De vill få ut dig i höstskogen

 

Mälarö SOK har riggat Naturpassbanor både på Ekerö och Färingsö. Foto: Ullis Ekström

Hösten är på ingång och sommarens lata dagar snart ett minns blott. Ett utmärkt tillfälle att ge sig ut i skog och mark. Det tycker i alla fall Mälarö SOK, Skid- och orienteringsklubb, som arrangerat orienteringsbanor för allmänheten på Mälaröarna.


Text: Helén Bjurberg

Det kallas Naturpasset och är en enklare form av orienteringsbana som ett av Sveriges största idrottsförbund, Svenska orienteringsförbundet, står bakom. Med hjälp av lokala klubbar arrangeras banorna på 400 platser runt om i landet.

–  Det är ett härligt sätt att komma ut i naturen, säger Ullis Ekström från Mälarö Skid-och orienterings orienteringssektion, som varit en av de som riggat banor på Mälaröarna.

Två banor

Mälarö SOK har i flera år varit arrangörer för Naturpasset på Mälaröarna och deras mål är att variera både var banorna ligger och hur de ser ut. Nytt för i år är att det finns två banor, en större med 30 kontroller på Jungfrusundsåsen på Ekerö och en lite mindre, med tio kontroller i Uppgårdsskogen på Färingsö.

–  Köper du ett lokalt Naturpass så ingår de båda.

Förutom dessa två anordnar även Bromma orienteringsklubb en bana på Kärsön.

Passar alla smaker och åldrar

Enligt Ullis är en av fördelarna med Naturpasset att det passar för alla åldrar och smaker.

– Det är en bred aktivitet som alla kan göra på sina egna villkor, säger hon och berättar att det finns både de som går och de som springer, både i grupp och själva.

–  Somliga tar alla kontroller på en och samma gång medan andra delar upp dem och tar några i taget. En del gör det i lugn och ro medan andra tävlar och tar tid. Det går också fint att besöka kontrollerna flera gånger och till exempel testa att göra egna banor, säger hon.

Hoppas fler ska upptäcka tjusningen

Intresset för Naturpasset har varit bra i år.

–  Det finns en hel del stammisar som köper varje år, men vi hoppas ju förstås att det ska sprida sig och att ännu fler ska upptäcka tjusningen med orientering, säger hon och fyller i att det inte bara är en motionsform utan också gör så att man upptäcker vackra platser i naturen.

Fram till sista oktober hänger kontrollerna ute. Blir man sugen att fortsätta orientera efter att det finns det kurser på Mälarö SOK.

– Vi har för alla åldrar, från 5 år ända upp till vuxen ålder.

 Fakta

Vad är Naturpasset

  • Naturpasset samordnas av Svenska Orienteringsförbundet och arrangeras av lokala orienteringsklubbar runt om i landet.

  • I ett Naturpass ingår en orienteringskarta över ett naturområde och ett antal utmaningar i form av kontroller.

  • Naturpasset finns på 400 platser runt om i landet, i Ekerö kommun finns Mälarö SOK: s kartor på Ekerö och Färingsö, samt en på Kärsön som Bromma orienteringsklubb anordnar.

  • Du behöver inga förkunskaper. Aktiviteten passar alla åldrar och smaker.

  • Priset för Mälarö SOK:s Naturpass är 130 kronor. De finns att köpa på Coop Stenhamra och Colorama i Träkvista.

Naturpasset bjuder på både motion och naturupplevelser. Foto: Ullis Ekström.

 
Föregående
Föregående

En dag för att rädda liv

Nästa
Nästa

Mälaröföretag med på Råd & Röns svarta lista