då hela världen ska uppmärksamma arbetet för att förhindra självmord, och sedan förra året har Färingsö församling extra öppet för stöd och samtal i samband med detta.

Men hur gör man egentligen för att förebygga självmord? MälaröNytt ställde några frågor till diakoniassistent Sandra Malmborg på Färingsö församling som är volontär för Suicide Zero:

Vad gör jag om jag misstänker att någon mår dåligt?

– Ta din oro på allvar och våga fråga, det är det absolut viktigaste. Det värsta som kan hända är att du har fel och att personen du frågar blir lite sur. Det bästa som kan hända är att du räddar ett liv.

Hur vet jag om någon är självmordsbenägen? Finns det några tecken att titta efter?

– Det är väldigt svårt att säga. En varningssignal kan vara att någon du vet som tidigare mått dåligt plötsligt verkar må jättebra. Då kan det vara så att personen i fråga bestämt sig och funnit en ro i sitt beslut, det är inte helt ovanligt och ett varningstecken att reagera på. Annars är mitt bästa tips att gå på magkänslan.

Om någon jag känner uttrycker en önskan att inte leva längre, hur gör jag då?

– Det viktigaste är att finnas där och lyssna. Se också till att någon som uttryckt självmordstankar aldrig lämnas ensam. Våga stanna kvar och orka lyssna. Barn eller ungdom som inte mår bra behöver någon trygg vuxen eller slussas vidare till professionell hjälp. Finns uttalade självmordsplaner så ring 112.

Kan det vara farligt att prata om självmord? Jag är rädd att väcka den björn som sover.

– Nej, det är en myt som vi kämpar för att slå hål på. Det är precis tvärtom, skulle jag säga. Ju mer man lyfter och pratar om självmord, desto mer avdramatiserar man det och desto fler liv kan vi rädda.

Hur kan man som vanlig medborgare jobba förebyggande för att minska självmord?

– Det finns flera organisationer som har stödinsatser och till exempel chattar som man kan engagera sig i.  På Suicide Zero finns också massor av information och gratisutbildningar. Där kan du också lära dig mer om de myter och varningssignaler som är kopplade till självmord.


Mellan 18.30 och 20.30 står Skå kyrka öppen för den som vill och behöver. Då finns också diakoniassistent, präst och volontärer finns på plats och erbjuder samtal och stöd.

Sandra Malmborg är diakoniassistent i Färingsö församling. Foto: privat.


Mår du dåligt?

Om du har självmordstankar eller planer nu, ring 112.

Är situationen mindre akut men fortfarande allvarlig, ta kontakt med psykiatrisk vård på 1177.

För stöd och hjälp kontakta någon av nedanstående organisationer:


Självmordslinjen Mind

Chatta via mind.se eller ring 901 01.

Öppet: Alla dagar, dygnet runt

 

BRIS – Barnens rätt i samhället

Chatta via bris.se eller ring 116 111

Öppet: Alla dagar, dygnet runt

 

Jourhavande medmänniska

Chatta jourhavande-medmanniska.se eller ring 08-702 16 80

Öppet: Chatt 21–00, telefon 21-06

 

Jourhavande präst

Ring 112 och be att få bli kopplad till jourhavande präst

Öppet: Alla dagar, klockan 21–06

 
Föregående
Föregående

Trafikolycka vid Drottningholm

Nästa
Nästa

De vill få ut dig i höstskogen